lb   rb
 

Leon Schots ?

 
 

foto leon schotsLeon Schots was verschillende jaren onze beste veldloper. Hij werd wereldkampioen in 1977 in Dusseldorf voor Carlos Lopez. De twee volgende jaren werd hij respectievelijk vijfde in Limerick (Ierland) en vierde in Longchamp (Frankrijk). Schots was ook driemaal nationaal veldloopkampioen en twee keer tweede. Hij won de eerste crosscup in '82 en zegevierde in de belangrijkste Europese confrontaties. Hij won drie keer de C.I.S.M.-veldloop, zoveel als het WK voor militairen.

Maar eigenlijk was de Halenaar, nu woonachtig in Budingen-Zoutleeuw veel meer dan een veldloper. Hij won op de piste een dozijn titels op de 1500m, de 5000m en de 10000m. Meer dan twintig jaar geleden liep hij op de 5000m al 13.26.06 en op de 10000m lukte hij op een memorabele Memorial Van Damme eens 27.41.34 achter Mc Leod en Foster. En niet te vergeten dat hij steeds moest optornen tegen kleppers als Lismont, Puttemans, De Boeck, Hagelsteens, Polleunis en noem maar op.

foto leon schotsAan de Olympische Spelen heeft Leon nooit kunnen deelnemen door blessures. Net voor de OS in Moskou werd hij geopereerd aan de achillespees, en uitgerekend vier jaar later voor de OS in Los Angeles, dezelfde lijdensweg aan de andere hiel.

Leon Schots behoorde tot de categorie atleten die het hart op de tong droeg. Gevolg: een atletencarrière met veel turbulentie. Titels, schorsingen, helaas ook ernstige kwetsuren. Desondanks is hij lang meegegaan. Tot op zijn 36ste.

Al met al was Leon Schots een prachtatleet. Op zijn best was hij 1m82 en 66kg. Zijn palmares mocht en mag gezien worden. Atleten als Schots, Puttemans en Lismont zijn in België al lang niet meer te vinden. Als atletiekvrienden hopen we op een vlugge kentering.

 
lo   ro