Agenda Brugge
Beiaard
 

De Brugse beiaard bevindt zich in de toren van het Belfort, op de Markt.
De beiaard telt 47 klokken.
Het hele jaar door zijn er op woensdag, zaterdag en zondag bespelingen : 11-12 u.
Vanaf juni t.e.m. zijn er avondconcerten op maandag en woensdag : 21-22 u.
De concerten beluistert u het best op het binnenplein van het Belfort, waar de nodige zitplaatsen zijn voorzien.
Wil je zelf je festiviteit in de nabijheid van de Markt opfleuren met een eigen op maat gemaakt beiaardconcert?
Contact : www.carillon-brugge.be/contact.htm (klik op de link)
Organisatie : Brugse Klokkenspel Vereniging

donderdag 27 september 2018
Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, Brugge - 20.00-21.30 u.
Slotconcert beiaardseizoen 2018

Klik op bovenstaande afbeelding

Brugge heeft sinds september 2017 een nieuwe stadsbeiaardier
Na negen jaar geeft Frank Deleu de fakkel door aan Wim Berteloot, vanaf september de meester van het hoogste klokkenspel van de stad. “Ook ik hou van veel muziekgenres.”
Van Bach over Raymond van het Groenewoud tot Prince: geen muziekgenre dat de voorbije jaren niet uit de Halletoren weerklonk. En daags na het overlijden van een wereldster als David Bowie een gepast eerbetoon. Zo statisch het Belfort boven de stad uittorent, zo dynamisch het muziekrepertoire van de beiaard.
“Op marktdagen durfde ik wel eens Als marktkramer ben ik geboren van Eddy Wally te spelen”, zegt Frank Deleu, in 1984 al achter het klavier van de stadsbeiaard als adjunct, en sinds 2008 als stadsbeiaardier. Dat betekent behalve drie optredens per week ook nog het tweejaarlijks vernieuwen van het automatisch klokkenspel, het organiseren van concerten en het verzorgen van de communicatie. En daarnaast begeleidde Deleu ook nog de restauratie van de beiaard in 2010.

Beiaardiers
• Wim Berteloot, stadsbeiaardier
• Jean-Pierre Hautekiet, adjunct-stadsbeiaardier

Op feestdagen en uitzonderlijke momenten
laat de Stad de zegeklok van het Belfort luiden


Brugge blij met erkenning van de Belgische beiaardcultuur door Unesco
Op dinsdag 25 november 2014 werdde Belgische Beiaardcultuur in het kader van de Unesco-conventie erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Deze erkenning is ook voor Brugge van waarde.
In 2010 vierden we in Brugge enthousiast het 500-jarig bestaan van de beiaard als muziekinstrument met een aantal concerten, maar ook met de restauratie van de klokken. Dit jaar was Brugge gaststad voor het 18de Wereldcongres van de Beiaard Wereld Federatie ... lees hier verder

Beiaarddeuntjes, om het kwartier

Om de twee jaar - tijdens de "Goede Week" - wordt de muziek, die automatisch op de beiaard wordt gespeeld, aangepast.
Binnen de mogelijkheden van de speeltrommel, gaat de stadsbeiaardier dan telkens op zoek naar melodietjes die aansluiten bij de actualiteit.

Voetluiden op de "Dumeryklok"
De "Dumeryklok" was de alarmmelder die destijds in het Belfort hing.
Sedert 1988 staat er nu een getrouwe kopie van de klokkkenstoel op het Dumeryplein (Boeveriestraat)
zoals die hing in de Halletoren.
Opmerkelijk is dat de klok geluid wordt met de voet, door er praktisch boven op te staan.
Bij speciale gelegenheden wordt de klok gedurende exact 10 minuten op de traditionele wijze met de voet geluid. Paul Vanden Abeele, oud-leerling van de Mechelse beiaardschool en bestuurslid van de Brugse Klokkenspelvereniging, werd bereid gevonden het bronzen gevaarte af en toe tot leven te brengen (pro deo en op eigen risico).
Hij doet het voor verenigingen ook graag op aanvraag : tel. 050 33 62 09.
Voor zover bekend zijn er in Europa geen andere voorbeelden meer van het voetluiden.

"Bells for 2" : een cd vol quatre-mains beiaardmuziek
Samen met zijn Brugse collega Frank Deleu heeft de Oostendse stadsbeiaardier Jean-Pierre Hautekiet gezorgd voor een wereldprimeur met een cd vol vierhandig of "quatre-mains" gespeelde beiaardmuziek.
Jean-Pierre Hautekiet, die ook adjunct-beiaardier is in Brugge, vormt al een paar jaar een duo met de Brugse stadsbeiaardier Frank Deleu.
De keuze van het repertoire is uniek volgens beide beiaardiers : "Bells For 2" is een mix van bekende en onbekende beiaardnummers, van het "Ave Maria" van Schubert tot het Eurosonglied "Julise".
“Op piano spreek je van een "quatre-mains" als er twee pianisten op één instrument een stuk spelen. Samen met Frank doe ik dat dus ook af en toe, maar dan op beiaard”, zegt Jean-Pierre, die ook nog leraar kerkorgel is aan het Oostends Conservatorium, pianist-begeleider aan de Muziekacademie in Veurne en organist/koorleider aan de Sint-Janskerk.
De cd werd niet in Oostende opgenomen, maar in Menen omwille van de juiste tonnenmaat van de beiaard.
Jean-Pierre : “Met een beiaard duik je nu eenmaal niet zo makkelijk een studio in als met een gitaar. En de muziek in de toren zelf opnemen levert teveel storende omgevingsgeluiden en klanken op. De ideale klankopname moet dus onderaan in de directe omgeving van de toren gebeuren. We hebben uiteindelijk toch een klankzuivere cd kunnen afleveren.”
De cd kost € 15 en kan besteld worden bij Jean-Pierre Hautekiet, tel. 0497 45 05 06 of jp.hautekiet@telenet.be

terug naar keuzemenu