Index archief

Home

Overzicht artikelen

Naar de engelstalige versie van dit artikel

Naar een artikel over Saturnus in Stier

JUPITER CONJUNCT SATURNUS IN STIER

Dit artikel verscheen voor een deel ook in de Astrologische Agenda van 2000/Uitg. Equinox

Er zullen ongetwijfeld legio manifestaties zijn nadat er begin mei eerst een enorme hoeveelheid planeten tegelijk in het teken Stier staan (2/3 mei) en later in de maand voor het eerst in 20 jaar weer eens een conjunctie plaats vindt tussen Jupiter en Saturnus.
Deze telkens in ongeveer 20 jaar terugkerende conjunctie was in de oudheid de belangrijkste graadmeter voor astrologen, voordat de andere planeten voorbij Saturnus ontdekt werden. Maar nog steeds bepaalt de cyclus van Jupiter en Saturnus de economie, en ook vaak de organisatie van je eigen leven. Om de 5 jaar is er een volgend aspect, denk maar eens aan 1981, toen de vorige conjunctie van Saturnus en Jupiter plaatsvond, en aan 1986, (het eerste vierkant) 1991 (de oppositie) , en 1996 (het laatste vierkant). Misschien ben je verhuisd, of kreeg je een andere baan. Want er gebeurt wel degelijk wat ook in je eigen leven als Jupiter en Saturnus een conjunctie maken, zelfs als dat plaats vindt ergens in je horoscoop waar je geen andere planeten hebt staan. Met andere woorden: zelfs als er geen sprake is van een transit van die conjunctie in je eigen horoscoop. Uiteraard valt de conjunctie wel in een bepaald huis in je horoscoop, en dat zal het gebied zijn waarop je de uiteindelijke uitwerking zult merken. Maar wat voor soort uitwerking is dat dan precies? Waarvan is het een uitwerking?
Wat gebeurt er nou feitelijk echt, als Jupiter en Saturnus samenkomen?

Het betekent dat ale Saturnale principes & alle Jupiter-principes voor een moment in de tijd samenkomen, zeg maar rustig de liefde bedrijven, of het op zijn minst met elkaar eens zijn en tot overleg komen! Stel je voor hoe bizar het zal zijn, als in jouw horoscoop Saturnus plotseling gaat voelen als Jupiter en Jupiter opeens als Saturnus, terwijl ze in elkaar overgaan, op zo'n speciaal moment in de tijd. Want dat is precies wat er gaat gebeuren!
Stel je voor dat het huis waar je Steenbok hebt staan opeens voelt alsof je er Boogschutter hebt staan en het huis waar Boogschutter op de cusp staat voelt tegelijkertijd opeens aan alsof Steenbok op de cusp staat! Want ook dat is wat je kunt verwachten. De gevolgen laten zich raden: grote veranderingen in je houding ten opzichte van bepaalde dingen in het leven, en ten opzichte van bepaalde mensen.
Planetaire conjuncties zijn enorme bewegingen van twee principes die het voor die tijd niet met elkaar eens waren naar eenheid en samengaan. Het zal in de economie en in het bedrijfsleven weer een gigantische hoeveelheid "fusies"geven. Mensen in gezag die samengaan met mensen die lesgeven, of filosoferen. Ambtenaren die filosofen worden en filosofen die ambtenaar worden.

Soms (meestal trouwens) leven mensen deze conjuncties niet op hun eentje uit maar samen met een ander. Dus als jij Saturnus "bent" ontmoet je Jupiter, en omgekeerd. Heel veel van je ontmoetingen in de loop van de maand mei kun je rustig beschouwen als ontmoetingen van twee mensen die deze twee principes weerspiegelen. Let maar eens op want zo werkt het echt, hoe bizar het ook klinkt. Want alle kosmische krachten moeten nu eenmaal ook door mensen heen komen om tot manifestatie te komen. De kosmische krachten manifesteren zich in het groot, maar ook in het klein, in jouw ontmoeting met een buurman, of buurvrouw, waarvan je eerder dacht: wat een onpraktisch figuur (Jupiter), of misschien dacht je wel: "wat een saai mens", en opeens, opeens, blijkt mei 2000 een wonderbaarljke verandering te worden in die houdingen! En als je met zijn drieen bent, speelt de derde persoon vast de eigenzinnige Uranus die helemaal niet wil fuseren of tot overleg wil komen, want Uranus staat vierkant de Jupiter/Saturnus conjunctie van mei 2000.

De Jupiter/Saturnus conjunctie vindt plaats op zondagavond 28 mei, op de 23e graad van Stier om exact 18:04 uur West-Europese Zomertijd.

Een overzicht van alle Jupiter/Saturnus conjuncties tussen 1900 en 2000, met de sleutelbetekenissen volgens Rudhyar's Astrologische Mandala:

 • 1901: (28 november) de 14e graad (13+) Steenbok:
  De 20e eeuw begon met de volgende symbolische klank: De wil om dat wat blijvende waarde vertegenwoordigt aan de oppervlakte te brengen en af te zien van onwezenlijke zaken. Een juist historisch perspectief is noodzakelijk in een tijd waarin bijna alle landen en mensen vraagtekens zetten bij de geldigheid van het traditionele geloof. Idealen moeten vrij gemaakt worden van de zelfzuchtigheid van een persoon of een klasse.
 • 1921: (10 september) de 27e graad (26+) Maagd:
  De roaring twenties hadden de volgende symbolische klank: "Een groep adellijke dames komt samen tijdens een ceremonie. Het gaat om het leren van verfijning.
 • 1940: (8 augustus 14.27 Stier)
  Rond het begin van de Tweede Wereldoorlog begon er een nieuwe cyclus waarvan de symboliek was: De moed die nodig is een crisis die veroorzaakt is door sociale ambitie tegemoet te treden. Er wordt hier karakter gedemonstreerd onder ongunstige omstandigheden. Het kan in sommige gevallen de voedingsbodem zijn voor een hoger bewustzijn.
 • 1961: (19 februari) 25.12 Steenbok
  De revolutionaire Pluto/Uranus jaren die de westerse wereld ook ontvankelijk zou maken voor occultere energie (Er is meer tussen Hemel en Aarde) begon met het symbool: Het vermogen de verborgen en scheppende geest van de natuurlijke verschijnselen waar te nemen. Het bewustzijn wordt gevoelig gemaakt voor de neerdalende stroom van occulte energie in zijn milddadige natuurlijke vorm. Deze fase voorziet ons van een diepe intuitie omtrent bovenzintuiglijke energieen. Misschien was de import en het gebruik van softdrugs (voor het eerst in de Westerse wereld op zulke schaal) ook een fysieke reflectie van dit symbool.
 • 1981: (4 maart) 8.11 Weegschaal
  De laatste jaren van deze eeuw hadden een klank die velen van ons daadwerkelijk zullen herkennen als onderstroom in ons leven (denk aan de milieubeweging) : De noodzaak terug te keren naar de bron bij een verward zoeken naar een nieuwe waarde in een chaotische samenleving. Vormverandering.
 • 2000: (28 mei) 22.43 Stier
  De klank voor de volgende 20 jaar: De sociale bevestiging van natuurlijke uitmuntendheid. Sociale processen die persoonlijke waardigheid garanderen. (Commentaar: deze klank van persoonlijke waardigheid: respect voor elk individu, is een klank die in potentie al geboren is en trouwens ook hoognodig is in het onderlinge sociale verkeer op dit moment. Ik stel me zo voor dat de Pluto in Leeuw generatie die 50-65 jaar oud zal zijn in deze fase, veel zal bewerkstelligen met betrekking tot bijvoorbeeld de persoonlijke waardigheid van de ouderdom: onderling respect voor oud en jong, rijk en arm. Verschil is niet erg, respectloosheid wel.)

Joyce Hoen 2000