MUSEUM
© Alle rechten voorbehouden aan Museum HBFV - 2019
Home Steun het museum Organiseer uw bezoek Collecties Projecten en erfgoed Armand Lapierre Memorial (ENG) War Heritage Detection Program Contacteer ons
1940 - 1945
Huis van het Belgisch-Franse Verzet
Samenwerking met museum UTAH BEACH, rond het project “Action Cric “   een thema in het museum rond de sabotage acties van Group Gilot tijdens de nacht van 5 juni 1944. Te Colleville-sur-Mer, ter hoogte van Cabourg : vastleggen van de exacte paats van “la cabanne de Cabourg” door de getuigenis van Mme Pineau, waar op 30 mei 1944 de sabotages werden uitgetekend uitgetekend voor “la grande coupure “ van de telefonie in de regio Bessin en La Manche. 
PROJECTEN VANUIT HET MUSEUM
Herdenken en bewaren... Vanuit het museum en het gedachtengoed van het Armand Lapierre Memoriaal proberen we vergeten mensen en hun acties weer vast te leggen in ons gedachtengoed. De zware tol van een strijd naar vrijheid, maar ook diegenen die er machteloos slachtoffer van werden door oorlogsgeweld... een topic wat heden ten dage meer dan ooit van toepassing is. We creëren “mijlpalen” en ondersteunen herdenkingsplechtigheden in België en Frankrijk op vraag van verenigingen en associaties rond het verzetswezen en civiele slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Gedenkplaat voor de sabotage op domein La Chenevière te Port-en-Bessin tijdens de nacht van 4 juni 1944, onder leiding van Armand lapierre.
Door ons onderzoek naar de verzetsacties van “Peleton Jonckers”, kwam er naast de acties van Pieter “ Maurice” Schepers, ook de affectieve begraafplaats van Eva Resler aan het licht. Eva was een 13 jarig Joods meisje, dat op het XXste konvooi vanuit Kazerne Dossin op weg was naar Auschwitz op 19 april 1943, tesamen met haar ganse familie. Te Korbeek-Lo, werd ze tijdens haar ontsnappingspoging met haar broer Mircea geraakt door een kogel en bleef op de sporen achter... Ons onderzoek leidde tot de vaststelling dat haar lichaam op 21 april 1943 werd begraven in een naamloos graf, aan het kerkhof te Korbeek-Lo en dus niet op de wagon was gebleven, zoals altijd werd gedacht. Op 23 april 2017 onthulde we vanuit ons museum een gedenkplaat op de plaats waar Eva het leven verloor, langs het spoor te Korbeek-Lo. Regina Sluszny en Veerle Vanden Daelen, conservator en adjunct-algemeen directeur van Kazerne Dossin waren aanwezig en legden bloemen neer. We herdenken er nu jaarlijks ook Pieter Schepers, jonge weerstander ondergedoken bij de Leuvense Partizanen, die er tijdens de kleine verzetsactie (het leggen van een houtbarricade, die de trein afremde aan de spoorwegbrug) zwaar gewond werd door Duits mitrailleurvuur en later overleed.
Onze gedenktekens
Op 14 december 2018 huldigden we vanuit het museum en het War Heritage Detection Program het gedenkteken in van Alexis Gvosdarieff en Wil Kapoustin te Manhay (B), Belle Haie. We kozen voor het concept van een doorzichtige draadconstructie, een symbolische waarde voor het onzichtbare clandestiene leven van de twee Russische dwangarbeiders, die in de weerstand terecht kwamen te Baclain ( Refuge Thill, Commandos Wallons Zone V, sector IV ). Op 23 december 1944 kwamen ze om tijdens hun hulp aan de civiele evacuaties te Malempré en Manhay...
Projecten en erfgoed