BOLCKMANS.NET / FOTOGALLERIJ / DIEREN / KEVERS / larve grote spinnende watertor

Vorige foto
LARVE GROTE SPINNENDE WATERTOR

sluitertijd 1/250 bij f/16
ISO 100
100 mm
cropped
JPG

15-juli-2007 Deze zondag na een duik in de put van Ekeren (nabij Antwerpen) zag ik een zeer raar beestje over de weg kruipen. Van ver leek het een zeer snelle slak. Van iets dichterbij leek het een of andere rups. Van heel dichtbij leek het op een larve van een of andere kever. Maar welke kever heeft een larve van wel 7 cm lang en bijna 1 cm breed met stevige kaken? Het beestje gelijkt op de larve van de geelgerande watertor maar is toch totaal anders.

Via de website van "Natuurpunt Taxandria - waarnemingsforum" wist Frans Vermeer me te vertellen dat het een larve van de grote spinnende watertor (Hydrophilus piceus) zou zijn. De ovale bruine kever kan tot 5 cm groot worden en eet voornamelijk plantaardig materiaal. De larve kan tot 7 cm lang zijn en is een rover die voornamelijk slakken eet maar ook kleine visjes. De larven verpoppen zich op het land. De kever komt in de herfst uit de pop en overwinterd in het water. Met de stevige kaken kunnen ze in je vingers bijten.

De waarneming is bevestigd door Natuurpunt Antwerpen Noord. De pekzwarte waterkever of grote spinnende watertor is een zeldzame en beschermde soort in Vlaanderen. Er is een belangrijke populatie van de soort aanwezig in het natuurgebied 'Bospolder' van Natuurpunt, dat grenst (zuidelijk) aan de Ekerse Putten.


BRONNEN:


! Lees mijn pagina's over gebruiksvoorwaarden, copyright en historiek !