ABC's boekenrubriek

Recensies voor de bierliefhebber

Door Hans Bombeke,
voorzitter Antwerps BierCollege   

 

Jan De Plus, Bier van 800°: de mooiste geëmailleerde bierborden van België, Uitgeverij Weyrich, www.weyrich-édition.be
ISBN978-2-87489-292-9, kostprijs: 25 euro.

Zo gedreven onze secretaris is, die hem bij het verschijnen van dit boek mocht inleiden, zo gedreven is Jan De Plus zelf, als het op geëmailleerde reclameborden aan komt. Vers van de pers: De mooiste geëmailleerde bierreclames van ’t land!
Meer lezen? Klik hier!

Chris Vandewalle, Brouwerij Louwaege ontkroond, Gemeentebestuur Kortemark, www.kortemark.be

Bij het lezen van de naam van de auteur, Chris Vandewalle, zouden de bierhistorici al moeten rechtop gaan zitten. Vandewalle heeft al heel wat op zijn actief als het op biergeschiedenis aan komt! Dat hij daarnaast ook de brouwer is van de seizoensbrouwerij Vandewalle, maakt de band van het verleden met het heden maar nauwer.
Meer lezen? Klik hier!
François Verhofstadt, Belgische brouwerijen van de 16e eeuw tot heden: 5300 brouwerijen in 1490 gemeenten
from@telenet.be, ISBN 9789092083548

Een nieuw standaardwerk voor al wie interesse heeft in biergeschiedenis!  Vooral verzamelaars zullen er hun weg in zoeken, maar ook voor de ‘doorsnee’ bierliefhebber bevat dit boek, deze turf, een schat aan informatie. François Verhofstadt is voormalig kastelein (o.a. Magna cum Laude van Orval!) van een zaak in Aalst en lid van onze collega’s van OPA. Gebeten door de microbe bracht hij een ontzaglijke schat aan informatie bijeen over verdwenen brouwerijen.
Meer lezen? Klik hier!
Frank Becuwe, Bier aan het IJzerfront, Uitgeverij DeKlaproos, info@klaproos.be, www.klaproos.be, ISBN 90-5508-104-2

Wie wil niet weten hoe onze brouwerijen de gruwel van de stellingenoorlog in de Westhoek al of niet overleefden? Met ‘Bier aan het IJzerfront’ krijgt u dit verhaal: de miserie van de brouwer als mens en als ondernemer, voor en achter de frontlijn. Eens te meer een bijzonder interessant werk van Frank Becuwe, onder de vleugels van Mout- en Brouwhuis De Snoek.
Meer lezen? Klik hier!
Stijn  Hiers, Vrijheid en whisky: de geschiedenis van Schotland in 101 whisky’s, ISBN 978-90-82108-00-2 (2014)
Prijs: 19,95 €, te bestellen/ te koop: The Highlander, Stadswaag 21, 2000 Antwerpen; Huis Verloo, Amerikalei 158, 2000 Antwerpen; bij de auteur: stijn.hiers@telenet.be

Miste en regen. Groene heuvels. Woeste zeetaferelen. Op rotsen brekende golven. Achter elke hoek en kant een doedelzakspeler. Heidebier. Geruite rokjes. Clanoorlogen. Whisky. Wat weten we van Schotland en de Schotten? Steek er wat van op in 101 etiketten!
Meer lezen? Klik hier!
Stefaan Daeninck, Chimay, verhaal producten recepten, foto’s: Bart Van Leuven, Tielt, Lannoo, 2014, ISBN 978 94 014 1242 1

Naast de geschiedenis van de abdij krijgen we een omstandige uitleg over de individuele bieren en de kaas. En daar nog eens boven op, dat ligt in de lijn der verwachtingen als je een kok een boek laat schrijven, een zestigtal recepten.
Meer lezen? Klik hier!
Ben Vinken, Trappistenbier van A tot Z, Roeselare, Roularta, 2014, ISBN 978 90 8679 486 7

Als je, zoals Ben Vinken, al een geruime tijd in de bierwereld meedraait, heb je wel wat herinneringen aan de trappisten. Als je dan de kans krijgt om al de brouwerijen te bezoeken en ook nog eens in de abdij te overnachten, kan je een boek vullen. Net wat Ben deed!
Meer lezen? Klik hier!
Eddy Vereycken, Antwerps Kroegenboek, Artus uitgevers ( info@artus.be), ISBN 9789079048335

Acteur en auteur Eddy Vereycken presenteert in een handig boekje zijn selectie van 50 Antwerpse horecazaken.
Meer lezen? Klik hier!

G. Asaert, P. Daeleman en I. Derycke, Bier op Transport (Antwerpen Bierstad Cahier 1), Antwerpen, Pandora, 2013, ISBN: 978-905325350-2

De eerste aanvulling op het schitterende ‘Antwerpen Bierstad’ is een feit! Onze historici hebben weer geen moeite gespaard om een thema in de bierwereld te bespelen, waarvan de impact voor velen een raadsel was.
Meer lezen? Klik hier!

G. Baetslé, Wijn, bier en Champagne, Gent, Academia Press, 2013, Info@academiapress.be, ISBN 978 90 382 2184 7

Emeritus professor Gilbert Baetslé stelde onlangs in Brouwland zijn nieuwe boek voor. Wat hebben bovengenoemde dranken gemeen en waarin verschillen ze? Een boek geschreven op maat van de thuisbrouwer en/of wijnmaker. Schaaf uw technische kennis bij, en leer dat geen één van de drie ‘zomaar’ tot stand komen!
Meer lezen? Klik hier!

Roman Drescher, Bier in Südtirol, Komitee für Förderung der Bierkultuur in Südtirol, Bozen, Edition Raetia, www.raetia.com, ISBN: 978-88-7283-410-7 (Is ook in het Italiaans uitgegeven bij dezelfde uitgever: La Birra in Alto Adige)

Wie dacht dat de Tirolers alleen maar jodelend door de bergen huppelen, zit er flink naast! Ze drinken (voor of na?) graag een goed glas bier, en dit boek belicht deze eeuwenoude biercultuur. Je zou het niet verwachten, maar die start al in 985!
Meer lezen? Klik hier!

Brouwerijengids Nederland 2013, Birdy Publishing BV, ISBN 978-94-91052-03-3

Opener van samensteller Fedor Vogel: “Ruim 40 brouwerijen er bij in een jaar!” Reden genoeg om dit boekje aan te schaffen en te kijken wat er in Nederland van aan is. Bierliefhebbers weten al langer dat er in Nederland meer dan pils gebrouwen wordt, en nu springen ze in aantal brouwerijen ook nog los over ons hoofd! We wensen het hen uit de grond van ons keelgat!
Meer lezen? Klik hier!

E. Verdonck, Bij de Brouwer, 150 verhalen uit België Bierland, Davidsfonds, ISBN: 978-90-5826-947-8

Een bespreking van 150 brouwerijen en nog veel meer biertoeristische tips.
Meer lezen? Klik hier!

Test je bierkennis … in 52 vragen! Onderzetters met leuke vragen voor de bierliefhebber, Zuidnederlandse Uitgeverij NV, ISBN978-90-447-3583-3

Kwissen terwijl je drinkt? Het kan met deze onderzetters!
Meer lezen? Klik hier!

Geert Van Lierde en Giedo Claes, Belgisch Bierlogboek, ISBN 9789080880764/ NUR 448,
www.belgischbierlogboek.be en www.prikentik.com
 

Een hebbeding, een gebruiksboekje, een ‘trek er eens op uit’ tip? Alle namen zijn goed voor dit kleine juweeltje. Met voordelen en beperkingen wegens zijn formaat en met alvast één miskleun.
Meer lezen? Klik hier!

Beerbox, Toerisme Provincie Antwerpen vzw, D/2012/0408/27, www.beersofantwerp.be

Wil je er met het gezin eens uitvliegen zonder veel kilometers te doen ? Schaf je dan de Beerbox van de Provincie Antwerpen aan!
Meer lezen? Klik hier!

Paul Daeleman, Verlost van de bezetter maar… nog niet van het oorlogsbier, of de bevoorradingsproblemen van de Belgische brouwers, de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog. Heemkundige Kring De Kaeck, Wommelgem, D/2012/5655/1, www.dekaeck.be, bestellen via eduard.smits@skynet.be

Wie al een tijdje lid is van ABC en dus met aandacht de Courant leest, hoeven we Paul Daeleman niet voor te stellen. Zo goed als elk nummer verschijnt er wel een bijdrage van zijn hand, steevast over bier- en brouwgeschiedenis. Zopas verscheen van zijn hand weer een indrukwekkend boek over recente bierhistorie: de brouwersproblemen na de Tweede Wereldoorlog.
Meer lezen? Klik hier!

Marjolein van Dekken, Brouwen, branden en bedienen: werkende vrouwen in de Nederlandse dranknijverheid, 1500-1800, Amsterdam, Aksant, 2010, ISBN 978.90.5260.361.2, www.aksant.nl.

Vrouw en brouwen? Vrouwen brouwen? Dankzij bierminnend collega Sofie Vanrafelghem is dit onderwerp weer bespreekbaar! Wie zich, na Antwerpen Bierstad, verder wil verdiepen in een boeiend stukje biergeschiedenis, met de vrouw als centraal gegeven, kan aan dit boek niet voorbij!
Meer lezen? Klik hier!