maandag, juli 26, 2004

100


Hoe deed Kayser Soze dat nu weer in "The Usual Suspects"? "And like that... he's gone."
Wij doen het met "Weg" op Vandenb.com. Het 100ste en allerlaatste Boekblog-verhaal.

Ik had een jaar geleden nooit durven dromen dat dit weblog me artikels in kranten, tijdschriften, radio en tv zou opleveren.
Dat Hanneke Groenteman, Wim De Bie, Jan Marijnissen en dj Lady Aida plek voor een verhaal zouden maken.
Dat het me een optreden op De Nachten zou bezorgen.
Dat het NRC, De Standaard en De Volkskrant een verhaal zouden publiceren op hun weblog.
En vooral: dat in totaal 100 fantastische weblogs me 500 lettertekens plaats gunden op hun stek.

Hopelijk klinkt het niet te pocherig, maar ik ben gewoon ook echt een beetje trots.
Met Boekblog wilde ik aantonen dat je de literaire tijdschriften niet nodig hebt.
Niet om lezers te bereiken, niet om aandacht te krijgen voor je verhalen.
En dat is ook mooi gelukt.

En nu?
Het weblog blijft in elk geval staan. Wie wil zal hier links kunnen blijven vinden naar 100 verhalen op 100 weblogs.
De inspiratie voor iets nieuw is er ook al. Maar of weblogs daar een rol in zullen spelen? Wait and see.

Ik stuur de verhalen de komende weken ook naar een aantal uitgeverijen (zo van die ouderwetse papieren). Lady Aida heeft beloofd dat ze voor "een bak witbier en een gratis exemplaar" op het lanceringsfeestje zou komen draaien. Een mooie motivatie om ook daar eens werk van te maken.

Maar first things first: mijn dochtertje heeft windpokken en heeft wat extra aandacht nodig. En over een paar dagen vertrekken we op vakantie naar de Belgische kust (ijsjes!!!). Kortom: aan het werk.

zondag, juli 25, 2004

Barman


Soundtrack bij het verhaal: Tom Barman en Guy Van Nueten live. Want als ik de verhalen mag geloven is er bijna geen meisje in Antwerpen dat nog niet is nagefloten door de heer Barman. Dit verhaal kan er dus ook nog wel bij: "Hit" op de weblog van dj Nicole Blommers. Maar uiteraard mag je er gerust jouw local rock hero bij verzinnen.

dinsdag, juli 20, 2004

Uitgestorven


Waarom maakt niemand geen stomme films meer? (ik ben een boek aan het lezen van Paul Auster dat over een regisseur van stomme films gaat ... vandaar) Zwartwit-foto's worden nog steeds gemaakt, vinyl is alive and kicking, radiodocumentaires zijn niet uitgestorven, maar stomme films ... Wat zou het mooi zijn als Tarantino of Von Trier of Almodovar het genre nieuw leven zouden inblazen.
Ik doe alvast een poging: "Stom" op het weblog van het NRC Handelsblad.

vrijdag, juli 16, 2004

Drie


Als ik de tel goed heb bijgehouden is dit het 97ste verhaal. "Scheermesje" op Asfaltkonijn. Ofwel: nog drie en dan is het afgelopen.

donderdag, juli 15, 2004

Griep


Dat kon er ook nog wel bij. Griep krijgen past natuurlijk perfect bij zo'n grijze zomer. Ik heb ongeveer de hele dag afwisselend zitten rillen en zweten onder een dekentje. In een kort moment van helderheid rolde "Verhaal" er uit. Zebralog was zo vriendelijk om het -ondanks het risico om besmet te raken van mijn griepbacillen- meteen op zijn welog te zetten.

maandag, juli 12, 2004

Nobelprijs


Philip Hoorne is de Vlaamse dichter die als eerste een plek kreeg in de befaamde Sandwich reeks van Gerrit Komrij (trouwens: wat een vreselijke naam voor een reeks, het doet me denken aan die Zwarte Beertjes pockets) De eerste keer dat ik iets van hem las was in een artikel naar aanleiding van die publicatie. Ik herinner me dat ik het meteen erg goed vond. Als je hier een aantal gedichten leest, zie je meteen wat ik bedoel.

En net zoals Komrij plek maakte voor hem in zijn reeks, krijg ik nu 500 tekentjes op Hoorne's weblog: "Kermis". Op een voorwaarde schrijft hij: "Zolang hij maar niet de Nobelprijs Literatuur wint in een jaar waarin ik tweedes word, vind ik het allemaal goed". En zolang Hugo Claus hem maar niet krijgt, vind ook ik dat prima.

zondag, juli 11, 2004

Tekst


Schrijver Niels Carels en literair redacteur Vincent Schmitz hebben een fantastische ondertitel voor hun weblog: "Omdat alleen tekst ook heel stoer is". Met de 500 lettertekens "Schoonmaak" erbij is dat nu helemaal het geval.
Trouwens: Niels en Vincent waren ook de drijvende krachten achter het -dit jaar ter ziele gegane- literaire tijdschrift Nymph. Nu heb ik al veel geschimpt op literaire tijdschriften -omdat geen hond ze leest, op schrijvers en uitgevers na- maar ik zeg er maar even voor de volledigheid bij dat ik Nymph nooit onder mijn neus heb gekregen. Het blad heeft blijkbaar ook geen website nagelaten, zodat ik mijn schade niet kan inhalen. Op www.nymph.nl huist een amaryllis-kweker uit Nieuwkerk. Het leven kan soms oneerlijk zijn.

donderdag, juli 08, 2004

Bangkok


Backpackers hebben de vervelende gewoonte om bestemmingen bij hun luchthavencode te noemen. Bangkok wordt dan Biekaykay.
Kapingamarangi -een weblog die ook wel eens een afkorting kan gebruiken- was zo goed om "BKK" te publiceren.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?