KEUZE GENOEG : ZANG, PLUIMEN
OF KWEKERIJ
 
 
 
Al vele jaren staat Eric Van Tendeloo uit Nijlen met zijn ploegje van twee of drie
personen elke zondag op de Grote Markt.
 
 
Yves Villers : Eric, hoe kom je aan die belangstelling voor vogels ?

Eric Van Tendeloo : Als kind al was ik gek op vogels. Ik was een jaar of twintig toen ik voor het eerst de Brusselse vogelmarkt bezocht en dat is nu ook alweer meer dan twintig jaar geleden.

YV : Weet je nog hoe het was toen je hier de eerste keer als handelaar stond ?

EVT : Ja, eerst kwam ik met een geleend tafeltje en met de auto van mijn ouders; ik was dood-zenuwachtig want voor mij was de markt toen nog iets vreemds en onbekends. Veel van de mensen die ik toen ontmoette zijn nu vrienden geworden.

YV : Vertel eens een anekdote.

EVT : Ik kan me een klant herinneren met wie ik een praatje maakte toen ik de eerste keer op de markt stond. Sindsdien liet hij geen zondag voorbij gaan zonder even langs te komen. Op een dag, na zijn bezoek aan de markt, nam hij de tram naar huis en stierf. De zondagstraditie werd door zijn familie voortgezet.

YV : Hebben de wet tegen de vogeljacht en het Verdrag van Washington iets veranderd aan je handel ?

EVT : Wat mij betreft hebben die bepalingen niets veranderd. De meeste vogels waarover het gaat in het Verdrag van Washington (parkieten) worden in staat van gevangenschap gekweekt en die mogen vrij verhandeld worden. Het geeft alleen wat meer paperassen. De eigenlijke vogeljacht was al verboden toen ik 16 was en dus is de verkoop van inheemse vogels allang afgeschaft. Jammer is het dat enkele handelaars vorig jaar betrapt werden op de verkoop van beschermde inlandse vogels want dat heeft de markt een uitgesproken slecht beeld gegeven. Zo erg zelfs dat handelaars die zulke illegale soorten niet verhandelen met wantrouwen werden bekeken. Opeens was het alsof alle handelaars verboden beestjes verkochten. Er was zelfs sprake van het opdoeken van de markt.

YV : Welke was de duurste vogel die je op de markt hebt verkocht ?

EVT : Dat is moeilijk te zeggen. Het zal wel één of andere parkiet zijn geweest; de prijzen van die diertjes lopen al snel in de duizenden.

YV : Wat is het grootst aantal vogels die je op één ochtend hebt verkocht ?

EVT : Dat zijn er waarschijnlijk zon tweehonderd.

YV : Speelt het weer een belangrijke rol ?

EVT : Ja, het weer is belangrijk. Als het slecht weer is, komen de liefhebbers voornamelijk om de voedselvoorraad bij te spijkeren.

YV : Is er een verschil tussen de smaak van Nederlandstaligen en Franstaligen ?

EVT : Nederlandstaligen zoeken goede volièrevogels die geschikt zijn voor de voortplanting terwijl de Franstaligen uitkijken naar zangvogels en kleurige vogels.

(Interview - herfst 1997)
 

 
 
 Gould Amadine                                                                                   Vogelmarkt