Gens Boucneau
    home     |        stamboomgegevens     |    woord en beeld     |     links     |     gastenboek
 

factuur Een tijdje geleden kregen we van Annemie Schepers, een studente kunstgeschiedenis aan de KU Leuven, een prachtige factuur toegestuurd!
Het ging om een factuur uit 1889 van ene François Boucneau aan "l'administration de la liste civile de Sa Majesté".
Met andere woorden een levering aan het koningshuis!
Het ging om de levering van "deux sphinx en pierre destinées à la Villa Belvédère" voor een kostprijs van 300 frank. Twee sfinxen dus voor de Villa Belvédère in Laken!

We vonden François Boucneau ook terug in de ledenlijst van de Société d'Archéologie de Bruxelles. Daar staat hij vermeld als 'industriel marbrier' met als woonplaats 'rue de la Victoire, 84'. We vonden hem terug in de 'Annuaire' (het jaarverslag) van 1895 en 1906.

We zijn niet heel zeker van de identiteit van françois Boucneau, waarschijnlijk gaat het om Emile François Boucneau, geboren op 21 mei 1848 in Rance. Hij was de zoon van marmerhandelaar Victor Boucneau en Angélique Mercier. Emile François is overleden in 1916 en begraven in Rance.Villa Belvédère

Het kasteel of de villa Belvédère is een 18e-eeuws kasteeltje gebouwd in classicistische stijl en is gelegen tegenover het Kasteel van Laken. Het is een van de oudste gebouwen van de Koninklijk Domeinen. Het werd oorspronkelijk gebouwd in opdracht van de familie Walckiers in 1788. Vervolgens kwam het in 1854 in handen van François de Haussy, de eerste gouverneur van de Nationale Bank. Na jaren moeizaam onderhandelen verwierf Leopold II het in 1870. Hij liet het vergroten en de "belvédère" toevoegen die er boven uitsteekt.

Aan het einde van zijn leven besloot Koning Leopold II in 1900 de talrijke gronden, kastelen en andere gebouwen, die hij in de voorbije jaren verworven had, aan het land te schenken. Veel van die rijkdom had Leopold II vergaard door de uitbuiting van zijn privé-kolonie Congo...

Aan zijn 'gift' verbond hij drie voorwaarden: de gronden en gebouwen mochten nooit verkocht worden, sommige moesten hun oorspronkelijke functie en uitzicht bewaren en zij moesten ter beschikking staan van de troonopvolgers.

De Koninklijke Schenking is nu een autonome, openbare instelling met een eigen rechtspersoonlijkheid en is financieel volledig onafhankelijk: zij staat zelf in voor haar eigen inkomsten en uitgaven, beheert zelf haar goederen en haar personeel.

Een deel van de bezittingen zijn ter beschikking van de Koning, zoals het park van Laken, de kastelen van Belvédère, Stuyvenberg, Ciergnon en Fenffe maar andere goederen worden verhuurd om de Schenking inkomsten te bezorgen.

Het Kasteel van Belvédère is de officiële verblijfplaats van Koning Albert II en Koningin Paola. Zij bewonen deze residentie al sinds hun huwelijk. Hun drie kinderen groeiden er op. Ook na de troonsbestijging verkozen ze hier te blijven wonen.


english

A while ago, we recieved a mail from Annemie Schepers, student at the university of Louvain. As she was writing a study on the royal palace 'Belvédère', she found an invoice from François Boucneau (dated 1889!) for the delivery of two sculptures (sphinxes) for garden of this palace. François Boucneau was a marble-merchant living in Brussels and probably born in Rance.

français

A tout à l'heure, nous avons reçu un mail de Annemie Schepers, étudiant à l'université de Louvain. En faisant une étude sur le palais royal "Belvédère", elle a trouvé une facture de François Boucneau de 1889 (!) pour la livraison de deux sculptures (sphinx) pour les jardins de ce palais. François Boucneau était un marchand de marbre, qui vivait à Bruxelles et probablement est né en Rance.


Meer info:
- De koninklijke schenking op www.monarchie.be
- Wikipedia over: het Kasteel Belvédère in Laken, het Koninklijk Paleis in Brussel en Leopold II
- De thesis van Annemie Schepers

^ top