SATURNUS IN STIER (1)

 

Uit de Astrologische Agenda voor 1999 (Uitg. Equinox)

-door Joyce Hoen DF Astrol S-

 

Het is een warme, zonnige dag en ik zit op de grond, geleund tegen een stevige boom, ergens in een ver land. Als ik aan de natuur denk, aan het teken Stier, ben ik nooit in Nederland. In dit verre vreemde land sta ik versteld van de hoeveelheid bomen per inwoner. Er zijn hier massa's auto's, maar ze overheersen niet.

Saturnus in Stier: als Saturnus karma is en Stier de natuur, de grond, dat wat ons geschonken is, hoe zouden wij dan in de komende tijd niet met onze neus gedrukt worden op onze bezitsdrang, net te doen alsof alle stukjes grond die wij kopen, ons eigendom is. De visie dat dingen die we ons toe-eigenen, in feite dingen zijn waar we de verantwoordelijkheid (Saturnus) voor dragen om goed voor te zorgen, de visie dat genieten van de natuur en de planeet aarde niet hetzelfde is als alles afbakenen en bezitterig doen, is een niet erg Westerse invalshoek.

De vorige keer dat Saturnus in Stier stond, tussen 1969 en 1971, was er vanuit de flower power beweging een enorm idealisme om bezit met elkaar te delen, om te leven in communes en alles was van iedereen. Niemand had trouwens echt veel bezit, (dat kwam pas daarna, mogelijk omdat iedereen genoeg kreeg van de armoede genoten tijdens Saturnus-in-Stier?) en misschien deden de mensen die dat wel hadden, dat bezit, ook niet mee aan dit idealisme. Stier is ook geld, en angst voor armoede kan heel wezenlijk zijn met deze stand in de horoscoop. Uiteindelijk was armoede en bezit verliezen ook heel indringend aanwezig in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog toen Saturnus ook in Stier stond. Veel mensen die hongersnood hadden, die geboren werden in die tijd, werden geboren met de gedachte: 'dat nooit meer', en streefden naar financiŽle bescherming voor de rest van hun leven.

Ik herinner me 1969-1971 als een inderdaad behoorlijk armoedige maar ook enorm creatieve tijd. Eenvoudig leven, muziekfestivals bezoeken, samen muziek maken en veel schilderen, veel aandacht voor kunst, was Saturnus-in-Stier de vorige keer - voor mij althans. Hoe arm ik ook was, het was de beste tijd van mijn leven!

Zo creatief als het er in de wereld toeging rond 1969-1971, zo anders moet het er in het begin van de Tweede Wereldoorlog hebben uitgezien. Cycli herhalen zich ook nooit precies hetzelfde. Saturnus loopt nu dus weer in Stier, rond de eeuwwisseling.

We hebben een aantal jaren "Saturnus-in-Ram" achter de rug, waar veel nieuwe initiatieven genomen werden, en veel mensen leerden voor zichzelf op te komen. Het tempo van het leven, met Uranus in Waterman, en Pluto in Boogschutter, was enorm snel, alles is gericht op de toekomst (heel anders dan toen Pluto nog in Schorpioen stond, en we vorige levens bezochten).

Misschien betekent Saturnus-in-Stier ook wel een vertraging van energie, van eerst al het nieuwe eens echt leren verwerken, of gronden, en de nieuwe ideeŽn nu echt goed opbouwen. Saturnus in Stier staat voor verwerking, en we zijn zo 'hyper ' bezig geweest de afgelopen jaren, dat het misschien wel goed is om nu eerst een grondige en productieve (en hopelijk kunstzinnige) periode in te gaan. In de eerste periode zal Saturnus in Stier nog vierkant Neptunus in Waterman staan, hetgeen een conflict kan betekenen tussen opbouwen en uitvluchten, tussen het aangaan van dingen, en er juist voor wegvluchten. Het kan ook opnieuw een heel 'communistische' soort van (of commune-achtige) soort van energie betekenen, waarin we meer met elkaar delen. Economisch zal het zeker een spannende tijd worden, met ťťn Europese munt in wording, waarin we al meer met elkaar gaan delen en misschien moeten we zelfs uiteindelijk naar een wereldmunt toe. Maar het wordt vast ook een enorm muzikale tijd.

In Maart 1999 komt Saturnus dus opnieuw in Stier en zal in die maand voor de tweede keer vierkant Neptunus in Waterman staan. In Augustus hebben we dan de 'beroemde' eclips met Saturnus in Stier oppositie Mars in Schorpioen, vierkant Uranus in Waterman en de Nieuwe Maan in Leeuw. Uranus in Waterman wil doorbreken, Mars in Schorpioen wil ergens voor vechten, Saturnus in Stier wil vasthouden en de Nieuwe Maan wil creatief zijn, maar kan even totaal ongecentreerd raken door de eclips-situatie. In mei 2000 beginnen we een totaal nieuwe economische cyclus, zoals elke 20 jaar wanneer Saturnus en Jupiter conjunct staan, en in mei 2000 doen ze dat in het teken Stier, samen met een heleboel andere planeten in Stier.

Waarschijnlijk is het heel goed voor ogen te houden dat er altijd voldoende aanwezig is, dat we precies krijgen wat we nodig hebben, en niet in de angst schieten dat we iets moeten verliezen. Maar veel belangrijker en fundamenteler is het principe van eigenwaarde in de periode dat Saturnus in Stier staat. Nadat we met Saturnus in Ram leerden beter voor ons zelf op te komen, in polarisatie met andere mensen (Ram-Weegschaal is nu eenmaal de relatie-as), gaat het bij Saturnus in Stier om een werkelijk voelen dat je wat waard bent, van binnen, niet bevestigd door de buitenwereld. Een te sterke arrogantie van het ego zal ongetwijfeld afgeremd worden, en een te zwak gevoel van eigenwaarde zal juist in deze periode veranderd moeten worden naar een diep INNERLIJK gevoel van eigenwaarde, ongeacht de hoeveelheid financiŽle middelen die je tot je beschikking hebt. Saturnus functioneert nooit zo best als je bevestiging van de buitenwereld nodig hebt, als je autoriteit buiten je plaatst en anderen de verantwoordelijkheid geeft ergens voor. Saturnus in Stier gaat om het je zelf verantwoordelijk te voelen voor je eigen gevoel van waarde, innerlijk, ongeacht bevestiging van anderen, en ongeacht of je armoedig bent of juist rijk. Niet langer afhankelijk van het uiterlijke, maar innerlijke eigenwaarde. Dat zal nog een hele klus worden, want hoevelen van ons ontlenen ons gevoel van eigenwaarde juist niet aan ons vermogen geld te verdienen? Aan de andere kant is het ook niet zo dat we met Saturnus in Stier collectief armoedig zouden behoren te worden, het gaat er om voor je zelf te kunnen zorgen en zelf verantwoordelijkheid voor je inkomen te nemen. Saturnus in Stier vierkant Neptunus-in-Waterman: vierkant dat iets buiten je zelf uit het grote Collectief voor je zou moeten zorgen. De kosmos is zo geregeld dat er voor iedereen plek is, en in dat vertrouwen zullen we wellicht op de proef gesteld worden, maar juist die innerlijke zekerheid is het potentiŽle geschenk van deze passage van Saturnus in Stier. En moge het bovendien opnieuw een waanzinnig muzikale, kunstzinnige en inspirerende tijd worden!


SATURNUS IN STIER (2)

Uit de "Week-Ahead" van 28 februari 1999:

Op 1 maart gaat Saturnus in het teken Stier lopen en hij (zij) zal er niet weer uitgaan voor 20 april 2001. Na april 2001 zal hij in Tweelingen gaan lopen en zullen alle communicatiesystemen (zoals GSM telefoons enzo) eens even goed onder de loep genomen worden. Maar tegen die tijd zijn we een nieuwe economische cyclus gestart, een jaar eerder al, op 28 mei 2000, als Jupiter en Saturnus na ongeveer 20 jaar opnieuw conjunct zullen staan in het teken Stier. Voorlopig is het dus even "Stier-tijd", wat ons bezig houdt, niet langer Ram-tijd: voor jezelf opkomen, nieuwe dingen snel beginnen, alhoewel Jupiter wel in Ram loopt nu. Ram is gewoon niet langer iets wat onze bewuste aandacht nodig heeft, Stier nu wel.

En Saturnus zal nu vrij snel vierkant Neptunus gaan lopen, en we krijgen ongetwijfeld ook nog weer natte voeten, als alle sneeuw die in Oostenrijk gevallen is gaat smelten. Maar afgezien van dat aspect tussen Saturnus en Neptunus, Stier zelf is het teken van je eigenwaarde, van geld, van materialisme, en van liefde voor de natuur. Stier heeft heel fijne kanten, maar ook minder mooie als er gehechtheid en bezitsdrang optreedt. Saturnus in Stier gaat ook betekenen dat de Tijd zelf langzamer gaat voelen. De dingen langzamer gaan doen, ze over doen, en ze nu heel grondig doen, en dus niet zoals in Saturnus-in-Ram tijden: maar vooruit hollen zonder na te denken en ze maar gewoon te doen, nee, het nieuwe tijdsbeeld zal een iets afremmen zijn (onthaasting noemen ze dat in de populaire pers, maar ik vind dat een on-woord, en het dekt ok niet helemaal perfect de lading van Saturnus-in Stier. Het gaat namelijk niet om ont-haasting om alleen maar uit de haast te komen, het gaat er om dingen grondig te doen, met heel je wezen, zodat er echt kwaliteit geproduceerd wordt). En in psychologisch opzicht gaat het er om je bewust te worden van waar je eigenwaarde nu precies ligt. Ook een tijdsbeeld van dingen te gaan doen die meer natuurlijk voelen.

De vorige keer dat Saturnus in Stier stond was tussen mei 1969 en half juni 1971. Na de rebellie van Saturnus in Ram (Mei 1968), een tijd van flower-power en het genieten van de nieuwe vrijheid. Maar de keer dat Saturnus daarvoor in Stier stond was in het begin van de Tweede Wereldoorlog, en was er niet bepaald een genieten van datgene wat geinitieerd werd vlak daarvoor, toen Saturnus in Ram stond. Toen was er werkeljk oorlog geinitieerd. De nieuwe cyclus die we deze keer met Saturnus zijn gestart vlak voor het nieuwe millennium is er dus eentje vol hoop. En ja, het kan nog best wel eens moeilijk worden als je getest wordt op je eigenwaarde, en als Saturnus weer een vierkant gaat maken met Neptunus, omdat diegenen die te veel op het materiele vlak leven behoorlijk gedesillusioneerd kunnen worden. Saturnus stond vorig jaar al even in Stier zo ongeveer op het moment dat Rusland failliet werd verklaard, waarna de markten in elkaar stortten. En toen Saturnus weer terug kwam in Ram kregen we het optimisme van de periode daarvoor ook weer terug. Belangrijker is echter dat de meeste mensen geleerd hebben keuzes te maken, keuzes voor waar ze in geloven, in plaats van te wachten op de goedkeuring van anderen. Onderling respect was wat werkelijk schrijnend nodig was en velen van ons hebben dit zelfrespect ook (heel terecht) opgeeist, in de jaren dat Saturnus-in-Ram een hele nieuwe cyclus van 29-30 jaar begon met veel nieuwe ondernemingen. Met Saturnus in Stier is het de tijd om nu werkelijk aan je zelf te bewijzen, dat dat zelfrespect ergens op gebaseerd is, van binnen ook werkelijk je eigenwaarde te gaan voelen, zonder dat je het nog langer in relatie hoeft af te dwingen. Je wordt op je eigen waarden en normen teruggeworpen, inderdaad. De test van of je je zelf wat waard vindt en voelt, opnieuw zonder bevestiging van anderen. Dus leer je zelf volledig te accepteren in de komende jaren.

Tot slot geloof ik al een hele tijd dat we vanaf het moment dat Saturnus in Stier gaat komen, we pas de energie van het jaar 1999 goed kunnen gaan aanvoelen. Ik hoop dat de goede wil en het enthousiasme van de jaren hiervoor, dat nu getest gaat worden met Saturnus-in-Stier- binnen in je overleeft. En dat wat niet overleeft: onthoudt dat dat van het ego is, nooit van de Ziel, omdat Saturnus ook alleen maar het ego omlaag probeert te halen zodat je meer en meer naar binnen keert en in kontakt komt met geweten, bewustzijn en uiteindelijk de Ziel. Omgekeerd: een grimmiger en koppiger vasthouden aan ego-dingen, Saturnus die juist het ego versterkt komt ook voor bij Saturnus-in-Stier, omdat het voelt als een gevecht voor overleving in sommige gevallen. Zeker voor die mensen in de wereld in andere landen, waar materiele zekerheid niet een vanzelfsprekendheid is, waar domweg armoede heerst dus (Saturnus-in-Stier) kan er daardoor verharding optreden in de komende maanden. De Aarde zelf is echter onze bron van overleving, de natuur. Respect voor de aarde en voor de natuur zelf moet weer een beetje terugkomen in de komende jaren. Voor ons hier: niet nog meer bomen omkappen voor parkeerplaatsen. niet nog meer landbouwgrond wegnemen voor industriele doeleinden, niet nog meer huizen bouwen, maar juist de aandacht verleggen naar de zorg voor de natuur. Het is zo ironisch je te realiseren dat bomen zuurstof in de lucht garanderen en auto's en GSM-palen het omgekeerde doen. Misschien dat de vele auto's pas goed afgeremd worden met Saturnus in Tweelingen, maar eerst moeten we ons bewust worden van de voedingsbodem van de natuur. Saturnus-in-Stier tijd dus!

(c) CHTA 1998/1999