Belgium Navy Cadets

 

Belgium Navy Cadets vzw

|Startpagina|

|Eerste keer?|

|Activiteiten|

|Fotoalbum|

|Tripverslagen|

|RedHawk|

|Forum|

|Rangen & Graden|

|Links en rechts...|

|Contacteer ons!|

 

 

Eerste keer?


Nu je besloten hebt om onze site te bezoeken, wil je heel waarschijnlijk meer weten over de Belgium Navy Cadets en haar werking als jeugdvereniging.

We willen je in de eerste plaats een hele hoop informatie geven over onze werking.  Daarnaast vind je hier en in de rubriek Rangen & Graden de noodzakelijke kennis, die je nodig hebt om de gelofte als cadet te kunnen afleggen, eens je proefperiode van 3 maanden achter de rug is. 

Als je vragen, suggesties of bemerkingen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren.


Eerste keer?

 1. Ontstaan en korte geschiedenis
 2. Bestuur en leiding van het korps
 3. Erbij komen?
 4. Wat doen we?
 5. Waar vinden de activiteiten plaats?
 6. Hoe kan ik het BNC bereiken?

Ontstaan en korte geschiedenis

Belgium Navy Cadets ontstond eind 2003 als een groep cadetten die graag één korps wilden vormen, onder de leiding van Cdt De Groote en 2e Cdt Clerinx. Gesteund door ouders en cadetten werd er de volgende maanden hard gezocht naar een benaming, samenwerking, structuur en dergelijke meer... 

Ook moest er gezocht worden naar een geschikte lokatie, die werd al snel gevonden aan boord van de Diamond Princess. Na lange tijd daar aan boord te hebben verbleven, kregen we er een eigen lokaal toegewezen.

Het was ook in samenwerking met de uitbaters van het hotelschip, dat onze cadetten hun eerste varende materiaal zelf verdienden. Een Zodiac met buitenboordmotor 40PK...
Na bijna 2 jaar werden daar dan twee ex-militaire rubberboten aan toegevoegd, die elk aan 10 personen plaats boden. Toch ijveren we nog steeds voor een groot eigen korpsschip, om onze cadetten optimaal te kunnen vormen.

Maar de Belgium Navy Cadets breidden uit, en al snel was dat éne lokaal in 'den Diamond' te weinig, zeker in de winter, wanneer iedereen binnen zat. Want dan werden er lessen gegeven, en moesten de verschillende groepen noodgedwongen in éénzelfde lokaal les volgen. Dus werd er een oplossing gezocht.

Die oplossing lag in Kapellen, in het militair kwartier 'Fort van Kapellen', waar een winterbasis werd bekomen. Dit in de vorm van enkele lokalen in het militair kwartier die per concessie gebruikt mochten worden. Lees hier meer over deze locatie.

Door al deze inspanningen van het verleden is Belgium Navy Cadets tegenwoordig een volwaardige vzw met grote toekomstvoorspellingen. Nog steeds is het kader druk in de weer om het de cadetten zo aangenaam mogelijk te maken en hun nautische kennis uit te breiden.

Terug naar begin

Bestuur en leiding van het korps

De Belgium Navy Cadets worden bestuurd door de Raad van Bestuur. Hierin zetelen naast de afdelingscommandant(en) ook mensen uit de maritieme sectoren. Minstens éénmaal per jaar heeft er een Algemene Vergadering plaats met alle bestuursleden, officieren en onderofficieren.

De afdelingen worden bestuurd door de afdelingscommandant samen  met de tweede commandant en de andere officieren.
Daaronder staan dan weer de onderofficieren, de 'baas' van de onderofficieren noemen we trouwens de cox'n.
En onder die onderofficieren staan de kwartiermeesters, de oudste én meest ervaren cadetten. Meer over rangen & graden lees je hier...

Terug naar begin

Erbij komen?

Wil jij ook deel uitmaken van ons team, dan zijn er voor jou de volgende keuzes:

Ben je jonger dan 12?
Dan kom je erbij als junior-cadet (vanaf 8 jaar), en wijzen we je tot je 12de verjaardag speels de weg in het maritieme leven en in alle aspecten die bij het BNC aan bod komen.

Ben je tussen de 12 en de 18?
Dan kom je erbij als scheepsgezel en wordt je na een kleine proefperiode cadet in onze rangen. Vanaf je 16 jaar en na het doorlopen van de andere rangen, kun je het schoppen tot kwartiermeester, de hoogste cadettenrang.

Ben je ouder dan 18?
Dan kom je erbij als onderofficier nadat je kandidatuur is goedgekeurd, je proefperiode is doorlopen en je in de nodige examens bent geslaagd. Deze examens hebben altijd betrekking op het algemene leven en veiligheid aan boord, het militaire leven, en het departement dat je kiest bij het begihn van je BNC-carrière.

Heb je wat in handen?
Als officier draag je veel verantwoordelijkheid en is het ook nodig dat je voldoende vakkennis hebt. Officier wordt je enkel met specifieke kennis:

 • DEK: STCW 95 als dekofficier of leerling DEK op de Hogere Zeevaartschool
 • TECHNIEK: STCW 95 als scheepswerktuigkundige, leerling MACHINE op de Hogere Zeevaartschool of een Hoger diploma in technische wetenschappen zoals goedgekeurd in onze statuten
 • ALGEMENE DIENSTEN: Diploma Boekhouding, Hotel, of ander toepasbaar diploma zoals goedgekeurd in onze statuten
 • MEDISCHE DIENSTEN: Genees- of verpleegkundig diploma zoals goedgekeurd in onze statuten

Je ziet; de Belgium Navy Cadets is een goed gestructureerd geheel. Maar voor jou is er zeker nog een plaatsje! Zie je dat wel zitten, neem dan contact op met een van de adressen onderaan deze pagina of stuur gewoon even een mailtje naar dit adres...

Terug naar begin

Wat doen we ?

Wij, de Belgium Navy Cadets, zijn dus in feite een nautische jeugdbeweging.
Wij proberen jongeren de weg te wijzen naar de Belgische Marinecomponent. Maar ook alternatieven komen ruimschoots aan bod; onze cadetten vertonen ook interesse voor:

 • Koopvaardij, binnenvaart, pleziervaart...
 • Andere legercomponenten (land-, lucht-, medische component)
 • Civiele diensten: brandweer, politie, geneeskunde en verpleging... 

En ook in deze materies worden zij ruimschoots onderricht:
Onze leiding zorgt voor theoretische en vooral praktische lessen over bv.: zeemansknopen, scheepstechniek, navigatie, onderhoud, veiligheid aan boord en nog meer boeiende onderwerpen, maar ook op het land kunnen wij ons mannetje staan: droppings, zoektochten en overlevingskampen in de Ardennen zijn ons niet vreemd.
En dan na enkele examens kan je stijgen in rang van 'scheepsgezel tot kapitein' en van zodra je opleiding voldaan is, bezit men genoeg kennis om het stuurbrevet te behalen.
Denk er wel om, wij zijn een 'DOE'-beweging, dus de woorden 'vervelen', 'saai' en 'is het nog niet tijd?' kennen wij niet. altijd is er wel iets te doen, van hindernispistes tot het kuisen van onze vloot.

Elke zaterdag of zondag is er de gewone korpsdag. Meestal blijven we op onze basis maar we maken ook vele uitstappen. Deze hebben steeds een speels en een opvoedend karakter. denken we maar aan duikinitiaties, Technopolis, Europoort Rotterdam, roeiwedstrijden, havenrondvaarten...

Ook hebben wij een jaarlijkse kruisvaart
Elke zomer probeert onze leiding een leuk maritiem kamp te voorzien. Zo kenden we bijvoorbeeld al de kruisvaart met het schip 'Krankeloon'.
Maar ook het Nederlands kamp ZOKA van het Zeekadettenkorps staat nog op ons verlanglijstje. Toch staat op datzelfde lijstje, helemaal bovenaan, een kamp met een eigen schip. In elk geval is het zomerkamp iets zeer goed om theorie in praktijk om te zetten.

Overwinteren
Om ons jaar mee af te sluiten, hebben we eveneens een winterkamp dat zich meestal op het vasteland afspeelt. met voorkeur in onze eigen Ardennen, waar we naar hartelust kunnen ravotten.
Een weekend lang leven we samen in groep en doen we mee aan droppings, dag- en nachtmarsen, sportactiviteiten...
Maar ook samen potje koken, bezichtigingen, spelavonden en dergelijke komen aan bod. Het winterkamp is de ideale manier om een echte team-spirit aan te kweken.
Kijk snel op de site van Chef Verduyn om de foto's van het voorbije winterkamp te bekijken.

Terug naar begin

Waar vinden de activiteiten plaats?

Bij het BNC volgen we winter- en zomeruur en daardoor zijn er 2 mogelijkheden:

In de zomer is de uitvalsbasis van de afdeling Antwerpen het luxe schip 'Diamond Princess', dat in vroegere tijden nog behoorde aan de Noorse koning. Wanneer er geen uitstappen gepland zijn, bevinden wij ons daar aan boord elke zaterdag van 10u00 tot 18u00.

Diamond Princess
Bonapartedok
St.-Laureiskaai 2
2000 Antwerpen

's Winters zullen wij voortaan echter verblijven in het militaire kwartier 'Fort van Kapellen', elke zaterdag van 10u00 tot 17u00. Meer over deze nieuwe basis lees je hier.

Kwartier 'Fort van Kapellen'
Fortsesteenweg
2950 Kapellen
Terug naar begin

Hoe kan ik het BNC bereiken?

Dit zijn onze formele referenties:

Belgium Navy Cadets vzw
t.a.v. 2MR-HAD De Groote P.
Koningin Astridlaan 37 B1
B-2950 Kapellen

Voorzitter Jean De Groote: GSM: 0486/70.84.02
Ondervoorzitter Clerinx Robrecht: GSM: 0484/69.51.11
Terug naar begin

Copyright © 2005  Belgium Navy Cadets vzw. Alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt: 20 november 2006 .