Reuma hebben....

Je vijand begrijpen is een deel van de overwinning

Mijn hoofdwebsite

Mijn website over diabetes

Feedback

Update

18 oktober 2015.


Waarom deze website ?

Sinds mijn 16e ben ik reumapatiënt. Onder 'Mijn verhalen' kan je een beetje lezen hoe ik dit ervaar. Met mijn gezondheid gaat de laatste jaren erg goed, ik heb af en toe wel wat problemen met het autorijden en zelfs met het werken aan de computer, maar over het algemeen merkt men daar weinig van. Waar ik vroeger enkel nog kon wandelen met een wandelstok, kan ik die rustig achterlaten. Het kost heel veel energie om mijn ongemakken te verbergen voor de buitenwereld, maar dat lukt aardig. Dankzij mijn gezin en de drukke bezigheden verdwijnt de pijn heel vaak op de achtergrond.
Sinds geruime tijd beschik ik over een Tens. Als de pijn echt niet meer te dragen is, dan verkies ik deze boven het gebruik van pijnstillers. Geloof me als ik zeg dat ik hier heel tevreden over ben. Mijn ervaring kan je lezen onder de rubriek Aan de tens. Veel leesgenot !

Welke reuma heeft me te pakken ?

Hieronder kan je in het kort lezen welke twee vormen van reuma me in de greep proberen te houden. Op de pagina's Reumatoïde Artritis en Ziekte van Bechterew  kan je méér lezen over die aandoeningen.

Reumatoïde Artritis

Reumatoïde Artritis (RA), ook nog chronisch gewrichtsreuma genoemd, is een chronische progressieve ontsteking van de gewrichten. RA evolueert met opstoten en gaat vaak gepaard met koorts, hevige pijn in de aangetaste gewrichten en algemene vermoeidheid. Meestal begint de ziekte met symmetrische ontstekingen ter hoogte van polsen en enkels. Hierdoor zijn de gewrichten gezwollen en zeer pijnlijk.
 

Ziekte van Bechterew
 

De ziekte van Bechterew is genoemd naar de arts die het ziektebeeld voor het eerst heeft omschreven; de Russische neuroloog en psychiater Vladimir von Bechterew. De Latijnse naam voor Bechterew is;Spondylitis Ankylopoetica (SA). Bij deze aandoening raken de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken. De ontstekingen zijn pijnlijk en er kan stijfheid ontstaan; op den duur leiden de ontstekingen tot een verstijving van de wervelkolom. Soms doen de ontstekingen zich ook voor in de gewrichten van de borstkas en van de armen of benen, of - in een enkel geval - in de achillespees. De ziekte kan grillig verlopen, met afwisselend actieve en rustige periodes.

Twee op de duizend mensen heeft Bechterew. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar.