ABC's boekenrubriek

Recensies voor de bierliefhebber

Door Hans Bombeke,
voorzitter Antwerps BierCollege   

 

Jan De Plus, Bier van 800°: de mooiste geëmailleerde bierborden van België, Uitgeverij Weyrich, www.weyrich-édition.be
ISBN978-2-87489-292-9, kostprijs: 25 euro.

Zo gedreven onze secretaris is, die hem bij het verschijnen van dit boek mocht inleiden, zo gedreven is Jan De Plus zelf, als het op geëmailleerde reclameborden aan komt. Vers van de pers: De mooiste geëmailleerde bierreclames van ’t land!
Meer lezen? Klik hier!

Chris Vandewalle, Brouwerij Louwaege ontkroond, Gemeentebestuur Kortemark, www.kortemark.be

Bij het lezen van de naam van de auteur, Chris Vandewalle, zouden de bierhistorici al moeten rechtop gaan zitten. Vandewalle heeft al heel wat op zijn actief als het op biergeschiedenis aan komt! Dat hij daarnaast ook de brouwer is van de seizoensbrouwerij Vandewalle, maakt de band van het verleden met het heden maar nauwer.
Meer lezen? Klik hier!
François Verhofstadt, Belgische brouwerijen van de 16e eeuw tot heden: 5300 brouwerijen in 1490 gemeenten
from@telenet.be, ISBN 9789092083548

Een nieuw standaardwerk voor al wie interesse heeft in biergeschiedenis!  Vooral verzamelaars zullen er hun weg in zoeken, maar ook voor de ‘doorsnee’ bierliefhebber bevat dit boek, deze turf, een schat aan informatie. François Verhofstadt is voormalig kastelein (o.a. Magna cum Laude van Orval!) van een zaak in Aalst en lid van onze collega’s van OPA. Gebeten door de microbe bracht hij een ontzaglijke schat aan informatie bijeen over verdwenen brouwerijen.
Meer lezen? Klik hier!
Frank Becuwe, Bier aan het IJzerfront, Uitgeverij DeKlaproos, info@klaproos.be, www.klaproos.be, ISBN 90-5508-104-2

Wie wil niet weten hoe onze brouwerijen de gruwel van de stellingenoorlog in de Westhoek al of niet overleefden? Met ‘Bier aan het IJzerfront’ krijgt u dit verhaal: de miserie van de brouwer als mens en als ondernemer, voor en achter de frontlijn. Eens te meer een bijzonder interessant werk van Frank Becuwe, onder de vleugels van Mout- en Brouwhuis De Snoek.
Meer lezen? Klik hier!
Stijn  Hiers, Vrijheid en whisky: de geschiedenis van Schotland in 101 whisky’s, ISBN 978-90-82108-00-2 (2014)
Prijs: 19,95 €, te bestellen/ te koop: The Highlander, Stadswaag 21, 2000 Antwerpen; Huis Verloo, Amerikalei 158, 2000 Antwerpen; bij de auteur: stijn.hiers@telenet.be

Miste en regen. Groene heuvels. Woeste zeetaferelen. Op rotsen brekende golven. Achter elke hoek en kant een doedelzakspeler. Heidebier. Geruite rokjes. Clanoorlogen. Whisky. Wat weten we van Schotland en de Schotten? Steek er wat van op in 101 etiketten!
Meer lezen? Klik hier!
Stefaan Daeninck, Chimay, verhaal producten recepten, foto’s: Bart Van Leuven, Tielt, Lannoo, 2014, ISBN 978 94 014 1242 1

Naast de geschiedenis van de abdij krijgen we een omstandige uitleg over de individuele bieren en de kaas. En daar nog eens boven op, dat ligt in de lijn der verwachtingen als je een kok een boek laat schrijven, een zestigtal recepten.
Meer lezen? Klik hier!
Ben Vinken, Trappistenbier van A tot Z, Roeselare, Roularta, 2014, ISBN 978 90 8679 486 7

Als je, zoals Ben Vinken, al een geruime tijd in de bierwereld meedraait, heb je wel wat herinneringen aan de trappisten. Als je dan de kans krijgt om al de brouwerijen te bezoeken en ook nog eens in de abdij te overnachten, kan je een boek vullen. Net wat Ben deed!
Meer lezen? Klik hier!
Eddy Vereycken, Antwerps Kroegenboek, Artus uitgevers ( info@artus.be), ISBN 9789079048335

Acteur en auteur Eddy Vereycken presenteert in een handig boekje zijn selectie van 50 Antwerpse horecazaken.
Meer lezen? Klik hier!

G. Asaert, P. Daeleman en I. Derycke, Bier op Transport (Antwerpen Bierstad Cahier 1), Antwerpen, Pandora, 2013, ISBN: 978-905325350-2

De eerste aanvulling op het schitterende ‘Antwerpen Bierstad’ is een feit! Onze historici hebben weer geen moeite gespaard om een thema in de bierwereld te bespelen, waarvan de impact voor velen een raadsel was.
Meer lezen? Klik hier!

G. Baetslé, Wijn, bier en Champagne, Gent, Academia Press, 2013, Info@academiapress.be, ISBN 978 90 382 2184 7

Emeritus professor Gilbert Baetslé stelde onlangs in Brouwland zijn nieuwe boek voor. Wat hebben bovengenoemde dranken gemeen en waarin verschillen ze? Een boek geschreven op maat van de thuisbrouwer en/of wijnmaker. Schaaf uw technische kennis bij, en leer dat geen één van de drie ‘zomaar’ tot stand komen!
Meer lezen? Klik hier!

Roman Drescher, Bier in Südtirol, Komitee für Förderung der Bierkultuur in Südtirol, Bozen, Edition Raetia, www.raetia.com, ISBN: 978-88-7283-410-7 (Is ook in het Italiaans uitgegeven bij dezelfde uitgever: La Birra in Alto Adige)

Wie dacht dat de Tirolers alleen maar jodelend door de bergen huppelen, zit er flink naast! Ze drinken (voor of na?) graag een goed glas bier, en dit boek belicht deze eeuwenoude biercultuur. Je zou het niet verwachten, maar die start al in 985!
Meer lezen? Klik hier!

Brouwerijengids Nederland 2013, Birdy Publishing BV, ISBN 978-94-91052-03-3

Opener van samensteller Fedor Vogel: “Ruim 40 brouwerijen er bij in een jaar!” Reden genoeg om dit boekje aan te schaffen en te kijken wat er in Nederland van aan is. Bierliefhebbers weten al langer dat er in Nederland meer dan pils gebrouwen wordt, en nu springen ze in aantal brouwerijen ook nog los over ons hoofd! We wensen het hen uit de grond van ons keelgat!
Meer lezen? Klik hier!

E. Verdonck, Bij de Brouwer, 150 verhalen uit België Bierland, Davidsfonds, ISBN: 978-90-5826-947-8

Een bespreking van 150 brouwerijen en nog veel meer biertoeristische tips.
Meer lezen? Klik hier!

Test je bierkennis … in 52 vragen! Onderzetters met leuke vragen voor de bierliefhebber, Zuidnederlandse Uitgeverij NV, ISBN978-90-447-3583-3

Kwissen terwijl je drinkt? Het kan met deze onderzetters!
Meer lezen? Klik hier!

Geert Van Lierde en Giedo Claes, Belgisch Bierlogboek, ISBN 9789080880764/ NUR 448,
www.belgischbierlogboek.be en www.prikentik.com
 

Een hebbeding, een gebruiksboekje, een ‘trek er eens op uit’ tip? Alle namen zijn goed voor dit kleine juweeltje. Met voordelen en beperkingen wegens zijn formaat en met alvast één miskleun.
Meer lezen? Klik hier!

Beerbox, Toerisme Provincie Antwerpen vzw, D/2012/0408/27, www.beersofantwerp.be

Wil je er met het gezin eens uitvliegen zonder veel kilometers te doen ? Schaf je dan de Beerbox van de Provincie Antwerpen aan!
Meer lezen? Klik hier!

Paul Daeleman, Verlost van de bezetter maar… nog niet van het oorlogsbier, of de bevoorradingsproblemen van de Belgische brouwers, de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog. Heemkundige Kring De Kaeck, Wommelgem, D/2012/5655/1, www.dekaeck.be, bestellen via eduard.smits@skynet.be

Wie al een tijdje lid is van ABC en dus met aandacht de Courant leest, hoeven we Paul Daeleman niet voor te stellen. Zo goed als elk nummer verschijnt er wel een bijdrage van zijn hand, steevast over bier- en brouwgeschiedenis. Zopas verscheen van zijn hand weer een indrukwekkend boek over recente bierhistorie: de brouwersproblemen na de Tweede Wereldoorlog.
Meer lezen? Klik hier!

Marjolein van Dekken, Brouwen, branden en bedienen: werkende vrouwen in de Nederlandse dranknijverheid, 1500-1800, Amsterdam, Aksant, 2010, ISBN 978.90.5260.361.2, www.aksant.nl.

Vrouw en brouwen? Vrouwen brouwen? Dankzij bierminnend collega Sofie Vanrafelghem is dit onderwerp weer bespreekbaar! Wie zich, na Antwerpen Bierstad, verder wil verdiepen in een boeiend stukje biergeschiedenis, met de vrouw als centraal gegeven, kan aan dit boek niet voorbij!
Meer lezen? Klik hier!

Hopper Magazine, www.hoppermagazine.be

Het was even wachten, maar na een zware bevalling is de vreugde des te groter! Hopper Magazine komt de lezende bierliefhebber verblijden! Snel naar de krantenwinkel en de bierkelder!
Meer lezen? Klik hier!

Sven Gatz, De vier seizoenen van het Belgisch bier, Kessel-Lo, Van Halewijck, 2012, ISBN 978-946131098-9

Dat we ooit een directeur van de Belgische Brouwers naar Antwerpen zouden kunnen lokken, was vroeger zo goed als ondenkbaar. Met Sven Gatz is er iemand aan de bak gekomen die niet alleen de grote jongens steunt, maar ook de kleintjes. En niet alleen de brouwerijen, maar ook de verenigingen!  Als zo’n man zijn bierbeleving te boek stelt belooft het!
Meer lezen? Klik hier!

Adelijn Calderon, Verdwenen brouwerijen van België, Mens & Cultuur Uitgevers, 2012, ISBN 978-90-77135-30-3

Een turf, een kolos, kijkboek en naslagwerk tegelijk! Adelijn Calderon stelt een tweede boek samen, nu met informatie over niet minder dan 663 verdwenen brouwerijen uit 477 gemeenten!!
Meer lezen? Klik hier!

Luc Pauwels en Sven Gatz, Bier brouwen voor starters, Standaard Uitgeverij, 2012, ISBN 978-90-02252-31-0

Zet mama in de woonkamer, palm met potten en ketels zelf de keuken in, of zet de grasmaaier waar hij hoort: op het gras! Hier is immers het ultieme boek voor keuken-, tuinhuis- en garagebrouwers! Meester-tovenaar Luc Pauwels vertelt je stap voor stap hoe je eigen bier te maken!
Meer lezen? Klik hier!

Chris Bauweraerts, My Chouffe Story, Antwerpen, Ballon Media, 2012, ISBN 978-94-91513-01-5

Dit boek is een must voor iedere bierliefhebber of marketeer. Het is een inspiratiebron voor beginnende brouwers. En het mag zelfs een inspiratiebron zijn voor iedere jongere aan het begin van zijn carrière, want het toont aan dat je met weinig middelen, maar door hard te werken ver kunt geraken. En de vele feestjes horen er dan bij. Als we nu vertellen dat je door de aankoop van dit werk ook nog een goed doel steunt, zijnde ‘Le Ressort’, een instelling voor mensen die ten gevolge van een ongeval een mentale handicap hebben opgelopen en eventueel deels verlamd zijn, dan weet je dat je dit boek moet hebben!
Meer lezen? Klik hier!

Conrad Seidl, Bierguide 2012, Medianet (www.medianet.at of www.bier-guide.net/bier-erlebnis/bier-guide.html)

De ultieme biergids voor Oostenrijk, opgesteld door Bierpapst Conrad Seidl. Alpenweiden, Dirndls en een lekker glas bier, was het al maar weer vakantie!
Meer lezen? Klik hier!

Ben Vinken, Bier van A tot Z, Roeselare, Roularta Books, ISBN 9789086794553

Ben Vinken is een nijver baasje, we geven het graag toe! Naast zijn magazine en gelijknamig festival neemt hij zoals we weten tal van opdrachten voor Tv voor zijn rekening. Voor en na nog kaas aan de man brengen en boeken schrijven, het is niet iedereen gegeven. Een nieuw fris boekje van zijn hand zag in het begin van de zomer het daglicht. Lezen maar!
Meer lezen? Klik hier!

E. Verdonck, Proef België, Linkeroever Uitgevers NV, ISBN 978 90 5720 428 9 

Onze ervaring leert dat de groep Duvel Moortgat op alle vlakken kwaliteit hoog in het vaandel voert. Te zeggen, alleszins op het vlak van bier. Recent verscheen ook een boek over de bieren van de groep, en kijk, weer van topkwaliteit!
Meer lezen? Klik hier!

J.-L Bodeux en K. Manand, Bières et brasseries des 2 Luxembourg, www.weyrich-edition.be

Onbekend is onbemind? Laat het geen waar zijn! De namen in dit boek zijn u allicht minder onbekend dan u vermoedde. Hetzij op het ZBF, het zij op ons eigenste Modeste BierFestival, maar u hébt ze al ontmoet! Om ze ook terdege te leren kennen is er nu een boek over samengesteld, en zoals gewoonlijk: een hebbeding voor de geschoolde bierliefhebber!
Meer lezen? Klik hier!

Brouwerijen en bierstekerijen in Beersel, Het heemkundig genootschap “van witthem” Beersel.

Ja, vrienden, het stormt op de boekenplank! Gaan de kookboeken moeten zwichten voor de geschiedkundige bijdragen? Opnieuw een bonuspunt voor de bierhistorici met dit mooie, lezenswaardige en leerzame werkje over verdwenen en gelukkig nog actieve lambiekglorie in en rond Beersel!
Meer lezen? Klik hier!

Belgische bieren. In de keuken en in het glas, Colruyt.

Wie het niet kreeg voor Kerst of Nieuwjaar: niet getreurd: men zegt dat er nog voorraad is! Snel auto in of fiets op en naar Colruyt!
Meer lezen? Klik hier!

H. Deweer, All belgian beers, ISBN 978-90-5856-377-4, info@stichtingkunstboek.com

Wat een werk! Dat is de eerste reactie die van ‘t hart moet nadat we de nieuwe ‘bierbijbel’ doorbladerd hebben! Compact, leesbaar, én met meer dan duizend bieren in de etalage! Een ‘verplicht nummer’ voor al wie met bier bezig is!?
Meer lezen? Klik hier!

Vinken en Van Tricht, Tielt,  Lannoo, ISBN 978-90-209-9758-3, redactielifestyle@lannoo.com

Lang verwacht, inderdaad. Het nieuwe boek van Ben Vinken, in samenwerking met kaasmeester Van Tricht is een mooi boek geworden. De twee levensgenieters spanden samen om een boek te maken over het sublieme huwelijk van bier met kaas.Wat ABC-ers al wiste, wordt hier ruimschoots bevestigd!
Meer lezen? Klik hier!

I. Derycke, ed., Antwerpen Bierstad: acht eeuwen biercultuur, Brasschaat, Pandora, 2011.

Neen, vrienden, dit keer geen ISBN nummer en andere mogelijkheden om dit prachtige boek te verwerven! Het is u immers nooit zo eenvoudig gemaakt! Zonder enige terughoudendheid, met het chauvenisme dat de Antwerpenaar clichématig wordt toegedicht, én met de fierheid van een voorzitter die het noeste werk van een aantal leden tot een rijpe, pluk – én verteerbare vrucht zag groeien mag én moet ik stellen: wie dit boek niet in huis haalt is een arme dwaas!!
Meer lezen? Klik hier!

E. Hageman en T. Franken, Hop en gerst veredeld: de geschiedenis van bier in en rond Middelburg 1800 – 2000: over bierbrouwerijen, bierhandel en biercultuur, Stichting Bier In Zeeland, 2011, ISBN 978-90-817638-06, info@stichtingbierinzeeland.nl

Drinken de Nederlanders bier? Sinds wanneer? Als je het fijne wil weten over Neerlands brouwen en drinken, en wel net over de grens in Zeeland is dit boek onmisbaar! Overzichtelijk en rijk voorzien van foto’s en andere documentatie: een zoveelste bierbibliofiele uitgave bij onze Noorderburen!
Meer lezen? Klik hier!

K. Van Malderen, S. Gatz en J. Pille, Bapas, Belgische Biertapas, Standaard Uitgeverij, 2011, ISBN 978 90 02 24013 3

Ronduit hét naslagwerk voor de bierige vingerhapjes! Wie als bierliefhebber zijn gasten extra wil verwennen kan dit boek niet missen! Niet alleen koks, maar ook bierexperten én fotografen tappen uit hun beste vaatje! Meer lezen? Klik hier!

B. Hendrickx en M. Cuelenaere, 375 originele cafés in Vlaanderen, Lier, EDIPA, ISBN 978907543996.
Bestellen via bobek@skynet.be

Voor wie Vlaanderen wil zien én er een goeie pint bij pakken, kan dit boek meer dan een hulp zijn. Je wordt gegidst door twee kenners van het Vlaamse caféleven, je krijgt er nog eens voor 950 € gratis consumpties bovenop! Meer lezen? Klik hier!

V. en M. De Meyer, Lindemans: koken met bier.
Bestellen via info@lindemans.be of www.lindemans.be 

Ah, die Toer de Geuze! Die tweejaarlijkse hoogdag van bier en smakelijk vertier! Met dit boek kan je nu in je eigen keuken tal van lekkernijen tevoorschijn toveren in afwachting van de volgende editie! Trek een fles Cuveé René open en ga op verkenning! Koken met spontane goesting! Meer lezen? Klik hier!

J. Verbraeken en D.Van Tricht, Fietsen rond abdijen.
Bestellen via www.davidsfondsuitgeverij.be

De zon is er, blaas de banden op! Trap er lustig op los en ontdek verborgen schatten in Vlaanderen, Wallonië en Nederlands Limburg en Brabant!
Meer lezen? Klik hier!

H. Hidalgo, Biertapas: fingerfood met en bij bier, Terra Lannoo.
Bestellen via www.terralannoo.nl 

Eindelijk! Het langverwachte Biertapas boekje van onze vriend en Nederlands beste Bierkok Han Hidalgo heeft eindelijk het licht gezien! Knabbelen en peuteren op een feestelijke manier én met bier! Voor al wie zijn gasten eens extra wil verwennen én er graag de nodige lof (gratis) bij krijgt. Bronvermelding is niet verplicht, maar laat je er niet aan kennen! Naar ’t klavier en bestellen, dat boek! Meer lezen? Klik hier!

H. Reuchlin, Van brood tot Brood: bier in de beeldende kunsten door de eeuwen heen, Zwijndrecht (NL), Birdy,  ISBN 978-94-91052-01-9
Bestellen via info@birdypublishing, www.birdypublishing.nl

Een heus kunstboek over bier! Door de eeuwen heen was bier een inspiratiebron voor menig kunstenaar en ambachtsman. In dit mooie boek krijgen we een omvangrijke kijk op wat er van bij het prille ontstaan van het bier in steen gehouwen werd of op doek werd gepenseeld. Ook de nodige aandacht voor modernere kunstvormen zoals fotografie ontbreekt niet. Bier en kunst: biercultuur! Meer lezen? Klik hier!

25 jaar brouwerij ’t IJ.
Bestellen via info@brouwerijhetij.nl

In Amsterdam was het meer dan honderd jaar geleden dat er nog een brouwerij opgericht werd, toen in 1985 Kaspar Peterson en Joke Scholte op zoek gingen naar een gebouw, geld én vergunningen. Na hard werken met familie en vrienden werd brouwerij ’t IJ uit de grond gestampt, de Nederlandse pionier inzake speciale bieren. In een knap boek wordt nu het verhaal van dat begin gedaan. Met vallen en opstaan. Letterlijk! Meer lezen? Klik hier!

W. Asaert, 100 X bruisende brasseries, Tielt, Lannoo, ISBN 978 90 209 8762 1.
Bestellen via www.lannoo.com

Culinair journalist Willem Asaert reisde het hele land af, op zoek naar brasseries. Mooie job, niet? Hij goot al dat lekkers bijeen in een handzaam gidsje dat ons 100 puike adressen en heel wat bijkomende informatie verschaft. Aan de beide zijden van de taalgrens is altijd wel iets in de buurt van die brouwerij waar je net buiten stapte…Meer lezen? Klik hier!

T. Webb, C. Pollard, en S. McGinn, Lambicland, Cogan & Mater Ltd., ISBN 978-0-9547789-2-7.

Onze Engelse vrienden Tim Webb en Chris ‘Podge’ Pollard (her)schreven met een derde kompaan het boekje ‘Lambicland’. Het wel en het wee van onze lambikbrouwers en geuzestekers komt hier aan bod! Prima geïllustreerd en ronduit schitterende besprekingen. Meer lezen? Klik hier!