Kleine trom

De kleine trom (militaire trom,  snare drum,  side drum) is een instrument dat bestaat uit een houten of metalen cilindervormig geraamte dat aan de boven- (slagvel) en onderkant (resonantievel) bespannen is met een vel, van kalfshuid of kunststof. De trom is gewoonlijk voorzien van minimaal acht snaren van darm of metaal die onder het onderste vel zijn gespannen om extra scherpte aan het geluid te geven (snarenmat). De snaren moeten de juiste spanning hebben voor een optimale klank, daarvoor zijn schroeven aangebracht. Via het snaarmechaniek kan de snaarmat ook van het resonantievel worden gehaald, dan produceert de trom een dof geluid. Bij de drumband wordt de kleine trom aan een lederen schouderband gedragen en iets schuin gehouden bespeeld. Ook wordt de kleine trom wel "side" genoemd, omdat in looporkesten (b.v. de fanfare), het instrument aan de rechterzij van de bespeler bevestigd wordt.
Moderne trommen voor drumbands zijn meestal zon 17 cm diep, met een doorsnede van 38 cm.

 De in de (symfonie)orkesten gebruikte kleine trom is meestal 15 tot 20 cm diep, met een doorsnede van 35 cm en is vaak bevestigd op een statief. Met een hefboom kan de slagwerker de snaren buiten werking stellen wanneer hij de trom niet gebruikt. De snaren kunnen anders snel door de klank van andere instrumenten in trilling worden gebracht, wat een duidelijk hoorbaar geratel veroorzaakt.

 De kleine trom wordt met twee 38 cm lange, dunne harde houten stokken met kogelvormige kop bespeeld en is een veel gebruikt ritme-instrument. Er kunnen heel complexe ritmische figuren worden gespeeld.  Door een roffel te slaan een reeks snel opelkaar volgende aanslagen met twee stokken kan de slagwerker een lang aanhoudende toon krijgen. Dat vereist wel veel oefening.

Bij gebruik in een drumstel zorgt de snare drum of snare samen met de hi-hat en de bass drum voor het aangeven van het ritme. In een basis vierkwartsmaat in de popmuziek wordt er twee keer op de snare drum geslagen: op de tweede en vierde tel.

 De roertrom of tenordrum is een wat groter exemplaar. Zijn frame bestaat meestal uit essenhout en is voorzien van koorden.De afmetingen liggen tussen 35 en 60 cm hoogte, de doorsnee van het vel ligt tussen de 28 en 40 cm. De klank is opmerkelijk lager dan de kleine trom.

 Tom-toms zijn kleine houten trommels van verschillende formaten, zonder snaren en met dubbele kalfsvellen, die beide worden aangespannen. Kleine toms zijn in paren aan elkaar bevestigd. Ze staan op een standaard of zijn aan de bassdrum van een drumstel aangebracht. Tomtoms hebben meestal een vaste toonhoogte, maar kunnen ruwweg op een toonhoogte van E tot Bes worden gestemd door middel van spanschroeven. Er bestaan ook sets met chromatische toms.

  kleine trom op statief     kleine trom gedragen in een looporkest (side-trom)

  Zie ook drumstel en slagwerk.

Familie:

Slaginstrumenten.

Naam bespeler:

Slagwerker of percussionist.

Toonomvang:

Niet van toepassing.

Materiaal:

Hout, messing of kunststof. Het vel is meestal gemaakt van kunststof en de snarenmat van metaal.

Grootte:

De diameter is 30 40 cm, de hoogte 15 20 cm.

Afkomst

Een vroege variant van de kleine trom is de 12 eeuwse tamboer. De militaire kleine trom vond ingang in Europa door toedoen van de Turkse janitjarenorkesten. Pas in de 19de eeuw werden de snaren bevestigd aan de kleine trom.

Classificatie:

Behoort tot de groep membranofonen ( dit zijn instrumenten waarbij het geluid wordt voortgebracht door trilling van een gespannen vel.)

Terug menu muziekinstrumenten Home