Basilica Constantine

Heilig Graf kerk (Basilica Constantine)

De eerste Heilig Graf kerk werd gebouwd op bevel van keizer Constantijn de Grote (325 n.Chr.). Het graf van Jesus was gevonden door keizerin Helena,moeder van Constantijn.Drie verschillende kerken werden gebouwd op de plaats van de kruisiging. Een ronde kerk genaamd Anastasis boven het ledige graf van Jesus, een prachtige Basilica genaamd het Martyrium en op het Atrium tussen die twee kerken, een schrijn op de plaats van de kruisiging genaamd Calvarium (Golgotha).Al deze kerken werden vernield door de Persen in 614 n.Chr

zie website :.http://leden.tref.nl/~schouwst/bethlehem.htm

nog meer foto 's

Ga terug naar: Azië

De Klaagmuur of de Westelijke Muur is de heiligste plaats voor de Joden en symboliseerd het eeuwige verlangen naar een staat.De Klaagmuur is het enige overblijfsel van de Tweede Tempel. De Westelijke Muur is een gedeelte van de muur,die Herodes rond de Tweede Tempel bouwde in 20 v.Chr.Titus spaarde in 70 n.Chr. dit stuk van de muur met zijn geweldige steenblokken om aan de toekomstige generaties de grootheid van het Romeinse leger te tonen, dat in staat was geweest zo'n enorm gebouw te verwoesten.Tijdens de Romeinse tijd was het verboden in Jeruzalem te komen. In de Byzantijnse tijd echter werd het hen éénmaal per jaar toegestaan op de herdenkingdag van de verwoesting van de Tempel te treuren over de verstrooiing van hun volk en de verwoesting van de Tempel. Zo kwam de Westelijke Muur aan de naam "Klaagmuur".
Damascuspoort
Inkom Citadel

Korte toelichting

De Romeinse keizer Pompeiïus de Grote veroverde Jeruzalem in 63 v.Chr.Herodus de Grote werd koning van Judea in 37 v.Chr.Tijdens zijn bewind ,dat duurde tot 4 v.Chr.,herbouwde hij de tempel, bouwde een citadel en herwaardeerde andere elementen van de stad.De steunmuur voor de Tempelberg werd gebouwd door Herodus en bestaat nu nog steeds als de Westenmuur.Na het bewind van Herodus werden verschillende Romeinse gouverneurs aangesteld.Van 26 tot 36 n.Chr was Pontius Pilatus de gouverneur van de stad en het was hij die Jesus schuldig vondt van verraad en veroordeelde tot de kruisiging. De Joden kwamen in opstand tegen de strenge Romeinse wetten in 66 n.Chr.en weerstonden de Romeinse belegering tot 70 n.Chr.In dit jaar werd de stad ingenomen door Titus,zoon van de Romeinse keizer Vespasianus,die de tempel liet vernielen uitgenomen het westelijk gedeelte. Onder de Romeinse keizer Hadrianus werd de stad herbouwd als een heidense stad en herdoopt als Aelia Capitolina.Desondanks behield de stad effectief nog haar naam van Jeruzalem maar zonder het status van een hoofdstad tot de inname van de stad door de kruisvaarders in 1099.

Oude Romeinse poort
Jeruzalem

 

Cardo-reconstructie
Heroduspoort
Klaagmuur-Westelijke Muur

Interessante websites :

  1. http://www.templemount.org/destruct2.html
  2. http://leden.tref.nl/~schouwst/caesarea.htm