Zender

Door Boekanier
28/4/2004

VTM, de onvolprezen Vlaamse commerciŽle tv-maatschappij, heeft er een geesteskind bij: Kopspijkers!

Kopspijkers, het Hollandse origineel dan, is het programma van de talentrijke Jack Spijkerman dat 's zaterdags op Nl3 uitgezonden wordt, tot vermaak van klein en groot.

VTM denkt de toverformule gevonden te hebben door elk programma uit het buitenland, dat zich daar in een grote populariteit mag verheugen, zo getrouw mogelijk te imiteren. En een versie van eigen bodem is dan verondersteld evenveel kijkers te trekken als het oorspronkelijk maaksel. Of toch in verhouding. Simpel voorgesteld: kijkers=reclame=geld=geluk... En ja, waarvoor leven wij tenslotte, moeten ze bij VTM wel denken.

Bij hun nieuwste programma is echter de band tussen de naam ervan en zijn presentator helemaal zoek, want wat heeft De Poorter, voornaam Jo, met spijkers te maken? Dit bewijst tevens dat ze bij die commerciŽlen alleen maar iets kunnen na-apen en absoluut niet in staat zijn om ook met iets creatiefs voor de dag te komen.

Kopspijkers door De Poorter, wel ja.
Het mannetje, met zijn babyface en irritante nichtenmaniertjes (opgewonden kreetjes incluis) dirigeert dus het geval.

Over de inhoud zelf, de gasten en imitators van BV's (Bekende Vlamings) valt nog mild te oordelen. Eerlijk gezegd had ik veel erger verwacht, veel meer geklungel en ergerlijk amateurisme, meer op z'n Belgisch dus. Maar nee, dŗt gedeelte valt nog mee, daar kan mee geleefd worden.

Maar de animator, die De Poorter, daar is wat mis mee... Niet alleen maakt hij zijn gasten voor het oog van de camera belachelijk en in de zaal mag het publiek zich duchtig amuseren op de kap van gasten die niet in de eerste plaats opgetrommeld zijn omdat ze het warm water hebben uitgevonden.
De spot drijven met zijn genodigden doet de echte Jack nooit of hoogstens op een subtiele, niet-kwetsende manier, maar ook en dat vind ik veel erger: hij (De Poorter) imiteert Jack tot op het bot! Tot in het diepste van zijn vezels! Want als Jo ergens in uitmunt dan is dat wel in het klonen...

Geen greintje eigen inbreng, geen onsje persoonlijkheid! Zijn bewegingen, zijn intonatie, zijn hele manier van doen en bewegen, ja zelfs van ademen is een exacte kopie van zijn Grote Voorbeeld Spijkerman!

Hoe laag, in een puur commerciŽle omgeving, kan een mens zinken?