MUSEUM
© Alle rechten voorbehouden aan Museum HBFV - 2019
Home Steun het museum Organiseer uw bezoek Collecties Projecten en erfgoed Armand Lapierre Memorial (ENG) War Heritage Detection Program Contacteer ons
1940 - 1945
Huis van het Belgisch-Franse Verzet
Het Huis van het Belgisch-Franse Verzet levert een unieke kijk op het verzetsleven in  West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog, meer bepaald België en Noord-Frankrijk. De ongelijke strijd van de gewone burger via sabotage, vervalsingen en aanslagen tegen  de Duitse bezetter en de horror van het nazisme, verdienen nog steeds de volle  aandacht van de aankomende generaties.   De collectie behoort tot de meest gedetailleerde van West-Europa en bestaat enkel uit gedetailleerde items, documenten, foto’s en voertuigen, die de ziel van hun eigenaars en hun verdoken acties en leven onder de Duitse bezetter  weer tot leven brengen.
Bezoek het museum gratis met je Museumpas ! De pas is ook verkrijgbaar aan onze inkombalie.
Inhuldiging gedenkplaat, 75 jaar na de feiten, tot stand gekomen door het onderzoek van het War Heritage Detection Program van ons museum !
Op 5 juni 2019 om 19u30 huldigden we een nieuw gedenkteken in voor Etienne Bobo en François Guillot in de kapel van de Heilige Madeleine te St. Marie-du-Mont, Utah Beach. Deze 2 weerstanders, respectievelijk uit St. Lô en Morbihan, ondernamen tijdens de nacht van 5 juni 1944 een gevaarlijke tocht voor het uitvoeren van hun missie : het snijden van de Duitse telefonielijnen van de bunkerlijn Wn6 en Wn7 naar de Kommandantur van St. Marie-du-Mont. Ze legden verschillende honderden meters af in het water van de Grand Crique tot aan de kapel. Na hun sabotage rond 23u30, kropen ze langs dezelfde weg terug naar Le Grand Hard. Etienne Bobo keerde daarna naar St. Lô terug, maar werd na het oprichten van een maquis te Beaucoudray opgepakt door de SS en gefusilleerd op 15 juni 1944. François Guillot ging in de richting van Caen, waar hij Armand Lapierre ontmoette op 29 juni 1944. Armand schreef zijn verhaal op in z’n dagboek - de start van ons onderzoek in 2013.
Nieuws uit onze expositie
Een uniek reliek rond de vroeg- oorlogse sluikpers staat voortaan op permanente expositie in de sectie “Sluikpers in 1941 “. De jonge 15-jarige Simonet maakte met een simpele stempel- en stencilset kleine flyertjes, die verdeeld werden door z’n vrienden. Een onschuldige actie, die voor velen tot zware represailles zou leiden, inclusief deportatie als politiek gevangene... Kom dit verhaal volledig bekijken !