Bekkens

Bekkens of cimbalen zijn ronde, dunne metalen platen die tegen elkaar worden aangeslagen. Ze kunnen ook op een statief zijn aangebracht en worden dan met een (meestal houten) stok aangeslagen.

Bekkens zijn er in verschillende maten en vormen een belangrijk onderdeel van het drumstel. Hoe groter de bekkens, hoe dieper het geluid. Ook de dikte heeft daar invloed op: dunne bekkens geven een vibrerend, rinkelend geluid en dikke bekkens hebben een vollere en zwaardere klank. Als je de bekkens stevig tegen elkaar hebt geslagen en ze dan boven je hoofd houdt, klinken ze zeer lang door. Naast de oorverdovende slagen met cimbalen zijn er ook subtiele effecten mogelijk door ze langs elkaar te schuiven in een verticale beweging. In de orkesten worden er meestal dunnere cimbalen gebruikt vervaardigd uit een legering van koper en tin.

Het bekken is ook een onderdeel  van het drumstel. Het enkelvoudige bekken staat hier op een statief en wordt aangeslagen met stokken in alle soorten en maten, van hard naar zacht. Een andere aanslagvorm is met brushes. Een bijzondere vorm van bekkens zijn de hi-hat bekkens . Deze kunnen open en gesloten worden met een pedaal, zie ook bij  drumstel).

De diverse uitvoeringen van het bekken worden meestal met de Engelstalige benaming (cymbal) aangeduid:

  • Crash cymbal, 2 stuks horen bij een drumstel.

  • Hi-hat cymbal, het openen gebeurt door de drummer met een pedaal.

  • Ride cymbal , bekken men grote diameter, geeft het ritme aan.

  • Sizzle cymbal, bekken waarin langs de rand gaatjes geboord zijn waar kleine pinnetjes doorheen zitten. Deze pinnetjes zitten los en gaan trillen als op het bekken geslagen wordt.

  • Splash cymbal, een kleinere vorm van crashbekken, meestal het kleinste.

  • Suspended cymbal

  • Chinees bekken Het is net een klein bekken dat (meestal) een vrij hoge toon kan geven. In vorm onderscheid het bekken zich van andere bekkens door de opstaande rand en de afgeplatte gevormde bel. Ook de klank is duidelijk anders. Het wordt gebruikt bij drums.

Vingercimbalen zijn kleppers, hele kleine bekkens die meestal van koper, zink of zilver gemaakt zijn. Ze worden in AziŽ, Egypte en Griekenland door dansers gebruikt.

                  bekkens

Familie:

Slaginstrumenten.

Naam bespeler:

Slagwerker of percussionist(e).

Toonomvang:

Niet van toepassing.

Materiaal:

Metaal, meestal brons..

Grootte:

Variabel. Van 30-60 cm doorsnede.

Afkomst

Bekkens kwamen voor het eerst voor in de oudheid: AssyriŽ (nu Noord-Irak), Egypte en het bijbelse IsraŽl. Kleine bekkens waren tijdens de oudheid in het Westen al bekend (bij de Romeinen en de Grieken). Pas in de 18de eeuw werden de grote bekkens ingevoerd uit Turkije en geraakten ze in zwang bij de Europese militaire kapellen. Vanaf het begin van de 19de eeuw werden ze regelmatig in orkesten gebruikt.

Classificatie:

Behoort tot de groep idiofonen ( dit zijn instrumenten waarbij het geluid wordt voortgebracht door het materiaal waarvan het instrument is gemaakt, zonder het gebruik van snaren of gespannen huid).

Terug menu muziekinstrumenten Home