Bozra

De Romeinen maakten zich meester van Bozra in 106 n.Chr.en maakten er de hoodplaats van van een nieuwe provincie Arabië.Keizer Trajanus liet het Nova Trajana Bozra noemen en keizer Alexander Severius maakte er een Romeinse kolonie van in de 3e eeuw n.Chr.

Het Romeins Theater is een van de fijnste en mooiste.Het is gebouwd in de 2e eeuw n.Chr.en is zowat het best overgebleven theater in het Midden-Oosten, het wordt soms wel het "meest perfecte van alle Romeinse Theaters" genoemd.Het bevat trapsgewijs geplaatste zitplaatsen hoog boven het grondpeil,een orkestplaats,de scene en de achterscene (backstage). De totale capaciteit is 6.000 zittende en 2.500 staande toeschouwers.Wat dit theater zo speciaal maakt is dat het niet is uitgegraven of tegen een heuvel aangebouwd maar wel opgebouwd van een horizontaal grondpeil.

Interessante websites :

  1. http://www.flat3.co.uk/levant/pages/index_damascus.htm
  2. http://www.zonien.be/magicjordan/jerash-theater.htm
  3. http://www.syriagate.com/Syria/about/cities/Hama/apamea.htm
  4. http://www.geocities.com/Athens/Troy/8987/silkroad.htm
  5. http://www.homsonline.com/Citeis/BosraPhotoGallery.htm
  6. http://almashriq.hiof.no/jordan/900/930/jerash/photo.ht
  7. http://www.atlastours.net/syria/palmyra.html
Ga terug naar: Azië
Publieke plaats- Forum
de Hoofdstraat - Cardo

Jerash (Geresa)

Jerash werd veroverd door de Romeinse keizer Pompeï in 63 v.Chr.Het was tijdens de periode van de Romeinse overheersing dat Geresa een gouden tijdperk kende. De Romeinen assimileerden Jerash in de Syrische provincies en werd later benoemd tot een van de belangrijkste steden van de Decapolis liga.In 106 n.Chr.voegde keizer Trajanus het rijke Nabateaanse koninkrijk bij de provincie Arabië.De Romeinen verzekerden de verbinding en de handelsbetrekkingen door de Via Nova Triana die werd gebouwd tussen 112-114 n.Chr. en die ging van Syrië tot de golf van Aqaba.De stad kende een nieuwe impuls met het bezoek van keizer Hadrianus in 129 n.Chr.Om hun gast te verwelkomen bouwden de inwoners een monumentale triomfboog aan het zuideinde van de stad.De stad bereikte het toppunt van haar bloei in het begin van de 3e eeuw wanneer ze werd bevorderd tot de rang van Romeinse Colonie. Tijdens die "gouden tijd" moet de stad zo'n 20.000 inwoners hebben geteld.Jerash mag beschouwd worden als een van de best bewaarde en meest complete Romeinse steden over de wereld.

Apamea

De colonnade van de Cardo is 145 m. lang gebouwd in de 2e eeuw en verwoest in de 12e eeuw door een aardbeving Sommige zuilen zijn gelukkig nog rechtgebleven..

 

Bozra
Ajlun-Jerash
Apamea
Aleppo
Lees hieronder rechts de korte geschiedenis van de stad Jerash
Detail Cardozuilen
Foto's theater

Syrië -Verschillende Steden

 

Cardozuilen