zicht op Muur van Hadrianus
doorsnede van de muur
s
Housesteads-Fort nabij Muur Hadrianus

Hadrian's Wall- De muur van Hadianus is het belangrijkste monument dat de Romeinen in Groot-Britannië gebouwd hebben en de best bekende grens in het hele Romeinse Rijk.De muur is bijna 2000 jaar oud, en dankzij het wilde landschap, de steden en dorpen is een bezoek aan Hadrian's Wall een onvergetelijke ervaring.

Hadrian's Wall is meer dan een muur.Er zijn forten,mijl-kastelen,tempels en torens over de hele lengte,en musea,reconstructies en bezoekcentra brengen de hele grens tot leven.

De muur gebouwd tussen 120 en 128 n.Chr. door de Romeinse keizer Hadrianus is een histirorisch meesterwerk.De muur was in de tijd van de Romeinen zo'n 6 m. hoog en loopt van de oostkust naar de westkust van Noord-Engeland over een afstand van ruim 116 km. en vormde de grens tussen het Romeinse rijk en de "Barbaren".

Enkele plaatsen langs de Muur zijn de moeite van een bezoek waard :Chesters Romeins Fort met o.a. een indrukwekkend badhuis-Corbridge met gedeeltelijk opgegraven Romeinse stad-Housesteads fort-Vindolanda fort-Greenhead met museum Romeins Leger.

home

Engeland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna enkele verwijzingen naar interessante websites

  1. http://www.great-britain.co.uk/regions/scots_english%20border/hadrians.htm
  2. http://www.bedoyere.freeserve.co.uk/Hadrians%20Wall.htm
  3. http://www.aboutscotland.com/hadrian/index.html
  4. http://www.julianbaum.co.uk/ChesterDefences/Main.html
  5. http://www.bbc.co.uk/history/3d/houstead.shtml
  6. http://www.r-r.ndirect.co.uk/bath.htm
  7. http://www.graeme-peacock.com/hadrians_wall.htm#gallery