GESCHIEDENIS

Voorwoord

Onze bedoeling is een overzicht te geven van de romeinse bouwkunst van Romulus tot Constantijn,een periode omvattende van 1300 jaar,t.t.z. van de opkomst van de Etrusken tot de stichting van de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk in Constantinopel in de 4e eeuw n.Ch.

We zullen de gebouwen behandelen in afzonderlijke hoodstukken volgens de landen tot waar het Romeinse Rijk zijn invloed heeft achter gelaten.Het betreft een grondbebied dat zich uitstrekte van Engeland tot Noord-Afrika en van Spanje tot Irak.

De kunstwerken en gebouwen worden getoont aan de hand van fotos,plattegronden,reconstructie tekeningen en andere details

Het Romeinse Rijk.

 

 

Geschiedenis(beknopt)

In midden Italie,in het heuvelachtige Latium,kwam het aan de Tiber gelegen Rome tot grote bloei.Volgens de overlevering hadden Romulus en Remus de stad in 754 v.chr. gesticht.Volgens de traditie verjoegen de romeinen in 510v.chr. de laatste Etrurische koning.Rome werd een republiek.In de nu volgende eeuwen veroverden de romeinen heel Italie.De verslagen volkeren werden echter niet onderworpen maar kregen een bondgenootschap aangeboden.Zo bleven zij Rome trouw ook toen later de Carthagers en de GalliŽrs de stad bedreigden. De eerste twee eeuwen van onze jaartelling beleefde het Romeinse Imperium een enorme bloei.Het rijk strekte zich uit van Engeland tot AziŽ en Afrika.Meestal wisten de erf- en adoptiekeizers de Pax Romana te bewaren.Handel en nijverheid verhoogden de welvaart.De derde eeuw was deze van de soldatenkeizers.Germanen en Perzen bedreigden de grensgebieden.Daardoor werd het leger belangrijker,dus ook de elkaar rivaliserende generaals.De stijgende defensie-uitgaven verhoogden de belastingdruk.Binnenlandse spanningen en buitenlandse dreiging verzwakten het rijk steeds verder.Deling van het rijk moest het bestuur vergemakelijken.Het enorme gebied werd gesplitst in een Oost- en West Romeins Rijk (395) met als hoofdsteden Constantinopel en Rome.Maar dit hield de neergang niet tegen.Het leger verliet de grensprovincies van het West Romeinse Rijk.De Germanen stroomden het rijk binnen.De Goten stonden zelfs voor Rome.de Hunnen in Frankrijk.In 476 was het voorgoed gedaan met het West romeinse Rijk toen de germaan Odoacer zich koning noemde.Het Oostromeinse Rijk hield echter nog stand tot bijna 1000 jaar, tot de turken(Byzantium)Constantinopel veroverden (1453).

Interessante websites voor meer details

  1. http://users.pandora.be/ivan.moerman/geschiedenis.rome.html
  2. http://www.thinkquest.org/library/lib/site_sum_outside.html?tname=22866&url=22866/Dutch/Architect/Architectuur.html
  3. http://www.crystalinks.com/romanempire.html
  4. http://home-3.tiscali.nl/~wr1644/historie.html
  5. http://odur.let.rug.nl/~vannijf/wes4.htm
  6. http://www.wellesley.mec.edu/wms/library/pages/projects/romans/roman_ruins.htm-(prachtige website)

 

 

home