Ecosmart for you!

Voor Survive! expo en UPCYCLE festival verplichtten we onszelf om hard te zoeken naar een ouderwetse uitnodiging voor jullie brievenbus met de kleinst mogelijke voetafdruk. Emails zijn groener. Maar we weten dat jullie persoonlijke uitnodigingen van Art CÚzar op prijs stellen.

Op het kleinst mogelijke oppervlakje papier balden we ons verhaal samen, met een postkaart-ontwerp vermeden we een extra enveloppe, zochten een producent met 100% gerecycleerd papier en investeerden in CO2-neutraal drukwerk.
Art Card

Moeilijk kiezen?
Wat dacht je van een Art Card? Een geschenkbon van Art CÚzar die je kan inruilen voor een kunstig kadootje naar keuze. Of je kan ze opsparen voor je favoriete kunstwerk.

Art Cards bestaan in de waardes 25, 50 of 100 euro. Mailtje sturen naar info@artcezar.be en CÚzar doet het nodige.

Tip: Open een wenslijstje bij Art CÚzar en vraag vrienden en familie om mee te sparen.

Klein en opmerkelijk

Het blijft een verbijsterende vaststelling, dat een postzegelgroot schilderijtje of enkele lijnen ecoline op een blaadje papier een boeiend verhaal kunnen oproepen. Als imponerend decorstuk komen ze niet in aanmerking. Maar als fijn hebbeding, een traktatie aan jezelf of als een bijzonder geschenk zijn ze uiterst geliefd. We speuren permanent naar deze kleinoodjes in de ateliers van onze kunstenaars. Hieronder een blik in onze steeds wisselende verzameling.

Raf Veulemans

Laatste onderdeeltjes van taxidermie-installatie 'Uitgesterf',
Vogelskeletje op metalen plaatje,
11 x 14cm,
Prijs: 50 euro

Peggy Wauters

Olieverf op paneeltjes, 3 x 4cm of 4,5 x 4,5cm, 150 euro.Olieverf op minidoek,
6 x 8cm,
250 euro.Olieverf op minidoek,
7 x 10cm, 250 euro.Olieverf op paneeltjes (tweeluik),
Trap, 2 x 4,5cm x 4,5cm, 250 euro.

Inge DompasOlieverf op doek.
In volgorde van afbeelding: Anticipation, 24 x 30cm, 300 euro; De voorkamer, 20 x 20cm, 150 euro; In Case of Emergency, 30 x 40cm, 395 euro; Met de wind mee, 30 x 24cm, 250 euro.

Danielle Matthys
Acryl op mini-3D-doek,
4 x 10 x 10 cm,
30 euro/stuk,
100 euro per 4.


Tweeluik Black-Berry/Pineapple (links) of BA-bylon I en II (rechts), Acryl op doek, 2 x 20 x 20cm,
100 euro per tweeluik.

Elke Matthijs


Tekeningen op ouderwets vinyl behang met was, balpen, ecoline en acrylverf.
Formaten verschillen onderling (rond de 40 x 30cm)
Prijs: 95 euro (niet ingelijst).

Lieve Van den Eynde


Grote en kleine etsen, met onderwerpen uit het leven gegrepen: bloemen, koppeltjes, moeder en kind...
Om in te lijsten, of als kaart te versturen naar een dierbare.
Kleinere etsen 10 euro (kaart), grotere etsen vanaf 20 euro tot 395 euro.

UPCYCLED gifts

Vorig jaar brachten we Survive! expo naar aanleiding van het internationale jaar van de biodiversiteit. Marc Janssens, Raf Veulemans en Elke Matthijs zetten een beklijvende expo neer over het leven. Over de angst om de rijkdom van de natuur te verliezen en de hoop om te bewaren. Tegelijkertijd was er de eerste editie van UPCYCLE festival: een verkoopsshow van kunstenaars, designers en creatievelingen die werken rond hergebruik en recyclage. We wezen ook de weg naar enkele bijzondere adresjes waar je het hele jaar kan ecoshoppen. Omwille van de enthousiaste reacties en de vele vragen naar een tweede editie, gunnen we de deelnemers nog even langer een plek op onze website.

SuperExtraDesign


Interieurvormgever Bram Lemaire trekt door het Vlaamse land als jager/verzamelaar van objecten die getuigen van vakmanschap, schoonheid en kwaliteit. Na ontleding in zijn atelier hercombineert hij verschillende onderdelen tot verrassende interieurobjecten. Hedendaags design met sporen uit het verleden en een vleugje Vlaamse eigenzinnigheid. Onweerstaanbaar!

Meer visuele poŰzie op www.superextra.be

Hadhi


Een recente parel in de Antwerpse Kloosterstraat: Hadhi. Een pracht van een winkel met een pracht aan producten en verhalen. Leveranciers maken pas kans bij Hadhi als ze zweren bij eerlijke handel. Bovendien is veel van de fair chic ook eco friendly. Twee keer gewonnen!
Escama accessoires van aluminium lipjes van drankblikken en Karawan manden van gerecycleerde banden komen richting UPCYCLE festival. En nog veel meer.

Een virtueel en live bezoekje waard! www.hadhi.com

Hanne Beutels


Antwerpse jongedame met ontwerptalent zoekt liefhebbers voor haar stijlvolle en eigenzinnige tassen gemaakt van oude lederen jassen en hoogwaardige stoffen van stockverkopen van Belgische designers.

Surfen naar www.hannebeutels.be

Dimanche Ó Bamako


Een fantastisch plekje in Leuven waar je het hele jaar terecht kan voor upcycled gifts en meer. Producten uit eerlijke handel en exclusieve ontwerpen in beperkte oplages krijgen bij Dimanche Ó Bamako een streepje voor. Op hun stand op UPCYCLE festival vind je tassen van Feuerwear van afgedankte brandweerslangen, Trashy Bags uit waterzakjes en snoeppapiertjes en Neumatica van rubberen binnenbanden.

Een voorsmaakje op www.dimancheabamako.be

Something Strange


Something Strange is het label van Martina Vangeneugden. Haar schattige kleertjes van gordijnen en oude 'bomma-kleren' hebben al veel moeders vertederd. De meest ludieke creaties van haar hand zijn draagbare juwelen getransformeerd uit degelijk (gebruikt) speelgoed.

Styletips by Martina:
Speld een broche met Playmobil poppetje uit de jaren '70 op een little black dress of fleur een sobere outfit op met een kleurrijke ring van Montini bouwblokjes. Succes gegarandeerd!

Meer creaties op www.somethingstrange.be

HildA De Schutter

Een assemblage kunstenaar gepassioneerd door upstyling en recycling. Dat is waar we van houden!
HildA De Schutter brengt haar StApel-gek werk mee: de Good Mood Lights en de Honderdwaters.

HildA is ook de auteur van de blog Art Design Kitsch waar ze bericht over haar (talrijke!) uitjes in de kunstwereld. En over haar eigen creaties natuurlijk!

Vlijtige Liesjes

Recept van deze meiden: Borden uit grootmoe's oude kast, verknippen tot aantrekkelijke figuren, dresseren tot broches, ringen en oorbellen en opdienen als een zeldzame schat. Verrukkelijk!

Alles te koop op www.lizzy.be

Cool stuff by Bart

Electrified flying objects. Zo zijn de creaties van Bart Vankrunkelsven best te omschrijven. Oeroude blikjes, radartjes en lampjes, oude electrische draden en stekkers zijn de basisgrondstof. Het resultaat: kunstige vliegmachientjes.
Geniet van dit zeldzaam toonmoment van een bijzonder gepassioneerd createur!

Uit mijn hoofd

Jeroen Timmer is de geniale bedenker van de Envelope Notebooks en het bijhorende netwerk van enveloppen leveranciers. De hoogwaardige aantekenboekjes worden gemaakt van een kaft in Japans papier en gebruikte enveloppen. Normale enveloppen die iedereen elke dag in de brievenbus vindt! Ze zijn fantastisch om op te schrijven of te tekenen. Je kan er ook foto's of nota's in bewaren.


Via een groeiend netwerk van enveloppen verzamelaars krijgt Timmer zijn voorraad bijeen. Bij de bestelling van notebooks, kan je enveloppen leveren. Als dank krijg je een refund teruggestort.
Voorlopig worden vooral gebruikte (venster)enveloppen uit Nederland aangeleverd.
Op UPCYCLE festival zetten we het eerste Belgische verzamelpunt op! Vanaf vandaag bekijk je een gebruikte enveloppe dus best als waardevolle grondstof.
Raadpleeg even de kwaliteitseisen en start je spaaractie!

Meer info op www.uitmijnhoofd.nl

Christopher Coppers

Christopher Coppers gaat destructief tekeer op magazines. Het resultaat van zijn minutieus snijwerk is allerminst een toetakeling van gelezen bladen. In een tweede leven floreren ze als grondstof voor zijn verbeelding.
Coppers werd met het werk View Mag geselecteerd voor de Bozar expo van de Canvas Collectie/Collection RTBF. Nog te bezoeken tot 6 juni!
Meer werk op UPCYCLE festival.

Marie-Claire, gesculpteerd magazine

Bouwjaar '63


Heel wat ontwerpers brengen tassen uit met hergebruikte materialen. De tas van Bouwjaar '63 is spiksplinternieuw, maar ... wel helemaal recycleerbaar. Tasje beu? Tasje vuil? Gewoon uit elkaar halen en onderdelen sorteren. Extraatje voor de liefhebbers: helemaal zelf te pimpen. Je bengels gaan ze met plezier te lijf en zorgen in een handomdraai voor jouw eigen, origineel en hoogst persoonlijk exemplaar.
In BelgiŰ exclusief verkrijgbaar bij Art CÚzar, aan 17,50 euro!

www.bouwjaar63.nl

kudzu

In het mooie Brugge bevindt zich het hoofdkwartier van een bijzondere webwinkel. Het volledige gamma van Kudzu bestaat uit artikels die bijdragen tot een beter milieu. Producten gemaakt van natuurlijke, gerecycleerde of recycleerbare materialen, producten die u helpen energie besparen, producten die ons leven beter maken. Zaakvoerders Millie en Valentijn willen met hun project aantonen dat ecologisch niet saai hoeft te zijn en dat er veel toffe alternatieven bestaan voor vervuilende producten. De webshop zelf draait op groene stroom!


Liggen de ecocheques bij jou ook nog in de kast? Dan heb je kudzu nog niet ontdekt!

www.kudzu.be

Michael Fitts

Gebruikte oude metalen zijn de inspiratiebron van de Amerikaanse kunstenaar Michael Fitts. Verweerde bladen, beschilderd of verroest, timmert hij tot een canvas. Sporen van een eerder leven of details in het oppervlak bepalen de compositie. Zijn handdruk (voetdruk?) bestaat uit een minimale toevoeging in olieverf van een meestal banaal gebruiksvoorwerp.

Wrench on Trash Can Lid, oil on reclaimed metal

Mamzel

Bij Mamzel vind je een uitgebreid assortiment fijne hebbedingen. Producten die niet alleen nuttig zijn maar ook een verhaal vertellen. En vaak kleurt dat verhaal groen en gaat het over duurzaam en ethisch verantwoord vervaardigen. Via de homeparties van Mamzel komt het verhaal over de zorgvuldig uitgekozen producten aan bod. Bestellen via de webshop kan ook!

De hoofd-mamzel brengt mee:


de ingenieuze doe-het-zelf tassen van Deux filles en Fil van stockresten leder, de shopper-tas van Handed By uit 70% gerecycleerd plastic, de typewriter key ringen van Karlita, Snooshy knuffel met duurzame kleertjes die de aarde en zijn bewoners wil redden en de Miss Kick handtas van Tubeline.

www.mamzel.eu

moes

moes is het concept van interieurarchitecte Greet Putteneers en crea buddy Katelijne Van Huychem.
Hun handelsmerk: de vakkundige verwerking van de buit van strooptochten door kringloopcentra tot sfeervolle decoratieve interieurobjecten.
De producten? Afhankelijk van de buit! Maar bereid je voor op nostalgische kaarsen uit oud porselein en bloempotjes van 'verweesde' sokken. Dankzij moes kunnen de ecodesigners hun waren aanprijzen aan de ecologisch geheel verantwoorde boomstok kapstokken.

Bakbarak

Willem Willems en Bart Vankrunkelsven zijn professionele partners in Den Toognagel, een ambachtelijk bouwbedrijf en de drijvende krachten achter verschillende sociale projecten. Met de Bakbarak komt hun meest creatieve kant naar boven. Van oude kastdeurtjes en andere gebruikte materialen timmerden ze een sfeervolle pizza-bakoven. Voor UPCYCLE festival rijden ze hun pizzawagen op de speelplaats van de oude jongensschool en bewijzen dat de enige culinaire bijdrage bijzonder hoog scoort op gebied van creativiteit, reuse en recycle. Dat hun 'baby' ook nog pizza's produceert, is een bijkomstigheidje. Maar wel eentje om van te genieten.