DE BRUSSELSE VOGELMARKT
 
 
 
 
 
 
FLUITEND OP DE GROTE MARKT
 

Zoals veel hoofdsteden of grote steden, heeft Brussel al tientallen jaren een vogelmarkt. Deze markt wordt elke zondag gehouden,  meestal op de Grote Markt.  Je kunt geen mooier decor voorstellen en mede daarom is dit één van de mooiste vogelmarkten die je bedenken kunt. Vogelliefhebbers en toeristen komen er graag.

Waarom zon markt ?

Houders van honden en katten zijn in Brussel overvloedig aanwezig maar vogelliefhebbers zijn er minder talrijk. De zondagsmarkt op de Grote Markt is voor deze mensen de ideale plaats om niet alleen vogels maar ook voeder, strooisel en andere benodigdheden te kopen. Er zijn immers maar weinig winkels die gespecialiseerd zijn in vogels en alles wat daarbij komt kijken, en hun prijzen liggen daarbij meestal hoger. Het houden of het kweken van vogels, zowel inlandse als uitheemse, veronderstelt de aanschaf van allerlei accessoires, graantjes en diverse soorten voeder.

1997 : Een nieuwe, nette markt

In de loop der jaren is de vogelmarkt veranderd. Aanpassingen werden noodzakelijk. Eerst was er de striktere wetgeving op de vogelvangst in ons land. Vervolgens werd op wereldniveau het Verdrag van Washington ter bescherming van alle bedreigde diersoorten toegepast. Op de markt werd een drastische vermindering van vooral de Amerikaanse avifauna waargenomen en de liefhebbers van die kleurige vogels stonden beteuterd te kijken. Toch is het nog mogelijk beschermde vogelsoorten te kopen maar dan moeten ze in gevangenschap geboren en geringd zijn. Dat houdt in dat ze heel duur zijn geworden, en zelfs praktisch onbetaalbaar voor een modale vogelliefhebber.

Begin 1997 werd vastgesteld dat de vogelmarkt aan het verloederen was en dat er zich in de loop der maanden een handeltje had ontwikkeld in beschermde vogelsoorten. Dierenbeschermingsverenigingen stelden de situatie aan de kaak, temeer daar er ook nog konijnen, muizen, hamsters enz... werden verhandeld, tegen de regels van de vogelmarkt in. Er kwam kritiek in de pers en even leek het erop of de hele markt afgeschaft zou worden, wat onrechtvaardig zou zijn geweest ten opzichte van de eerlijke vogelliefhebbers. Ik vond toen dat het mijn plicht was Burgemeester  F.-X. de Donnéa op de hoogte te stellen van de eerlijke bedoelingen van de vogelliefhebbers en van hun overtuiging dat ze niet moesten boeten voor zwendelaars. Ik liet het daar niet bij en zocht een bondgenoot in de persoon van onze Minister-Voorzitter Charles Picqué die de zaak bekwaam bij de Burgemeester van Brussel bepleitte en een vurig betoog hield over zijn oprechte dierenliefde.

Al die inspanningen werden beloond want de  markt bleef maar het stadsbestuur stelde strenge regels in : vaste standplaats voor elke handelaar, verkoop van uitsluitend siervogels (+ voedsel en accessoires), controles door een expert in vogels. Doortastende maar noodzakelijke maatregelen om de markt een nieuwe... vlucht te geven.
 
 
 

 
 
Gould Amadine                                                                                 Eric, de Vogelaar