home > woord en beeld >

Ernest werkte in de zinkindustrie in Colorado

Uit de Amerikaanse volkstellingen bleek dat Ernest Boucneau als 'chemist' in een 'zincmill' werkte. Meer nog, in feite werkte hij zijn hele carière in die sector.

Al toen hij 12 jaar oud was, ging Ernest naar een internaat of kostschool. Hij ging naar de 'New Mexico School of Mines' in Socorro, New Mexico (nu de New Mexico Institute of Mining and Technology). Daarna waarschijnlijk ook nog naar de 'Texas School of Mines' in El Paso, Texas (nu de The University of Texas - El Paso). Deze school werd opgericht in 1913 omwille van de nood aan hoog geschoold personeel in de mijnindustrie. Het eerste academiejaar ging ging van start op 28 september 1914 met 27 studenten.
Ernest studeerde af als scheikundig ingenieur.

Na zijn studies en met zijn diploma op zak begint hij rond 1910 te werken in de Chino Copper Company in Santa Rita, New Mexico. Dit bedrijf ontstond in 1909, en droeg de naam van één van de historische mijnen uit de Spaanse tijd: 'El Chino', wat 'de Chinees' betekent. In 1910 werd opnieuw gestart met mijnbouw die dan al enkele tientallen jaren op een laag pitje draaide. Tegelijk opende er in 1911 opnieuw een 'mill', letterlijk een 'molen', een verwerkingsfabriek. Deze bleef werken tot 1926.
De mijn van Santa Rita in New Mexico verandert in die periode van een ondergrondse mijn naar een enorme openluchtmijn. Het stadje zelf wordt hierdoor helemaal van de kaart geveegd.

Rond de jaren 1920 was er een bloeiende zinkindustrie in Colorado. De mijnen leverden goed zinkerts en de bedrijven investeerden in de regio op heel wat plaatsen in een zinkoven of een zinkoxidefabriek. Aan het eind van de jaren '20 verdween de zinkproductie grotendeels door het opraken van het goede zinkerts. Tijdens de depressie (1926-1936) viel de productie helemaal stil. Enkele mijnen openden later toch weer. Nu wordt deze gigantische Chino mijn nog steeds uitgebaat. Het is één van de 7 resterende kopermijnen in de VS.

Het is in de Chino Copper Company dat Ernest zijn vrouw Violet Moore leert kennen. Zij werkt er als verpleegster. Ze trouwen in 1913.

In 1915 verhuizen ze naar Cañon City. Daar gaat Ernest werken in het laboratorium van de Empire Zinc Company. Bijna dertig jaar werkt hij er als scheikundige die analyses doet. Hij is ook lange tijd hoofd van die afdeling. Ernest overlijdt in 1944. In dezelfde week overlijdt overigens ook één van de directeurs van het bedrijf.


Empire Zinc Company, Cañon City

Deze mijn wordt in de jaren 1950-52 erg bekend -berucht- omwille van een mijnwerkersstaking die erg lang duurt en waartegen met veel geweld wordt opgetreden. De overheid gaat er van uit dat het 'communisten' zijn die de staking leiden. Het was dan ook de periode van het 'Mccarthyisme': een periode van massale anticommunistische verdachtmakingen... Enkele jaren later wordt er een film over gemaakt: 'Salt of the Earth'. De film kwam overigens terecht op de zwarte lijst van films, de 'Hollywood blacklist'.

english

Ernest worked in the zinc industry in Colorado

When Ernest Boucneau was 12 years old, he went to a boarding school. He attended the New Mexico School of Mines in Socorro, New Mexico (now the New Mexico Institute of Mining and Technology). Then he probably went to the Texas School of Mines in El Paso, Texas (now The University of Texas - El Paso). This school was founded in 1913 because of the need for highly skilled workers in the mining industry. The first academic year was started on September 28, 1914 with 27 students. Ernest graduated as a chemical engineer.

Around 1910 Ernest joined the Chino Copper Company as chemist in Santa Rita, New Mexico. It was there that he met Violet Moore, a nurse with the company. They were married in 1913.

The Boucneaus two years later moved to Canon City. There Ernest worked at the laboratory staff of the Empire Zinc Company. In the succeeding 29 years he had been assayer and chemist, much of that time chief of the department. Ernest dies in 1944.

The Empire Zinc Company became 'famous' in 1950-52 because of The Empire Zinc Strike, also known as the Salt of the Earth Strike. It was a 15-month-long miners' strike. The following year, the movie 'Salt of the Earth' was filmed. It ended up on the Hollywood blacklist. It was the period of 'McCarthyism' ...


^ top   

Lees ook...
Lisez plus...
Read more...


De Amerikaanse volkstellingen

De afstammelingen van Adolphe Boucneau