Persoonlijke webpagina van Paul Daeleman

 

 

 

 

Paul Daeleman (°Turnhout 5-9-1948), chemicus van opleiding (RUG 1970), werkte zijn gehele actieve carrière (tot eind 2008) bij het European Patent Office in Den Haag, Nederland  eerst als vooronderzoeker (nieuwheidonderzoek cement- en betonsamenstellingen) later als Administrateur Internationale Patent Classificatie (IPC).

In 1972 huwde hij één van de dochters van de laatste brouwer van Wommelgem. Sinds 1988 publiceert hij met enige regelmaat - voornamelijk in De Krijter, het periodiek van de Wommelgemse Heemkundige Kring - bijdragen over brouwerijgeschiedenis, al of niet specifiek over de brouwerij Beirens te Wommelgem.

In 2006 ontving hij voor zijn studie over de Belgische Brouwerijproblematiek tijdens de Tweede Wereldoorlog (verschenen in De Krijter 1997 en 1998), Het Gulden Hamerken, de tweejaarlijkse prijs voor brouwerijgeschiedenis, uitgereikt door het Brugs Brouwerijmusuem. Omwille van de directe band tussen de brouwerij Beirens - de brouwerij van zijn schoonfamilie - en wzc Sint-Jozef waagde hij zich ook aan het neerschrijven van de 100- jarige geschiedenis (1908-2008) van deze Wommelgemse zorginstelling.

 

Op deze website staan van hem bijdragen over het 'Antwerpse?' seefbier, over nevenactiviteiten van Antwerpse brouwers in de jaren 1920, Wommelgems bier in Antwerpse café's, Antwerpse brouwerijen op de Wereldtentoonstelling van 1894, Kleine brouwerijen in het Antwerpse?, Deurnese brouwerijen tijdens het ancien régime, Mortselse brouwerijen tijdens het ancien régime en een bijdrage, samen met Ivan Derycke, over azijnbrouwers in het Antwerpse.

 

In 2012 verscheen van hem: Verlost van de bezetter maar… nog niet van het oorlogsbier, of de bevoorradingsproblemen van de Belgische brouwers, de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog. Heemkundige Kring De Kaeck, Wommelgem, D/2012/5655/1, www.dekaeck.be, bestellen via eduard.smits@skynet.be