ZOMERTENTOONSTELLING
Bogen en Kruisbogen


De boog is het oudste en meest universele schietwapen. Reeds gekend tijdens het steentijdperk wordt hij nog steeds gebruikt door bepaalde volkeren. In Griekenland en Rome was de boog vooral een jachtwapen. De schutterskorpsen uit de middeleeuwen droegen een grote, rechte boog meestal van taxushout, soms ook van esdoornhout of meidoorn; de koord was gemaakt van hennep of van darmen; de boog was zo hoog als een man. Een goede boogschutter kon, in de 14de eeuw , twaalf pijlen schieten in één minuut en miste zo goed als nooit zijn doel op 220m afstand. De boog was dus een licht maar geducht wapen. Vanaf 1514 werd de boog niet meer door het leger gebruikt in Frankrijk. In Engeland daarentegen gebruikte men hem nog tot in de 17de eeuw.

De kruisboog is een gewijzigde boog die een preciezer en krachtiger schot toelaat, maar zwaarder en ook ongemakkelijker te dragen.

Hij wordt pas nuttig bij belegeringen . Hij was reeds gekend tijdens de klassieke oudheid en in bepaalde streken maar over het algemeen gaf men de voorkeur aan de gewone boog. Er waren ook hele grote kruisbogen waarvan de boog soms 10 meter lang was. Het waren belegeringmachines die gebouwd werden op een affuit en gespannen werden met een lier.

De tentoonstelling stelt u de historiek van deze schietwapens voor vanaf de oudheid en de middeleeuwen tot hun hedendaags en ontspannings- gebruik. Dit door middel van figurines, diorama's, reproducties en natuurlijk bogen uit verschillende periodes. Eén van de interessantste stukken van de tentoonstelling is de praalboog die in 1857 geschonken werd aan de jonge Hertog van Brabant, de toekomstige koning Leopold II.

De tentoonstelling is elke dag toegankelijk vanaf 23 april tot en met 16 oktober tijdens het bezoek aan de “Archéoscope”, zonder verhoging van de inkomprijs.

Een historisch parcours in de wereld van boogschutters en kruisboogschutters
van 23/04 tot 16/10/2005Quai des Saulx, 14 B-6830 Bouillon
Tél. : 32 (0) 61 46 83 03 - Fax : 32 (0) 61 46 87 58
E-mail :
info@archeoscopebouillon.be


Terug