Amerika kiest een president(e)


Door Boekanier, 6 februari 2008

Dankzij de alomtegenwoordige media weet nu zowat elke aardbewoner dat Amerika straks een nieuwe president van doen heeft.

Bij ons kun je zelfs een test maken waarbij je jouw meest gewenste kandidaat kunt kiezen. Niet dat het wat uitmaakt, want vooralsnog kan een Europeaan niet stemmen voor een Amerikaanse president, maar deze laatste heeft omgekeerd wel wat te zeggen over ons Europeanen. Da's nogal wiedes.

Op het ogenblik zijn er nog 3 kandidaten in de runnning. Bij de Democraten heb je enerzijds de halfzwarte, en bijgevolg nog te pruimen voor de Amerikaanse blanken, B. Obama en anderzijds H. Clinton, die dank zij haar echtgenoot het klappen van de presidentiŽle zweep goed kent en zo verstandig is van een traan weg te pinken wanneer de tv-camera's haar op een strategisch moment in close-up brengen. Heel handig, vooral in het zo emotionele en sentimentele Amerika. Zoiets kan ťcht het verschil maken.

Bij de oppositionele Republikeinen lijkt alleen Mc Cain het te kunnen gaan halen. Mc Cain als de Vietnamheld, de man die al voor hetere vuren gestaan heeft en dus de kandidaat is van het gespierdere deel van de Amerikaanse bevolking.

De zwarte vrouwen, of politiek correcter gezegd de Afro-Amerikanen van het vrouwelijke kunne staan voor een verscheurende keuze: Obama die ook zwart is en bijgevolg als een van hen kan doorgaan of Clinton die weliswaar blank is maar wel vrouw. En wat staat nu dichter bij iemand, waar heeft een mens de meeste affiniteit mee: het geslacht of het 'ras'? Echt niet gemakkelijk zo'n existentiŽle keuze. Idealiter hadden de Democraten kunnen uitpakken met een zwarte vrouw als kandidate, probleem meteen opgelost.
Maar goed, da's misschien een idee voor de volgende presidentsverkiezingen.

Al de presidentskandidaten blinken vooral in 1 ding uit: beloftes maken. Iedereen belooft beterschap. Amerika wordt weer een lekker land om in te leven. 43 miljoen Amerikanen kunnen zich geen dokter permitteren, want te duur. Daar gaat wat aan gedaan worden, als O of C of Mc het voor het zeggen heeft. Er zijn nog andere problemen, met name de onbetaalbare hypotheekaflossingen, waar miljoenen eveneens mee te kampen hebben. Wees gerust, daar wordt aan gewerkt.

Amerika moet natuurlijk de supermacht van de wereld blijven, dat spreekt vanzelf. Amerika blijft de politieman van de wereld, daar gaat niks vanaf. Amerika blijft het land van de rijken. Ook dat staat vast.

Amerika blijft Amerika, wat voor sterke man/vrouw er ook aan het hoofd van staat.