Copyrighted by Divx_dude
Het terrarium

Voor een baardagaam dient voor 1 exemplaar minimaal 100*50*50 te zijn. Baardagamen leven , dit wil zeggen zowel op de als in bomen en struiken. Het is dan ook belangrijk om de dieren zowel een groot grondoppervlak te geven als klimmogelijkheden. In de regel kan gesteld worden dat er per dier in het terrarium 1 schuilplek moet zijn in de vorm van een grot of overkapping.
Als bodemsubstraat worden er verschillende materialen gebruikt. Boomschors of houtsnippers worden afgeraden, deze kunnen voor verstoppingen zorgen bij de dieren. Voorbeelden van bodembedekking zijn: calcikorrels, speelzand, corbo, reptielenzand.
Zorg verder dat er voldoende stenen, takken en dergelijke in het terrarium liggen zodat de nagels van de baardagaam kunnen afslijten.
Men kan planten in het terrarium plaatsen, deze worden echter vrijwel altijd door de baardagamen vernielt of opgegeten. Let daarom ook op met nepplanten. Deze worden soms aangezien voor echt door de baardagaam en worden dus opgegeten wat dus niet goed is voor de baardagaam.
Voor de verlichting van het terrarium: hoe meer licht, hoe beter. In de dierenwinkels zijn verschillende lampen in de omloop. Deze zijn vaak redelijk prijzig. Voor licht en warmte kan men ook halogeen spotts gebruiken. Tevens dient er een UV lamp in het terrarium te hangen. De enige lampen die daadwerkelijk UV licht afgeven zijn UV spaarlampen en UV tl-buizen. Er zijn ook spots te verkrijgen bij de dierenwinkel en op beurzen. Deze beweren voldoende UV af te geven, hetgeen niet geheel klopt. Deze spots geven wel UV af, maar dit is dusdanig weinig dat dit weinig voor de baardagaam doet.

Hoeveel mannen en vrouwen baardjes bij elkaar?

In de natuur leven ze meestal solitair ( alleen levend ).
In de terrarium hobby vind je ze vaak bij meerdere in 1 bak,
Maar hier gelden een paar voorwaarden aan :

Zet geen mannelijke baardagamen bij elkaar want ze hebben een  grote territoriale drift ( zoals bij elk reptielsoort ).
Laat je niet misleiden met het gezegde , als ze van jongs af aan bij 
elkaar zijn dat ze dat wel leren samenleven.
Vroeg of laat loopt dit toch mis met extreme vechtpartijen.


Zet liever geen mannelijk en vrouwlijk samen maar wel 1  mannelijk en 2 vrouwelijke dit om stress te voorkomen omdat het  ene dan kan rusten in de paartijd .   

Zet geen baardagamen van een te groot verschil van grootte bij elkaar.
Dit om onderdrukking tegen te gaan

Meerdere vrouwtjes bij elkaar is ook niet al te goed het ene is wat    dominanter als het andere.

Als je meerdere baardjes bij elkaar zet is het best wel handig dat je een quarantaine terrarium reserve hebt . je weet maar nooit als er eentje ziek valt.


Temperatuur

De temperatuur in het terrarium dient rond de 35 graden te zijn.
Zorg dus ook voor een warmteplek van 42-45 graden onder je spots.
Ook moet je er een koelere plek aanwezig te zijn van ongeveer 27-28 graden.
Dit omdat baardagamen koudbloedige dieren zijn. Hierdoor kunnen zij geen constante temperatuur handhaven. Baardagamen zijn dus afhankelijk van de temperatuur om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. In het wild zie je dan ook dat baardagamen als het bijvoorbeeld te warm wordt, hoog in een boom kruipen of een hol opzoeken.

Je kan het zien aks je baardagaam het te koud of te warm heeft.

- Te koud: het dier is donkergekleurd en maakt zich breed. Dit zorgt ervoor dat er meer warmte opgevangen wordt. Tevens kan je het merken aan de ontlasting. Een baardagaam die te koud zit, kan zijn voedsel moeilijk verteren.

- Te warm: het dier is zeer licht van kleur. Tevens zit het met zijn mond open, een manier van zweten. Als een baardagaam in het terrarium onder een lamp zit met zijn mond open, wil dat nog niet zeggen dat het hele terrarium te warm is. Het kan ook zijn dat de baardagaam te lui is om een koudere plaats op te zoeken.