www.cbvw.tk

Citizen band Vereniging Wingene

         Vergunning

 
Hoe starten met CB?

Om te starten met deze hobby heeft de toekomstige gebruiker voorafgaandelijk een vergunning nodig waarvan het jaarlijks controlerecht ongeveer 28 euro bedraagt; Vervolgens kan men in een speciaalzaak of een hobbywinkel een CB-zendontvanger gaan kopen. Er bestaan mobiele toestellen dewelke werken met een spanning van 13.8V en er bestaan basistoestellen dewelke rechtstreeks op het stroomnet aangesloten kunnen worden. De grootste keuze is er bij mobiele toestellen waarvoor men bij thuisgebruik een gestabiliseerde voeding nodig heeft. Tenslotte heeft men eveneens een antenne nodig die correct moet worden afgesteld met een SWR-meter die de staande golfverhouding meet. afhankelijk van het gebruik heeft men een "basisantenne" nodig (voor thuisgebruik) ofwel een "mobiele" antenne voor gebruik in de wagen.
 
 

VERGUNNING AANVRAGEN
 


Voor je CB'er kan worden moet je eerst en vooral een vergunning aanvragen bij het B.I.P.T. ( enkel voor BELGI╦!!!)


Dit kan je doen door het document ( ter verkrijging van een zendvergunning B27) aan te vragen bij: Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (B.I.P.T.) .U kunt het document hier ook bekijken ( acrobat reader vereist ) of hier downloaden (eveneens in pdf-formaat ).Dit is het formulier geldig vanaf het jaar 2000 , met dank aan het BIPT , voor meer recente documentatie verwijzen we graag naar de site van het BIPT zelf .

B.I.P.T.
Astro-toren
Sterrenkundelaan 14, Bus 21
1210 Brussel

Tel: 02-226 88 88
Fax: 02-226 88 77

website : www.bipt.be

Het aanvragen van een vergunning moet (volgens het KB van 15-10-1979) gebeuren v˛˛r je een toestel aankoopt, en is enkel geldig voor personen vanaf 13 jaar.

Bij de aanvraag van de vergunning worden er dossierkosten aangerekend, en de vergunning dient jaarlijks hernieuwd te worden. Dit kost rond 1100,- en wordt jaarlijks ge´ndexeerd.

Meer informatie vindt u natuurlijk op de website van het BIPT .