REIS Bretagne 2013
Motorhomesite van
Annie en Ivan
HOME


Rit door Bretagne in juli 2013

Rondrit van 2230 km.
We vertrekken op woensdag 17 juli om 19.20 uur vanuit Hechtel.

Klik om te vergroten We plannen om in Rouen te overnachten op de Mobilhomeparking. Dit halen we niet. We stranden op de Aire Croixrault (E44). Rustige nacht. S' Morgens rijden we naar Rouen. De parking voor campers is opgebroken, er wordt nu een park aan gelegd. We vinden niet direct een andere parking en rijden verder richting kust. We komen langs Dol de Bretagne en even verder zien we rechts Mont Dol met de antieke windmolen. Om 14.45 uur rijden we door Vivier-sur-Mer. We stoppen even op de eerste parking voor motorhomes (N 48°36'14.77" - E 01°46'48.27"). 31° C. We tellen er 12 plaatsen voor campers. De parking ligt aan de weg en aan het strand. Er is een servicepunt. Na een korte pauze rijden we verder. Enkele kilometers verder komen we nog twee motorhomeparkings tegen. Een er van lijkt net aangelegd te zijn en is vrij groot. Beide motorhomeparkings staan niet in onze campergidsen.


Klik om te vergroten We rijden verder richting St. Malo en nemen de Route Touristique (Route de la baie). Je krijgt er prachtige zichten op verschillende baaien. Op een aantal plaatsen zie je oude windmolens die gerestaureerd zijn en omgebouwd zijn tot woningen (de molenwieken zijn wel verdwenen). Rond 19 uur komen we op een camping aan bij Plancoët. Vrijdag blijven we op de camping en genieten van het prachtige weer.


Klik om te vergroten Zaterdag maken we een rit naar Dinan en Combourg. Het oude gedeelde van Dinan is nog bijna volledig omwald. Volgens onze informatie is er een parking voor mobilhomes, maar we kwamen geen wegwijzers tegen en de gps stuurde ons door kleine straatjes. Gelukkig vinden we een plaatsje om de Mobilhome te parkeren bij het donjon aan het kasteel van Dinan (N 48°27'00.0" - E 02°02'41.0") , vlak bij de toeristische dienst. Bij de toeristische dienst halen we een stadsplannetje. Er zijn twee wandelroutes uitgestippeld: een wandeling op en naast de vestingmuren (remparts) en een historische wandeling door het oude centrum. Beide wandelingen zijn de moeite. Tijdens de wandeling van de remparts zien we nog verschillende mobilhomes die aan de vestingmuren een plaatsje gevonden hebben. Van op de vestingmuren zien we plots de mobilhomeparking liggen (bij Rue du port; (N 48°27'15.66" - E 02°02'19.01") ). Naast de omwallingen, torens e.d. zijn er in de stad heel wat mooie vakwerkhuizen en granieten huizen, mooie straatjes en pleintjes te ontdekken. We maakten heel wat foto's.
Voor meer foto's van Dinan klik je hier.


Klik om te vergroten In de namiddag rijden we verder naar Combourg. In onze toeristische gidsen staan enkele enkele prachtige foto's van een kasteel. Voor het binnenrijden van de stadskern (als je de torens van het kasteel ziet) kun je rechts de mobilhome parkeren (N 48°24'23.79" - E 01°45'16.12"). Naast de straat zijn er tussen boompjes ruime inhammen waar er plaats is voor een aantal mohilhomes. Het is nu 14.00 uur en 32°C. Van het kasteel zijn er enkel de torens te zien. Hoge bomen ontnemen het zicht op het kasteel. Wil je op het kasteeldomein, dan moet je € 4 betalen. Wil je ook nog het kasteel bezoeken, dan betaal je € 8. Voor de rest is er niet veel zo veel te zien in Combourg; enkele vakwerkhuizen en het Maison de la Laterne van 1597 waar de touristische dienst gehuisvest (zie foto hiernaast) is en de opvallende kerktoren van de Notre Dame. In de kerk was een koor aan het repeteren en die hebben we niet willen storen.
Voor meer foto's van Combourg klik je hier.


Klik om te vergroten We zijn teruggereden via Dol de Bretagne. Iets voor Dol rijden we rechts af om naar de Menhir Champ Dolent (N 48°32'06.16" - E 01°44'20.41") te kijken. Een steen van 7 meter die in het maisveld staat.
We stoppen niet bij Dol de Bretagne want we worden om 19 uur op de camping verwacht voor een BBQ. Bij Courseul stoppen we even om de overblijfselen van een Romeinse stad te bekijken (N 48°28'51.80" - E 02°09'58.78") .
Om 17.15 zijn we terug op de camping. Er komen donkere wolken aandrijven en rond 18.00 vallen de eerste regeldruppels. Die avond nog zijn er nog verschillende buien. Voor de gemeenschappelijke BBQ moeten we in de bar gaan schuilen.
Zondag 21 juli blijven we op de camping, het is weer een prachtige dag. 's Avonds zijn er toch weer regenwolken, maar het blijft droog.
Voor foto's van Courseul klik je hier.

Klik om te vergroten Op maandag 22 juli om 10.20 vertrekken we op de camping, richting St. Brieuc. Het is de bedoeling dat we een stukje kust verkennen waar we bij een vorige reis niet geweest zijn; van St. Brieuc tot aan de Cote de Granit Rose; Door een misverstand en doordat we een weg niet vinden, belanden we om 12.30 uur in het stadje Lannion. We zien onmiddellijk de toeristische dienst liggen en er staan in de buurt enkele mobilhomes. We rijden naar die ruime parking (N 48°30'11.5" E 02°14'00.2"), stappen de toeristische dienst binnen, en vragen een stadsplannetje. Op de kaart zijn er drie wandelingen uitgestippeld; Circuit1 Coeur Ancien: (2,4 km), circuit 2 Rives Fleuries et parc Ste Anne (1,8 km), circuit 3 Brélevenez et la vallée du Stanco (2,1 km). We nemen circuit 1 en een stukje van circuit 2. In het Couvent St. Anna is er een koor van 19 vrouwen en 15 mannen aan het repeteren voor de korenwedstrijd 'Voice Humana'. Ze worden begeleid door 8 violen, 2 altviolen, een contrabas, een kerkorgel en enkele koperblazers. We luisteren naar enkele van hun nummers.
We maakten heel wat foto's van Lannion; voor meer foto's van Lannion klik je hier.
Klik om te vergroten Van Lannion rijden we naar de kust. We volgen de kustroute en zoeken de mobilhomeparking van Locquirec. Tijdens de rit zien we rechts een menhir van ongeveer 3 meter staan. Eveneens rechts komen we een langs een klein kerkje met een mooie calvarie. We stoppen niet, omdat we geen P zien. In Locquirec is de parking die in onze campergids vermeld staat, ondertussen verboden voor campers. We rijden door naar Carantec, daar zou ook een mobilhomeparking zijn. We vinden de parking aan de watertoren (N 48°39'35.03" E 03°54'47.56"), er is een servicepunt, maar ze is te ver van het centrum en het strand. We lozen en rijden verder. Om 17.50 komen we aan in St. Pol de Leon. Aan de zee is er een grote parking voor mobilhomes (N 48°40'57.05" E 03°58'14.67"). De parking ligt ongeveer 1 km van het centrum. Van op de parking heb je zicht op het eiland St Anne dat met een weg verbonden is met het vaste land. Voor 12 uren betaal je €3, voor 48 uren betaal je €5. Je kunt met munten of met een bankkaart betalen. We wandelen naar het eilandje St. Anne. Het is vloed, het water komt tot aan de dijk, er zijn enkele strandjes, er wordt gezwommen. Rond 20.00 uur tellen we 50 campers op de parking.
We blijven er slapen.

Klik om te vergroten Dinsdag maken we een wandeling naar en door de stadskern van 9 uur tot 12.00 uur. Er is markt. De kathedraal Pol-Aurélien is zeker een bezoek waard. In de kathedraal liggen mapjes met uitleg over de bezienswaardigheden van de kathedraal. Op de foto zie je het bekende glasraam 'La Rosace' van de 15e eeuw. Voor meer foto's van Saint-Pol-De-Leon klik je hier.
Na het middageten, om 12.40 uur, vertrekken we voor een rit naar verschillende bekende parochie-erven (enclos paroissiaux) die er in de buurt zijn. Parochie-erven zijn ommuurde kerken. Binnen de muren vind je naast de kerk meestal een calvarie, een knekelhuis (huis waar opgegraven beenderen bewaard worden) en begraafplaatsen. Het parochie-erf treed je binnen via een soort triomfboog.

Klik om te vergroten Het eerste dorpje met parochie-erf dat we bezoeken heet Lampaul-Guimiliau. Er is een parking voor motorhomes (N 48°41'00.9" E 03°58'15.9"). Als je naar het parochie-erf wandelt, kom je langs de oude wasplaats die mooi gerenoveerd is. De kerk heeft een mooi portaal met stenen beelden. Het interieur van de kerk is opmerkelijk mooi. In de kerk zie je o.a. een granieten doopvont onder een prachtig houten baldakijn, een stenen beeld 'La mise en tombe' waarrond verschillende kleurrijke beelden van bijbelfiguren zijn opgesteld, in de zijbeuk een prachtig retabel. Voor het hoofdaltaar is er een dwarsbalk met beschilderd houtsnijwerk waarop lijdensverhaal van Jezus is voorgesteld. Op de dwarsbalk staat een kruisbeeld en twee beelden. Om 14.00 uur zit het bezoek er op en rijden we door naar Guimiliau.
Voor meer foto's van Lampaul-Guimiliau klik je hier.

Klik om te vergroten Guimiliau is bekend omwille van de calvarie. Ongeveer 200 granieten figuren (beelden) versieren de calvarie. Er is ook een mooi knekelhuis. Ik de kerk vallen het baldakijn uit houtsnijwerk boven het doopvont, het orgel, en de prachige retabels op. Ongeveer 100 m van het parochie-erf is er een ruime parking (N 48°29'16.13" E 03°59'57.24").
Voor meer foto's van Gimiliau klik je hier.


Klik om te vergroten Het volgende parochie-erf is dit van St Thégonnec. In St Thégonnec is er een motorhomeparking met perceeltjes aangelegd. De parking is gratis (N 48° 41'00.9" E 03°58'15.9). Je gaat het parochie-erf binnen via een prachtige triomfboog. St Thégonnec heeft een van de mooiste knekelhuizen. Opvallend in de kerk zijn de 'kasten' met houten geschilderde beelden (zie foto) en de prachtige preekstoel.
Voor meer foto's van Saint Thégonnec klik je hier.


Klik om te vergroten We rijden verder naar Sizun. In Sizun is er voldoende parkeergelegenheid. We volgen de wegwijzer voor de parking van de bussen. Voor een schooltje staan nog enkele campers (N 48°24'18.44" E 04°04'46.71"). Sizun is vooral bekend omwille van de opvallende en grote triomfboog van de enclos. Op de triomfboog staat een kleine calvarie. Er is een groot knekeluis. Merkwaardig maar mooi zijn de hoekstenen aan het plafond van de kerk, beelden die horizontaal uit de muur komen en over de massa heen kijken (zie foto).
Voor meer foto's van Sizun klik je hier.
Klik om te vergroten Om 17.45 uur komen we aan in Landerneau. Er is een motorhomecamping voor ongeveer 30 campers aan de vroegere camping municipal (N 48°26'47.23 E 04°15'28.0"). We overnachten er. Voor 48 uren betalen we 5€, elektriciteit inbegrepen, water moet je extra betalen. De parking ligt kort aan de rivier 'L Elorn, op wandelafstand van het centrum. s' Avonds is het hoog water en de pijlers van de Brug de Rohan zijn bijna niet meer te zien. De Brug de Rohan is aan beide kanten bebouwd en vormt zo een gezellig straatje waarbij je van de ene kant naar de ander kant van de rivier kunt wandelen. Woensdag 24 juli in de voormiddag maken we een tweede stadsbezoek. Het water in de rivier staat nu veel lager. De zes brugbogen van 'De Pont de Rohan' zijn duidelijk te zien. In de voormiddag begint het te regenen.
Voor meer foto's van Landerneau klik je hier.


Klik om te vergroten We vertrekken rond 12.30 uur naar Camaret sur Mer. We nemen de D770 tot in Daoulas, dan de E60 tot Le Faou. In Le Faou stoppen we even om het stadje te bezichtigen. In onze toeristische gidsen wordt Le Faou niet vermeld. Volgnes ons ten onrechte! Le Faou is een klein aangenaam gezellig oud stadje met een aantal opvallende mooie oude huizen. Het kerkje is de moeite waard om te bezichtigen, zowel van binnen als van buiten. Bij ons bezoek is het lage waterstand. Enkele bootjes hangen tegen de kade van de 'Rivière du Faou' (zie foto). Na de wandeling door Le Faou rijden we verder via de D791 tot in Crozon. We rijden een stukje naast de zee-inham. Aan de rechterkant liggen er daar enkele mooie baaien, waar verschillende kleurrijke bootjes op het water dobberen. We zien er ook het 'botenkerkhof' waar verschillende oorlogsboten liggen te roesten.
Voor meer foto's van Le Faou klik je hier.


Klik om te vergroten In Crozon stoppen we om te winkelen in een grootwarenhuis. Het is is 24°C. Na het winkelen nemen we de D8 naar Camaret sur Mer. De GPS stuurt ons naar de motorhomparking van Lagatjar (N 48°16'26.5 E 04°36'31.6") vlak bij de 'Aligments des lagatjar' en het strand. De Aligments zijn verschillende rijen Menhirs uit witte steen. De Parking kost €4 voor 12 uren. We maken een wandeling naar de grote strandbaai. Voor we afdalen naar de baai komen we langs de ruines van het kasteel van Saint Pol Roux (Franse dichter). Aan beide kanten eindigt de baai met rotsen waar de zee tegen aan bonkt. 's Avonds wandelen we naar het haventje van Camaret. De wandeling duurt 20 minuten. Camaret sur Mer is bekend om zijn kreeftenvangst. Als afsluiting van de vakantie gaan we op restaurant: aperitief, vissoep, kreeft, dessert en wijn. Het bedrag van de rekening was hoog, maar dit doen we ook niet elke dag en ook niet elke maand… Bij de betaling weigerde de VISA-kaart elke medewerking. Gelukkig hadden we nog voldoende cash geld bij.
Voor meer foto's van Camaret sur Mer klik je hier.
Donderdag 25 julie vertrekken we om 9.30 uur naar België. Om 21.45 uur zijn we thuis.
Voor al de foto's van de de foto's van Bretagne, klik je op het fototoestel: Fotos
Via de startpagina van de homesite vind je meer verslagen en foto's van onze reizen in Frankrijk.

HOME

UP

Website Automatisatie PLC Links Automatisatie CV Ivan Maesen Ondersteuning Elektrische Installatietechnieken Industrial Links Automatisation and Drive Technology