vrijdag, mei 11, 2007

www.myspace.com/bloemennochkransen


***Nieuw***Nieuw***Nieuw***
Kijk hier en hier.
Maar vooral HIER

maandag, juli 26, 2004

100


Hoe deed Kayser Soze dat nu weer in "The Usual Suspects"? "And like that... he's gone."
Wij doen het met "Weg" op Vandenb.com. Het 100ste en allerlaatste Boekblog-verhaal.

Ik had een jaar geleden nooit durven dromen dat dit weblog me artikels in kranten, tijdschriften, radio en tv zou opleveren.
Dat Hanneke Groenteman, Wim De Bie, Jan Marijnissen en dj Lady Aida plek voor een verhaal zouden maken.
Dat het me een optreden op De Nachten zou bezorgen.
Dat het NRC, De Standaard en De Volkskrant een verhaal zouden publiceren op hun weblog.
En vooral: dat in totaal 100 fantastische weblogs me 500 lettertekens plaats gunden op hun stek.

Hopelijk klinkt het niet te pocherig, maar ik ben gewoon ook echt een beetje trots.
Met Boekblog wilde ik aantonen dat je de literaire tijdschriften niet nodig hebt.
Niet om lezers te bereiken, niet om aandacht te krijgen voor je verhalen.
En dat is ook mooi gelukt.

En nu?
Het weblog blijft in elk geval staan. Wie wil zal hier links kunnen blijven vinden naar 100 verhalen op 100 weblogs.
De inspiratie voor iets nieuw is er ook al. Maar of weblogs daar een rol in zullen spelen? Wait and see.

Ik stuur de verhalen de komende weken ook naar een aantal uitgeverijen (zo van die ouderwetse papieren). Lady Aida heeft beloofd dat ze voor "een bak witbier en een gratis exemplaar" op het lanceringsfeestje zou komen draaien. Een mooie motivatie om ook daar eens werk van te maken.

Maar first things first: mijn dochtertje heeft windpokken en heeft wat extra aandacht nodig. En over een paar dagen vertrekken we op vakantie naar de Belgische kust (ijsjes!!!). Kortom: aan het werk.

zondag, juli 25, 2004

Barman


Soundtrack bij het verhaal: Tom Barman en Guy Van Nueten live. Want als ik de verhalen mag geloven is er bijna geen meisje in Antwerpen dat nog niet is nagefloten door de heer Barman. Dit verhaal kan er dus ook nog wel bij: "Hit" op de weblog van dj Nicole Blommers. Maar uiteraard mag je er gerust jouw local rock hero bij verzinnen.

dinsdag, juli 20, 2004

Uitgestorven


Waarom maakt niemand geen stomme films meer? (ik ben een boek aan het lezen van Paul Auster dat over een regisseur van stomme films gaat ... vandaar) Zwartwit-foto's worden nog steeds gemaakt, vinyl is alive and kicking, radiodocumentaires zijn niet uitgestorven, maar stomme films ... Wat zou het mooi zijn als Tarantino of Von Trier of Almodovar het genre nieuw leven zouden inblazen.
Ik doe alvast een poging: "Stom" op het weblog van het NRC Handelsblad.

vrijdag, juli 16, 2004

Drie


Als ik de tel goed heb bijgehouden is dit het 97ste verhaal. "Scheermesje" op Asfaltkonijn. Ofwel: nog drie en dan is het afgelopen.

donderdag, juli 15, 2004

Griep


Dat kon er ook nog wel bij. Griep krijgen past natuurlijk perfect bij zo'n grijze zomer. Ik heb ongeveer de hele dag afwisselend zitten rillen en zweten onder een dekentje. In een kort moment van helderheid rolde "Verhaal" er uit. Zebralog was zo vriendelijk om het -ondanks het risico om besmet te raken van mijn griepbacillen- meteen op zijn welog te zetten.

maandag, juli 12, 2004

Nobelprijs


Philip Hoorne is de Vlaamse dichter die als eerste een plek kreeg in de befaamde Sandwich reeks van Gerrit Komrij (trouwens: wat een vreselijke naam voor een reeks, het doet me denken aan die Zwarte Beertjes pockets) De eerste keer dat ik iets van hem las was in een artikel naar aanleiding van die publicatie. Ik herinner me dat ik het meteen erg goed vond. Als je hier een aantal gedichten leest, zie je meteen wat ik bedoel.

En net zoals Komrij plek maakte voor hem in zijn reeks, krijg ik nu 500 tekentjes op Hoorne's weblog: "Kermis". Op een voorwaarde schrijft hij: "Zolang hij maar niet de Nobelprijs Literatuur wint in een jaar waarin ik tweedes word, vind ik het allemaal goed". En zolang Hugo Claus hem maar niet krijgt, vind ook ik dat prima.

zondag, juli 11, 2004

Tekst


Schrijver Niels Carels en literair redacteur Vincent Schmitz hebben een fantastische ondertitel voor hun weblog: "Omdat alleen tekst ook heel stoer is". Met de 500 lettertekens "Schoonmaak" erbij is dat nu helemaal het geval.
Trouwens: Niels en Vincent waren ook de drijvende krachten achter het -dit jaar ter ziele gegane- literaire tijdschrift Nymph. Nu heb ik al veel geschimpt op literaire tijdschriften -omdat geen hond ze leest, op schrijvers en uitgevers na- maar ik zeg er maar even voor de volledigheid bij dat ik Nymph nooit onder mijn neus heb gekregen. Het blad heeft blijkbaar ook geen website nagelaten, zodat ik mijn schade niet kan inhalen. Op www.nymph.nl huist een amaryllis-kweker uit Nieuwkerk. Het leven kan soms oneerlijk zijn.

donderdag, juli 08, 2004

Bangkok


Backpackers hebben de vervelende gewoonte om bestemmingen bij hun luchthavencode te noemen. Bangkok wordt dan Biekaykay.
Kapingamarangi -een weblog die ook wel eens een afkorting kan gebruiken- was zo goed om "BKK" te publiceren.

maandag, juni 28, 2004

Wil je ...


Doe mij een plezier, en vraag je vriend of vriendin met dit verhaal ten huwelijk. "Trouwen" op weblog Bijzinnen.

vrijdag, juni 18, 2004

PlantjesWaar heb ik de voorbije 14 dagen gezeten?

Mijn dochtertje gezelschap gehouden in het ziekenhuis (niets te ernstig, ze dartelt al weer rond).
Ongeveer de helft van alle Antwerpse verkiezingskandidaten kort geinterviewd (minder dan 500 tekens!)
En daarna het Vlaams Blok feestje gecovered voor de krant.
"Alles moet weg" van Tom Lanoye gelezen. Net als "Toiletten" van Niels 't Hooft

En oh ja ... we moeten de plantjes van de buurvrouw water geven. En dat levert niet alleen gezonde plantjes op, maar ook het verhaal "Buren" op Kristof's Chips & Cookies weblog (die erg bedankt wordt voor de lieve woorden).

donderdag, juni 03, 2004

Lijstjes


Webloggers hebben iets met lijstjes. Als ze iets over zichzelf moeten vertellen is dat meestal in de vorm van een rangschikking. Lilith van -de fantastisch vormgegeven- weblog Tales From The Crib is daar een extreem voorbeeld van. Speciaal voor haar, en ook wel voor de vorige vriend van mijn vriendin (die elke dag de cd's in zijn rek op een andere manier schikte), dit verhaal: Lijst.

vrijdag, mei 28, 2004

Zwoel


Het is voor de eerste keer echt lekker warm buiten. Op de krantenredactie waar ik werk, loopt iedereen net iets vaker naar het terras (we hebben uitzicht op de Schelde). Voor een sigaretje, of een snel shotje zonnestraal.
En binnenkort voel je het zelfs in de bushokjes weer zwoel worden.

Daarover: "Bus" op de weblog van dichteres Tine Moniek.

Ik vond Tine trouwens via de Kapersnest website van dichter/schrijver Peter Holvoet Hanssen. De man heeft net een eerste roman uit, en die is een absolute aanrader. Vooral fascinerend omdat zijn werk uit zijn drie vorige dichtbundels verder echoot in zijn roman. De teksten van Tine zijn overigens ook erg goed.

maandag, mei 24, 2004

Stadsdichter


In Antwerpen hebben we nu bijna een jaar een stadsdichter: Tom Lanoye. Die ghostwrite een liefdesgedicht van de Boerentoren aan de Kathedraal.
Maar de derde toren van de stad -het politiehoofdkwartier Oudaan- werd over het hoofd gezien. En de Oudaan -een nicht in uniform- is daar behoorlijk pissed over. De toren twijfelt tussen verzen van gangstarappers of toch maar een discodeun van de Village People. Maar antwoorden zal ie.
Erik Dams publiceert vandaag mijn stadsgedicht (voor een keer dus geen zij, maar wel 500 tekens): "Oudaan". (opgelet geen directe link, dus scrollen)

dinsdag, mei 18, 2004

Plantage


Toen ik nog op kot zat (op kamers heet dat in Nederland geloof ik) had ik een zondagnamiddagritueel. Elke zondag om 17 uur dronk ik samen met mijn moeder een aperitief (meestal een witte porto) in "De Plantage". Dat zat zo. Ik was in het weekend thuis, zat het grootste deel van de tijd in mijn kamer te studeren, maar op zondag keken we met zijn tweetjes naar het culturele programma van Hanneke Groenteman op Nederland 3. Een paar borrelnootjes erbij, en gezellig keuvelen, terwijl Hanneke dat ook met haar gasten deed.

Sinds kort heeft ze een weblog (Hanneke Groenteman, niet mijn moeder), en is ze zo lief om een verhaal te plaatsen: "Afrodisiaca". Ook al vindt ze verhalen van 500 lettertekens eigenlijk te kort. "Het zweeft ergens en ik krijg het niet gevangen", zegt ze in haar mail.

Ps: De Atom-feed werkte nog niet op alle readers. Nu zou de bug gefixt moeten zijn. Met dank aan Tom om me er op te wijzen.
Pps: Oh shit. Door die encoding te veranderen maakt blogger van een aantal leestekens allerlei vreemde tekens. Die ga ik dus allemaal terug moeten aanpassen. Da's dus niet meer voor vanavond.
Goed nieuws: er is nu ook een RSS Feed van Boekblog.

dinsdag, mei 11, 2004

Lynndie England


Iemand moest haar toch een liefdesbrief schrijven ... "Liefste," op weblog Hullabaloo.

vrijdag, mei 07, 2004

Clickx


Computertijdschrift Clickx heeft in haar jongste nummer aandacht voor Boekblog. Ik heb plechtig moeten beloven om het artikel niet in te scannen, maar citeren mag uiteraard wel. "Wie het groter ziet, noemt het (webloggen) een nieuw literair genre waar lezers moeten reageren op de schrijfsels van de auteur ... Dimitri Antonissen ziet een weblog letterlijk als een literair uitgever. Hij doet literaire gastoptredens op andere logs, met telkens een absurd of gevoelig verhaaltje van exact 500 lettertekens. Een uitgever vinden is voor 'gewone' papieren po�ten vaak een onmogelijke opdracht, en literaire tijdschriften worden niet gelezen. Hij wel, dankzij het publiek van andere blogs. ...".
Maar een klein fragmentje uit een veel langer "Hoe word je een weblogger"-artikel. Absoluut de moeite om te kopen.

Ps: Voortaan kan je nieuwe posts op Boekblog ook bijhouden via zo'n handig Atom ding. Klik hier of op het icoontje onderaan de rechtse kolom.

donderdag, mei 06, 2004

Tarantino


Terwijl iedereen ondertussen al volume 2 gezien heeft, huurde ik pas vorig weekend Kill Bill op DVD. En alleen al voor de "wiggle your big toe" scene en de fantastische openingssong "Bang bang (My Baby Shot Me Down)" is KB de moeite waard. ... Maar ja: dat wisten jullie dus al lang.

Met de soundtrack nog loeihard op de koptelefoon schreef ik "Kill". Nu te lezen op weblog Aardschok.

dinsdag, mei 04, 2004

Faction


Gebaseerd op waar gebeurde feiten: "Klaar" op Domilog.

woensdag, april 28, 2004

Kwaliteitskranten


Maandag moest ik voor Het Laatste Nieuws (de krant waar ik voor schrijf) de Antwerpse gemeenteraad volgen. Het was ditmaal behoorlijk saai, maar het leverde wel inspiratie op voor een verhaal.
Geestig dat -die andere kwaliteitskrant- De Standaard het resultaat vandaag op hun site plaatst. "Politiek" op hun kersverse weblog.

Ps: Dit verhaal is een double date geworden. Per ongeluk eigenlijk. Ik had Jan Marijnissen een week geleden als eerste gevraagd of hij het wilde plaatsen. Omdat ik niets van hem hoorde, stuurde ik het naar De Standaard die het wel plaatste. Maar nu dus een mailtje van Jan dat hij "Politiek" ook op zijn site heeft gezet. Allemaal erg toepasselijk natuurlijk want nu kan je kiezen waar je het leest.

vrijdag, april 23, 2004

Tong


Een verhaaltje over tongzoenen en snoepgoed schrijven, en dan vijf meisjes van een Utrechts studentencomplex vinden die dat op hun weblog willen zetten. Het is weer een mooie dag.
"Zoenen" op weblog Zoete Meisjes.

Ps: Proficiat (kus, kus, zoen, zoen): het is vandaag werelddag van het boek. En dat is meteen ook de start van ABC 2004. Antwerpen, mijn thuishaven, mag zich een jaar lang de wereldhoofdstad van het boek noemen. Vanmorgen was dat al te merken bij de bakker. Het brood zit vandaag in een zak met een gedicht van Tom Lanoye.

Pps: Ik merk in mijn statistiekjes dat de laatste dagen plots een boel mensen hier terecht komen door op snelheidsrecord en Parijs-Roubaix te zoeken. Blijkt dat het weekblad Humo daar een prijsvraag over heeft lopen. Omdat wij niet van de slechtsten zijn: het antwoord is Peter Post (zie de officiele webpagina van Parijs-Roubaix). En wilt u nu ook even de verhaaltjes lezen? Dank.

zondag, april 18, 2004

Dance


Proza op de Rebelbass weblog van dj Lady Aida? Als het al geen primeur is, blijft het in elk geval erg zeldzaam. Dus met tromgeroffel aan 120bpm: Aida plaatste "Dansen" op haar weblog.

Ps: Wie altijd al benieuwd is geweest naar het gezicht van Boekblog (aka hijx500 aka Dimitri Antonissen) ... er staat ook een foto bij.

donderdag, april 15, 2004

Literair tijdschrift


Ik heb ooit eens in een interview in het online tijdschrift About:Blank gezegd dat Boekblog: "een beetje een opgestoken vinger naar de literaire tijdschriften" is. En wat doe ik vandaag: een verhaal plaatsen bij het literaire tijdschrift Lava Literair. Maar Lava heeft sinds kort een weblog, dus dan mag het weer vind ik. "1001" is trouwens niet helemaal toevallig geschreven net nadat ik Paravion van Hafid Bouazza gelezen had.

dinsdag, april 13, 2004

Parijs - Roubaix


Vlaanderen maakte zichzelf zondag lekker belachelijk tijdens Parijs - Roubaix. Een dwaze supporter stak een Vlaamse vlag tussen de wielen van de Belgische renner Hoste. Boekblog doet met plezier mee aan de wielergekte en stak vandaag het verhaal "Fiets" tussen de wielen van weblog Uitdragerij.

Trouwens: da's een uitstekende nieuwe weblog. Met veel aandacht voor cultuur. Op een erg frisse manier geschreven, en zich ver houdend van al het artyfarty highbrow kunsten-gedoen.

Mr en Mrs Perfect


Nic Balthazar (filmkenner en toneelmaker) en Lieve Blancquaert (fotografe en tv-persoonlijkheid) zeiden in een uitzonderlijk duo-interview dit weekend in de Vlaamse krant De Morgen dat ze zich Mr en Mrs Perfect voelen. Het was een heel mooi interview dat meteen ook inspiratie opleverde.
Het resultaat: "Ware" op weblog :)= Esc (beetje naar beneden scrollen, want unieke links heeft deze log niet).

maandag, april 05, 2004

Israel


Bert is een moedig mens. Niet alleen omdat hij in Isra?l woont en daar de -uitstekende- Dutchblog Israel over bijhoudt. Maar vooral omdat hij het verhaal "Engel" wilde plaatsen.
Nu heeft Bert het zelf een beetje gezocht, want hij vroeg me of ik niet iets kon schrijven dat ge?nspireerd was op het "gerommel in het Midden-Oosten". Toen ik het verhaal af had, en het hem opstuurde, verwachtte ik eigenlijk een hatemail terug. Maar ik kreeg dit: "Ik heb geen idee hoe je het doet, maar je stukjes zijn fascinerend. Ook dit weer, en ik zal het graag plaatsen, zij het met een korte inleiding." Nou: de inleiding werd niet echt kort, maar ik vind het maar goed ook dat hij even duidelijk maakt dat dit voor mij geen "stellingname" is.

In elk geval: het is Bert's verjaardagsfeestje vandaag (zijn weblog bestaat net ??n jaar), en hij heeft vooral engelstalige lezers, dus bij deze:
"Bert: the world who be a better place, if everyone would be as broadminded as you are."

donderdag, april 01, 2004

Win een auto


Wie kan raden met welke auto ik rij, kan iets winnen. Dat belooft Ikenmijnlada.com tenminste. Webmaster Nicolas schreef in de comments onder het vorige verhaal bij Controllerboy: "Waarom steeds willen eindigen met een onverwachte wending? Ik zie daar de zin niet van in. Het zou je verhalen veel meer goed doen mocht je dat er gewoon uitlaten, zodat de lezers zelf verder kunnen fantaseren over de eventuele betekenis van je malle stukjes."
Hij heeft zeker niet helemaal ongelijk. Maar helemaal fantastisch is dat Nicolas het nieuwste verhaal, met open einde op zijn weblog wilde plaatsen: "Einde".

woensdag, maart 24, 2004

Weblog generatie


Toen ik met Boekblog begon, had ik er geen flauw idee van dat er wel meer mensen literatuur en weblogs in de mixer smijten. Ok: Walter las ik wel eens. Maar dat Richard al een debuut uit had, net als Niels, wist ik absoluut niet. Die laatste is zo goed om "Slager" te publiceren, en me meteen ook maar kunstenaar te noemen. Pfew: over een leuke ochtend gesproken.

donderdag, maart 18, 2004

Territoriumdrift


Toen ik Ruben van TimmieTV vroeg om een verhaal te plaatsen, mailde hij terug: "Het plezier is geheel mijnerzijds, hoewel ook ik te kampen heb met de territoriumdrift die Arnoud (Verbal Jam) ooit beschreef". Des te liever dat hij de tekst toch plaatst. En wel grappig dat "Proper" eigenlijk ook over het vieze gevoel gaat als iemand anders op "jouw" territorium komt.

dinsdag, maart 09, 2004

Knuffel


Alleen dat woord al: "knuffel". Het rijmt in het Nederlands niet voor niets op gestuntel. "Embrasse moi", daar zou ik nog mee kunnen leven.
"(( ))" op weblog Ellingmann.

Ps: De weblog zelf is trouwens ook een absolute aanrader. Zo'n zin als: Misschien is de krant die hij nu leest, gemaakt van het karton dat ooit haar halve liter volle yoghurt omhulde. Meer waw! hier.

vrijdag, maart 05, 2004

Chemie


Al 36 uur bezig met de verslaggeving over een tankwagen met giftig broom die kantelde in Antwerpen. Een vies chemisch goedje. Gelukkig bestaat er ook chemie van een andere orde. Lees "Huis" op de weblog van Richard Osinga. O�k een schrijver die zijn weblog als een belangrijk medium beschouwt.

vrijdag, februari 27, 2004

Foutje


Oops: foutje gemaakt bij de mp3-files. Nu is alles aangepast en zou je ze WEL moeten kunnen beluisteren.
Probeer nog maar eens!

donderdag, februari 26, 2004

Details


Ik heb ooit eens een vriendin gedumpt omdat ik zo'n afkeer had van het hoedje dat ze droeg. Niet echt iets om trots op te zijn. Maar details kunnen dus wel belangrijk zijn. Ook omgekeerd: om verliefd op te worden. Daarover gaat "Voet" op weblog Pokpok.

Ps: Ik heb het vreselijk druk gehad met allerlei jobonderhandelingen. Hopelijk nu terug wat sneller nieuwe verhalen. En bedankt aan iedereen die in mailtjes zijn ongeduld liet blijken!

maandag, februari 23, 2004

Geluid


Zeer binnenkort een nieuw verhaal, maar eerst nog even terug naar De Nachten. Daar kon je een discman lenen met daarop een aantal voorgelezen "Boekblog"-verhalen. Het werk van drie lieflijke en super getalendeerde Studio Herman Teirlinck studentes (Dierdre Timp, Lore De Jonckheere en Ine Cafmeyer). Voor wie er niet bij kon zijn, of ze gewoon nog eens wil horen: vanaf nu downloadbaar op mp3:

Carmen.mp3
Ikea.mp3
Opwinden.mp3
Sigaret.mp3
Wolken.mp3
Ziek.mp3
Tour.mp3
Slapen.mp3
Cursus.mp3
Advertentie.mp3

zondag, februari 01, 2004

De Nachten: fin


Het zit erop: De Nachten. Mijn teksten in de toiletten bleken gegeerd. Na vrijdagavond was bijna alles al gejat. Zaterdagnamiddag dus in allerijl nieuwe prints gehangen, maar ook die waren bijzonder snel verdwenen. Soit: ik hoop dat mensen ze een mooi plekje geven bij hen thuis.
De media-aandacht was helemaal enorm. Ik heb de voorbije dagen nog interviews gegeven voor De Nieuwe Wereld, ATV (regionale zender) en Voor De Dag.
Waar de inspiratie voor "Interview" vandaan kwam (nu op de weblog van Webkim) kan je wel raden.

donderdag, januari 22, 2004

Fotoshoot


Gisteren interview gedaan voor Zone/03, vandaag nog eentje voor eM, en een fotoshoot in de toiletten van de Singel.
Tussendoor toch nog snel even tijd voor een nieuwe tekst: "Espresso" op de weblog Ohdasmooi.

dinsdag, januari 20, 2004

Theatermadame Pascale Platel had het enkele weken geleden in De Laatste Show (een Vlaamse talkshow) over hoe fascinerend ze de wind vindt. Meteen inspiratie voor dit verhaal: "Wind" op weblog Totally Flabbergasted.

Ps: Ook Pascale Platel staat op het programma van De Nachten.

maandag, januari 12, 2004

Uitspraak


Antwerpenaren hebben moeite met de A. Die klinkt meestal eerder als een O. Het is maar dat u het weet, wanneer u "Dictie" leest op Riot's weblog Refactor.

vrijdag, januari 09, 2004

Drie iBooks op drie weken


Eindelijk weer een nieuw verhaal: "Dood" op de weblog Majadebij. Sorry dat het zo lang duurde, maar ik ben nu al aan de derde iBook toe op drie weken tijd. De twee vorige -gloednieuw uit de doos- sneuvelden telkens na een paar dagen. Problemen met het scherm, en met de harde schijf. Ik ga mijn geloof in Macs nog verliezen.

Het project voor De Nachten krijgt ook eindelijk vorm. Vier studentes van de woordopleiding aan het Antwerpse conservatorium Studio Herman Teirlinck (da's correcter, en het klinkt chiquer, verbeterden de studentes me) gaan de teksten inspreken. Wie op De Nachten naar het toilet gaat, krijgt een discman mee, met daarop de voorgelezen teksten van Boekblog. Maar verwacht je ook aan teksten op wc-brillen, urinoirs en spiegels. Het project heet toepasselijk: "World Wide Wet".

maandag, december 29, 2003

Kuch


Wie de comment onder de vorige post heeft gelezen, weet meteen waar de inspiratie voor dit verhaal vandaan kwam. "Ziek" op de weblog Attu sees all.

dinsdag, december 23, 2003

Turks Fruit


Noem het maar een ode aan Jan Wolkers: "Boek" op de weblog Worstcasescenario.
Voor wie benieuwd is naar het cover van dat boek, je vindt hier een heel klein gifje.

Ps: Geestig. Sinds ik in een postje de nieuwe miss Belgi� Ellen Petri heb vernoemd, komen er via google een boel mensen op Boekblog terecht die op "Ellen", "Petri" en "Borsten" zoeken. Omdat Boekblog iedereen tevreden wil houden: dit zijn ze dus.

maandag, december 15, 2003

Feminisme


Ik had dit verhaal eerst naar Women on the Web gestuurd. Zij hadden zelf om een tekst voor hun weblog gevraagd. Toen ik de tekst opstuurde schrokken ze blijkbaar nogal, en was alle zin om iets te publiceren verdwenen. Ik kreeg dit in mijn mailbox van voorzitster Marian: "Als het over vrouwen gaat, moet het blijkbaar ook meteen over kutten gaan. What else is new." Nu heb ik niets tegen kutten (ook al is het de eerste keer dat ik het woord in een verhaal gebruik), maar voor mij g��t het verhaal daar zelfs niet over. Wat dan wel? Over aanrakingen, en hoe oppervlakkig die meestal zijn.

Soit: Bastard (op de foto links boven Lotte van Bloody Hell) had er geen problemen mee. C 4 yourself en lees "Rat" op Bastard-Inc.

zondag, december 14, 2003

Miss Belgie


Ellen Petri is sinds zaterdag de nieuwe Miss Belgie. Mijn vriendin wilde per se de show zien, en dat gaf inspiratie voor dit verhaal: "Miss" op Lvb.net.

woensdag, december 10, 2003

De Nachten


Mijn Ibook -nog zo'n oud appelblauwzeegroen-model- heeft de geest gegeven. Vervelend want ik had er net een verhaal op geschreven. Daar moet je dus nog even op wachten tot ik mijn backup op de nieuwe Ibook (zo'n witte) heb gesmeten.

Ivm de vorige post. Het grote rock- en literatuurfestival waar ik optreed is De Nachten. Je vindt me in het programma onder het kopje "Darkrooms". Leuk trouwens, om je naam te zien staan tussen kleppers als Tom Lanoye, Sandy Dillon, Ramsey Nasr of Filip Kowlier. Ik ga nog niet alles verklappen, maar ik zal me er ver houden van de traditionele voorleesbeurt.

Maar soit: eerst die Ibook aan de praat krijgen!

zondag, november 30, 2003

Festival


Ik mag binnenkort iets heel leuk doen op een groot literatuur- en rockfestival. Het is nog een beetje te vroeg om al exact te vertellen wat het wordt, maar dit verhaal zal een belangrijke rol spelen. "Plassen" op de weblog Meisjemeisje.
Als het echt zo ver is, vertel ik uiteraard meer.

vrijdag, november 28, 2003

Snelheidsrecord


Normaal doe ik langer over een verhaal, maar dit rolde er op 15 minuutjes uit. "Snurken" op de weblog 1Oe.

zondag, november 23, 2003

Jongens


Germaine Greer heeft een boek uit over het sexappeal van jonge jongens. Daar is het verhaal "Blozen" enigszins op geinspireerd, dat vandaag verscheen op Avondlog (de weblog van het literaire radioprogramma van de VPRO).
Maar ook de soundtrack die Woven Hand maakte voor de dansvoorstelling Blush stond tijdens het schrijven op endless repeat. Voor de totaalervaring: je kan het nummer hier beluisteren terwijl je het verhaal leest.

donderdag, november 13, 2003

Zie ginds is de ...


De sint is de laatste dagen niet uit de kranten te branden. Uit een recente enquete blijkt dat hij bij jongeren nipt nog populairder is dan de kerstman.
Boekblog kan uiteraard niet achterblijven in de sinterklaas-mediahype. Zeker omdat het verhaal "Sint" op de weblog van journaliste Ellen staat.

woensdag, november 12, 2003

Vies


Een lekker smerig verhaaltje: "Zakdoek". Of hoe vies ook heel intiem kan zijn. Maar dat ga ik niet uitleggen, dat moet je maar lezen op Koelman zijn weblog (voor een keer in de links sectie, omdat het anders niet in het brandbrieven concept van zijn site past).

Ik maak hier ook met plezier reclame voor Antwerpen Wereldhoofdstad van het Boek. In 2004 wordt de stad waar ik woon een jaar lang de officiele (toch volgens de Unesco) wereldhoofdstad van de literatuur. Het programma ziet er in elk geval heel leuk uit. Mijn favoriet: schrijvers die tijdens het openingsweekend zullen optreden in de huiskamer van "gewone" Antwerpenaren.

dinsdag, november 04, 2003

Foto


Believe The Hype is een van de mooiste BelgenBlogs. Eigenlijk een fotolog. Bad Hair Boy piekerde dan ook meer dan een week over een passende foto bij "Mars".
Prijsvraag van de week: rara wat staat er op de spacy foto. Antwoorden in de comments graag ...

zondag, november 02, 2003

Soundtrack


Dr. Aap roemt op zijn blog de muziek uit Anyway the wind blows. En die IS ook veel beter dan de film zelf. De perfecte soundtrack om met de carstereo op 'hard' door Antwerpen te rijden. De soundtrack stond ook op toen ik "Dief" schreef.

dinsdag, oktober 28, 2003

NRC


Spunk is een leuk Nederlands jongerenzine (verbonden met het NRC Handelsblad) met
weblog. Voor wie na het lezen van "Ziejemenoggraag" bezorgd raakt: er staat ook een boeiend artikel over jeugdpuistjes.

donderdag, oktober 23, 2003

Vlaamsch


Ik geef toe: ik heb de Belgen Blogs de laatste tijd verwaarloosd. 60% van de bezoekers hier zijn Nederlanders. En dat kan toch niet als je zelf een Vlaming bent. Maar toegegeven: de Belgen lopen behoorlijk achter als het op internet en bloggen aankomt. Een leuke uitzondering is The Fridge. De perfecte plek voor een erg Belgisch verhaal: "Maten".

vrijdag, oktober 17, 2003

Jubileum


Boekblog viert vandaag haar jubileum. Het 50ste verhaal. Tijd voor iets speciaal dus. Wim de Bie maakt het feestje compleet, door "Wolken" -nr 50 dus- op zijn Bieslog te plaatsen. Met felicitaties. Nu moet ik alleen nog voor een stukje taart zorgen.


woensdag, oktober 15, 2003

Geen interviews, wel een verhaal


Na de interviews, terug naar de orde van de dag. "Cursus" op de weblog van Punkey.

maandag, oktober 13, 2003

Boekblog op de radio


De mediastorm blijft nog even waaien. Na de Volkskrant en De Morgen, besteedt Studio Brussel morgen aandacht aan Boekblog. Ik zit live in de studio tussen 12 en 13 uur tijdens het programma Republica.
Voor wie wil horen hoe lelijk mijn Antwerpse "a" klinkt.

Update (14/10):
Uitzending zit er op. Radio is een vreemd medium. Zo'n interview lijkt in een flits voorbij, maar als je het achteraf op tape terug hoort, blijkt het toch wel even geduurd te hebben. Het stukje dat Studio Brussel over Boekblog maakte, vind je hier.

vrijdag, oktober 10, 2003

Blijf maar thuis


Na alle media-aandacht (ook de Vlaamse krant De Morgen besteedde maandag aandacht aan Boekblog) tijd voor meer tekst. GJ van Camarados is net vandaag op reis vertrokken. Het verhaal heet dan ook toepasselijk: "Vakantie". Hopelijk mogen ook enkele van zijn vriendinnen waarvan hij op zijn weblog zoveel foto's plaatst, ook mee.

zaterdag, oktober 04, 2003

Nu ook IN de krant


Even snel -want ik moet helaas werken dit weekend- maar het stuk over Boekblog staat nu ook in de papieren versie van de Volkskrant. Om bladerwerk te besparen: op pagina 5 van de mediakatern.

vrijdag, oktober 03, 2003

Volkskrant


Enkele dagen geleden kreeg ik een mailtje van Volkskrant journalist Bas Broekhuizen. Of er ook een verhaaltje kon op de weblog van de krant? Wel eeeuuuhhmmm ... ja. En om het helemaal mooi te maken, plaatst de Volkskrant "Carmen" net onder een artikel over Nobel prijs winnaar literatuur Coetzee.

Ik heb me nog nooit ergens zo op mijn plaats gevoeld. Hehehe.

Bovendien plaats De Volkskrant Boekblog in een traditie van schrijvers die het zichzelf graag moeilijk maken, en zijn er lovende woorden.

Wat zegt u?


Nog eens een wat ouder verhaal: "Doof". Zeker niet een van mijn beste, maar volgens Carin -die het kan weten, want lang doof is geweest- knap omdat "de scheidslijn tussen doof en goedhorend zo knap verwisseld/vervaagd/whatever wordt".

woensdag, oktober 01, 2003

Interview


Vandaag in online magazine About:Blank een interview met mij over Boekblog. Erg interessant voor wie wil weten wat mijn favoriete nummer is onder de douche.
Merel nam het interview af, en plaatste meteen ook een verhaal op haar weblog: "Gite".

Ook het nummer van het tijdschrift Schrijven met een artikel over (o.a.) Boekblog zou nu in de winkel moeten liggen. Hoewel ik het zelf nog niet gezien heb.

zondag, september 28, 2003

Geil


Luna (van Maanisch) werkt voor een geil magazine dat ik hier in Belgie nog nooit op de plank heb zien staan. Het verhaaltje gaat dus ook over seks: "Opwinden".

woensdag, september 24, 2003

Discussie


"Het leukste initiatief op webloggebied van de laatste tijd is wat mij betreft Boekblog". Go Komma Punt Log, go Komma Punt Log!!! En op zo'n weblog over taal hoort ook een verhaal over taal en de intimiteit daarvan: "Slapen".

Maar het meest heb ik me vandaag geamuseerd met de discussie die bij Sargasso is ontstaan nav een post met een verhaal uit Boekblog. Jacobine van Dreknek was boos omdat het verhaal onder de rubriek Cultuur werd gepost.
Ik wil jullie de comment niet onthouden:
"Kennelijk valt bij u een stukje proza, dat niets meer belooft te zijn dan een inleiding op een 'lekker-lang-lezen-verhaal' uit de Margriet of Libelle, onder de categorie 'cultuur'.
Huisvrouwencultuur? Kasteelromancultuur? Niccifrenchcultuur?"

Op Sargasso is nu al 71 comments lang een helse discussie bezig over Boekblog, over literatuur en over cultuur met of zonder grote C.

Kortom: DIT is waarom ik weblogs TIEN keer leuker vind dan literaire tijdschriften (of de Margriet) om in te publiceren.

dinsdag, september 23, 2003

Gainsbourg


Waar vakanties in Frankrijk niet toe kunnen leiden. Ik had de auto volgeladen met Franse cd's. Onder andere deze met Gainsbourg liedjes "version femmes". De plaat was de aanleiding voor het verhaal "Liften". Carlos van Sargasso was zo lief om het te publiceren.

zondag, september 21, 2003

Radio Boekblog


Boekblog houdt van muziek, en blijkbaar geldt dat omgekeerd ook. Dus weer een verhaaltje op een muzieklog. Dit keer "Joggen" op de weblog van het dance radioprogramma Bigbeats. En hoewel het hier in Antwerpen niet echt uit de ether te plukken valt, ben ik meteen gerustgesteld als ik in hun playlist Aphex Twin, Dillinja en Orbital zie staan.

Ps: Lekker rustige vakantie in Zuid-Frankrijk gehad. Was vooral enorm onder de indruk van deze kapel van Le Corbusier. Een gebouw dat ook van binnen zo mooi is, dat ik er eigenlijk nooit meer buiten had willen gaan.

zondag, september 07, 2003

Weer vakantie


Flauw he, voor jullie die achterblijven in de regen ..., maar ik ben terug naar Frankrijk. Dit keer voor 10 dagen met een grote tent en drie vrienden naar Florac.
Voorlopig moet je het even stellen met "Winkel" op Sikkema.

Stoned


The Dreadlogger (laat hem nog even uitrusten want hij is nog helemaal ***slushed*** van de weblogmeeting) heeft iets met tattoos. Dit verhaal past dan ook perfect: "Tattoeage".

Ps: Hij is nog wel even een link naar Boekblog vergeten, maar daar wordt na de roes aan gewerkt. (Dread is wakker geworden, dus het is opgelost)

vrijdag, september 05, 2003

Zwolle


Ik ben nog nooit in Zwolle geweest, maar Smoel is blijkbaar het Zwolse studentenblad. (als domme Belg moet ik zelfs toegeven dat ik Zwolle niet eens op een kaart zou kunnen aanduiden) (maar soit: nodig me dus maar eens uit).
Gelukkig hoef ik Zwolle niet te kunnen vinden, om naar het verhaal te linken dat Smoel heeft geplaatst: "Brief".

Ps: De editie van het tijdschrift Schrijven -met daarin onder andere een interview over Boekblog en een van de verhalen- is nu naar de drukker, en verschijnt begin oktober. Ik ben erg benieuwd.

Complimentjes


Joeri van Uren.Dagen.Nachten is een lieve mens. In een e-mail noemt hij Eurydice (een verhaal dat ik jaren geleden schreef) "een van mijn favoriete verhalen op
het web
".
Mijn dag weeral goed. Zeker omdat hij ook "Echo" op zijn weblog heeft gezet.

donderdag, september 04, 2003

Kontneuken


Bicat schreef een tijdje geleden in de comments onder een van mijn verhalen: "500 woorden; dat is een kontneukverhaal starten en moeten stoppen op het moment dat ze aan de barman vraagt of de muziek iets Duitstaliger kan".
Nu kunnen wij wel tegen kritiek als die zo geestig geformuleerd is. Dus staat er nu zo'n ultrakort kontneukverhaal op de weblog van Bicat: "WTC".

woensdag, september 03, 2003

Klop er op


Art BBQ is een weblog die zich vooral met beeldende kunst bezig houdt. Voor Boekblog maakten ze graag een uitzondering. "Slaan" is een van de verhalen die ik de voorbije week op vakantie onder mijn appelboom in de Dordogne schreef.

dinsdag, september 02, 2003

Seks of Sex


Op Art is Artis woedt al een hevige discussie naar aanleiding van mijn verhaal "Kamerjas". Is het sex of seks? Volgens mijn groen boekje (elfde oplage, juni 1998) is het wel degelijk met een "k". En mijn vriendin (die het boekje volledig van buiten heeft geleerd) beaamt dat.
Zie ook wat ik daar eerder over schreef in "Scrabble".
Maar soit: taalpuristen mogen me altijd proberen te overtuigen (dan schrap ik nog ergens een letterteken of komma).

maandag, september 01, 2003

Autostrade zombie


Na 12 uur Franse (en een beetje Belgische autostrades) voelt het alsof er een stuur en vier wielen aan me zijn vergroeid. Maar dus toch nog snel even als een zombie achter de laptop.
Vooral omdat Sander tijdens mijn weekje vakantie nog een verhaal op Dagelinks zette (een nieuwsblog die ik normaal dagelijks consumeer): "Pellen".

vrijdag, augustus 22, 2003

Vakantie


Boekblog gaat zich een week tegoed doen aan truffels, bordeaux en misschien zelfs een sneetje politiek niet-correcte foie gras. Op dit fantastische domein in de Dordogne. De laptop gaat mee om te schrijven, maar nieuwe verhalen posten zal er een aantal dagen niet bij zijn.

Het noodrantsoen vind je bij Namreh. Hij smakte "Keuring" op zijn weblog. En bij Terrebel. Terrence vroeg me in een mail of er ook een verhaal kon op de weblog van een "alleenstaande vader uit Amsterdam". "Oppassen" leek mij zeer toepasselijk.

Ps: terwijl ik nog een lading Franse cd's inpak, heeft Openhaard nog een verhaal gepubliceerd, dat ik schreef na een vorige reis: "Londen".

Doet iemand het licht uit?


Ik kreeg het idee voor "Panne" terwijl ik naar de fantastische beelden van de stroompanne in New York zat te kijken. Marnix was zo aardig om er plek voor vrij te maken op zijn log (die de fantastische ondertitel draagt: "... dat het nog helemaal niet meevalt, als blinde zeehond in een drooggevallen vijver. Als bordenwasser. Als paashaas met pinksteren. Of als eskimo met alleen iglo in het vriesvak.")

dinsdag, augustus 19, 2003

Schoonmaak


Vandaag grote zomerschoonmaak ten huize van hijx500. Kortom: kutdag! Maar dit maakt het zonder meer goed: Reet plaatst "Advertentie" op Retecool. Ik ben vooral fan van zijn Luister-rubriek. Onlangs nog een verhaaltje geschreven met de muziek van Juana Molina op de achtergrond, die -terecht- zwaar geplugd werd op Retecool. Alleen al die hoes werkt inspirerend.

maandag, augustus 18, 2003

Nog nooit vertoond


Hij doet dit eigenlijk nooit: iets plaatsen van een andere weblogger. Het gaat in tegen zijn territorium-instinct. En hij had het concept van Boekblog zelf ook wel willen verzinnen. En, en, en, ... hij heeft het toch geplaatst. "Tranen" prijkt op de weblog Verbal Jam.
Arnoud schrijft ook: "We denken na over een passende tegenprestatie wanneer hij hier ooit bekend mee wordt". Denk gerust verder, maar alvast deze plechtige belofte. Als de verhalen uit Boekblog ooit uitgegeven worden in boekvorm (u weet wel: zoiets met een harde kaft, papier en ezelsoren) dan zijn alle weblog-gastheren en vrouwen alvast uitgenodigd op het lanceringsfeestje.

Remment mag dus ook komen. Want hij zette na twee weken vakantie "Mannenbladen" op Kijkmeaanalsik.com. En met vooral links naar dit soort dames past het daar perfect.

zaterdag, augustus 16, 2003

I've got you under my skin …


Opnieuw recentere teksten vanaf vandaag. "Massage" paste perfect op een weblog die zich Onderhuids noemt.

vrijdag, augustus 15, 2003

Vergeten


Oops!!! Ik was "Kylie" nog vergeten op de weblog TwweeT.

Trouwens De film van Alledag formuleerde gisteren het opzet van Boekblog mooier dan ik het tot nu toe zelf heb gedaan: "literaire gastoptredens op weblogs". Klinkt ook lekker chique!

donderdag, augustus 14, 2003

Nr8 en Nr9


Het 8ste verhaaltje vandaag: "Deken" (op: Sannet.nl). En -dit is echt het laatste vandaag- het 9de: "Af" (op: Bosmeneer).
Terwijk ik gefascineerd zit te kijken op CNN naar duizenden New Yorkers die panikeren door een gigantische stroompanne en massaal de stad proberen te ontvluchten.

Nog meer vintage stuff


En nog een paar oudere teksten (zie ook vorige post): "Batterij" (op: Woordenaar) en "Electric Blue" (op: Queen for the Day).

Trip down memorylane


Ik schrijf al bijna een jaar aan het project Zijx500 (ofwel: de verhalen die op Boekblog verzameld staan). Vandaag meteen een hele hap teksten die ik helemaal in het begin heb geschreven. Zoals "Snake" (op Kruimels), "Zwanger" (op De Film van alle dag), "Sesamzaadje" (op Pieuwvogel), "Bordjes" (op Badlog) en "Vroeg" (op Dertig). De stijl is soms wat anders (en ook wel wat rommeliger) dan de meer recente dingen. Maar ik wilde toch ook even laten zien hoe dit project gegroeid is.

Net ook een interview gedaan met het tijdschrift Schrijven over Boekblog. Het zal binnenkort verschijnen in een artikel over literatuur en weblogs. Nu had ik zo lang voor de spiegel geoefend op een interview, doen ze het via e-mail. Maar soit: toch leuk.

woensdag, augustus 13, 2003

Popliedjes


Even een dagje rust, maar vandaag is er wel iets te lezen. Theo heeft net "Fnac" op zijn weblog Nu.Cult gezet. Theo is hoofdredacteur van Kindamuzik waarover ik eerder al heel enthousiast deed. En werkt ook als freelance popjournalist voor oa Het Haarlems Dagblad. Het verhaal moest dus wel weer over muziek gaan.
Ik zie de verhalen op Boekblog ook meer als popliedjes dan als verhalen of gedichten. Dus zeer leuk om op al die muziekblogs terecht te komen.

Nog even dit: ik krijg de voorbije dagen minstens vijf mails per dag van mensen die een verhaal op hun weblog willen. Schitterend, maar ik heb het zo druk met andere dingen -ik ben helaas geen fulltime prozaschrijver, laat staan webmaster- dat ik voorlopig niet de tijd heb om iedereen te antwoorden. Ik probeer zo snel mogelijk de post bij te benen!

maandag, augustus 11, 2003

Eerst


Dave van Chezlubacov was enkele weken geleden de eerste die liet weten dat hij een verhaal op zijn site wilde plaatsen. De site moest eerst nog in een nieuw kleedje gestoken worden, maar nu is het zover. "Bas" staat er op. Een verhaal over muziek, en dat is toepasselijk omdat Dave onder andere voor de fantastische muzieksite Kindamuzik schrijft.

vrijdag, augustus 08, 2003

Slaapzak


Weblog Drijfzand -gespecialiseerd in berichtjes over kontjessites en ander moois- heeft ook een verhaal geplaats: "Slaapzak".

donderdag, augustus 07, 2003

Navolging


Voor alle duidelijkheid: alle verhalen op Boekblog zijn van mijn hand. Zowel Menno als Mask hadden dat niet helemaal goed begrepen. Ze publiceerden allebei een eigen verhaal (soms zelfs bijna parodie) van zijx500 op hun weblog. Maar ik ben zo vereerd om al navolging te krijgen, dat ik het niet kon laten om een link te plaatsen.

Kopje ijsthee?


Weblog Mijnkopthee is nog maar net terug uit vakantie. En toch tijd gevonden om het verhaal "wandelstok" op de site te plaatsen. Mijn dag wordt er nog een beetje zonniger van.

"Ik vind het volkomen kut"


Hadden we natuurlijk al eerder moeten doen. Vanaf nu vind je -zoals dat hoort op een weblog- een commentaarboxje onder elke post. Kan je eindelijk zeggen hoe kut je al die verhalen wel vindt.

woensdag, augustus 06, 2003

Zonnen


Camgirl en weblogster Kris(tel) heeft net een erg toepasselijk verhaal op haar weblog Kris.MagAlles gezet: "Sproeten". De schitterende tekening op haar site is trouwens van de al even schitterende tekenaar Shane Glines.

dinsdag, augustus 05, 2003

Pffft


Eigenlijk is het te warm om verhalen te lezen op je Mac of PC. Maar toch: "Dweil" staat nu op de weblog Dubbel & Dwars. Een "tweemeisjesblog" trouwens.

zondag, augustus 03, 2003

Bloot


De Blonde Blogger heeft behoorlijk wat bloot op zijn weblog staan. Kan niet missen of het verhaal op zijn weblog moest de titel "Borsten" krijgen.

zaterdag, augustus 02, 2003

F***


Fuckhedz is een van de mooist vormgegeven Belgische weblogs. Nu NOG mooier met het verhaal "Sigaretten". Oh ja: en hij zegt ook nog een aantal lieve dingen over Boekblog.

vrijdag, augustus 01, 2003

Goede smaak


Weblogger Dominiek heeft goede smaak. Luistert naar dEUS, is fan van het bakkes van Nicolas Cage, en van het lichaam van Angelina Jolie.
Hij heeft zelfs ZO'N goede smaak dat hij het kortverhaal "Tag" heeft geplaatst.

Ook naar de Tour gekeken?


"Tour" kan je lezen op de 'meisjesblog' (sorry: Aukje mailde me om te laten weten dat het eerder een 'jongevrouwenblog' is) van Aukje . Voor de geïnteresseerde lezer: het verhaal is trouwens gebaseerd op waargebeurde feiten. Het ging om dit tourmeisje.

woensdag, juli 30, 2003

Abracadabra Arcadim


"Wetenschap" kan je lezen op de weblog Arcadim In Arcadie. Een literaire blog die ook wel eens over wielrennen en badkuipen durft te gaan.

Thuismatch


Zijx500 speelt vandaag een thuismatch: op de literaire blog De Leeskamer. En op zo'n weblog over literatuur hoort uiteraard ook een verhaal over lettertjes: "Scrabble".

maandag, juli 28, 2003

Scoren


En nog eentje! "Voetbal" staat sinds enkele uurtjes op de weblog Orangez.
Boekblog heeft zijn start niet gemist. We hebben vandaag al meer hits dan de site van -het Vlaamse literatuurmonument- Tom Lanoye.

Duo


Meteen twee nieuwe verhalen op twee verschillende weblogs. "Ikea" vind je op Tomzzz blog.
"Assepoes" staat op jqnweb.

zondag, juli 27, 2003

Debuut


Iphtjes mag de spits afbijten. Het eerste verhaal -"Circus"- staat nu online. Je vindt het hier.
Enkele andere webloggers hebben al enthousiast gereageerd, dus verwacht de komende dagen nog meer.

donderdag, juli 24, 2003

StartNoem het taggen.
Noem het een verhalenparasiet.
Noem het egotripperij.

Op boekblog worden links geplaatst naar weblogs die stukjes uit "zijx500" publiceerden.
In totaal 100 verhalen, van exact 500 lettertekens.
Als alles goed gaat: het eerste boek dat op weblogs wordt gepubliceerd.
(want die dingen worden tenminste gelezen ... wat je van de meeste literaire tijdschriften niet kan zeggen)

Verwacht hier SNEL meer ...

This page is powered by Blogger. Isn't yours?