REIS NAAR ZWARTE WOUD .....................Pasen : 04/2000

 

Vertrek via Luxemburg over Metz en Nancy naar Gerardmer (France - Vogezen).

Er is een groot meer met vele wandelwegen en is tevens een ski-gebied. De MH parking met service is op een honderd meter van het meer gelegen. In de zomermaanden is er steeds activiteit in en rond het meer en in de wintermaanden de ski- en langlaufpisten.

. ....Gerardmer............

 

Vertrek vanuit Gerardmer naar de Col de la Schlucht. (12 km zuid). Een Ski gebied met mogelijkheid tot skiën en langlaufen. Er lag zelfs nog veel sneeuw toen we daar waren maar ik vrees dat het niet meer optimaal was. Toch nog even in de sneeuw te voet de berg opgetrokken (er is ook een stoeltjeslift winter en zomer) en ook het langlaufpad afgewandeld in het lente zonnetje.

 .............Col de la Schlicht............

Via de Col richting Colmar naar Breisach am Rhein. Hier zijn 2 MH plaatsen. We hebben gekozen voor de plaats langs de Rijn vlakbij de ingang van het hoger gelegen historische stadje.. http://www.breisach.de

 Duitsland binnengereden via Freiburg. Hier zou ook een MH serviceplaats moeten zijn maar hebben die echter niet gevonden. Zou ergens bij een MH-dealer moeten zijn : Freiburg-Breisgau WV Südcaravan, Hanferstrasse 30.

 Verder dan maar richting Hintersarten. http://www.hinterzarten.de

Onderweg mooie dorpjes met rivieren en burchten. De moeite waard om eens uit te stappen en rond te lopen.

Onze slaapplaats gevonden in Hintersarten aan de Bahnhofweg, geen service wel toegelaten 24u (Gelegen bij Bahnhof en brandweerkazerne). Hier zijn mooie wandelwegen en een zomerschanspiste. http://www.sommerskispringen-hinterzarten. Op 9-10 augustus 2003 is er de Grand Prix 2003. Na een rustige nacht, zelfs naast de spoorweg, nog een fikse wandeling in het zonnetje en dan verder....

De Feldberg op. Onderweg kwamen we de sneeuw weer tegen. Hoe hoger, hoe meer. De weg was volledig sneeuwvrij. Bovengekomen richting sneeuwpiste. Een grote parking. De stoeltjeslift was nog in beweging en de skiërs gleden naar beneden.

.......Feldberg.......... .....................

Terug naar beneden langs dezelfde weg met uitzicht op de Titisee. Beneden gekomen zochten we de parking voor MH (grote parking met een gedeelte voorzien voor MH aan het meer) maar er waren werken bezig en de MH werden naar de nachtparking van camping Bankenhof gestuurd. (Afgelegen van het meer en de staanplaats was tamelijk duur - 12 Euro voor 2 pers. + alle service van 19.00 -09.00 uur ).

.........Titisee.........

Dan maar verder naar onze volgende stopplaats via Löffingen (Parking MH zonder service aan Waldbad, wel wat afgelegen van het centrum) en langs Hüfingen en door mooie dorpjes naar...

Donaueschingen waar de Donau ontspringt in een bron (Quelle). Parking MH zonder service in de Fürstenbergstrasse (10 plaatsen + WC) vlakbij de bron en het Furstenbergische Schloss en op 300m van het Idillische stadscentrum.

http://www.donaueschingen.de

...........Quelle Donau.......... ......Muzikanten

Nog een 2de MH plaats aan het Sportzentrum met 10 plaatsen en een service. Zo als ik mij nog kan herinneren rijdt men eerst tussen de weilanden van de Furstenberg Turniers.

De volgende dag onze reis verder gezet naar Villingen - Schwenningen. Kan hier niet veel over vertellen alleen dat het 2 steden zijn met nog vele randstadjes errond en dat we daar even onze weg kwijt waren. Volgens onze gegeven zijn er 3 MH parkings 1 aan beursgebouw, 1 aan het luftffahrtmuseum en 1 op de parking van het Freizeitparks (De parking aan Museum is te betalen maar kan gecomb worden met ticket museum) Service aan het Station am Messegelände.( Anfahrt: im Stadtteil Schwenningen den Hinweisen Luftfahrtmuseum, in Villingen der Beschilderung zum Freizeitpark folgen.)

We zijn dan maar de stad uitgereden en verder naar Rottweil. Een mooi stadje met een MH parking en service aan het sportzentrum Aquasol. We hebben de nacht doorgebracht op het marktplein want de MH plaats hebben we bij het buitenrijden van de stad pas gevonden.

.......Rotweil

Over Hardt en Koningsfeld naar Triberg. Gekend door zijn koekoeksklokken en de grote watervallen. Een mooie wandeling langsheen de watervallen. Wel wat klimmen maar de moeite waard. Geen staanplaatsen in Triberg gevonden wel tijdelijk parkeren in het stadje (Parkeermeter) Volgens andere MH sites zou Parking P1 & P6 toegelaten zijn voor MH. Wisten dit toen nog niet.

........Watervallen Triberg

Gutach en Hornberg in Kinzigtal gekend door de rode Scharzwälder Bollenhuttracht die een symbool voor het Zwarte Woud is.

Verder via Wolfach waar we onze inkopen hebben gedaan. Door de stadspoort, via de mooie hoofdstraat met enkele prachtige gevels, over het bruggetje en daar was de Lidl.

Slaapplaats gezocht en gevonden in Haslach op de parking bij het Kapuzinerkloster en het klederdrachtmuseum. MH staanplaats is met borden aangegeven. Geen service wel WC met een kraantje. Op het einde van de parking via een opening tussen de struiken komt men in een andere straat (waar een kleine supermarkt is) en als je vervolgens de weg rechts blijft volgen sta je in het centrum van het kleine winkelstadje. http://www.badenpage.de/gastliches-kinzigtal

......Aan parking Kapuzinerkloster

Het stadje Zell am Hamersbach stond ook nog op mijn te bezoeken lijstje. Is klein maar wel mooi door zijn Stadstor en zijn historusche achtergrond.

.......Zell am Hamersbach

Van hieruit kan men verschillende richtingen uit. Je kan naar Nordrach en Gengenbach of via Obershamerbach en Bad-Peterstal naar Freundenstadt (Parking MH op diverse plaatsen op de baan Baden-Baden - Freundenstadt - B500 = de Schwarzwaldhochstrasse )

Schwarzwaldhochstraße de mooiste panoramaroute - Zie ook http://www.noerdlicher-schwarzwald.de/pages/page6.html voor ander touristische Strasse.

.......Gengenbach.....................................................Bad Peterstal

 

Wij reden richting Schuttertal over Biberach en dan via Reichenbach naar Lahr. Op een grote Parkeerplaats ter hoogte van Reichenbach (Parking Sportplatz) vonden we een plek waar we ons rijdend huisje hebben neergezet zodat we morgen de hele dag in Lahr konden vertoeven. En hebben die avond gezellig, met taart en drank, mijn verjaardag gevierd.

..........Biberach

Lahr is een grote stad met merendeels autovrije winkelstraten maar met voldoende parkings rond het centum. Het is er gezellig winkelen.en een mooi stadtpark

.........Lahr........ ....................

Ook weeral historisch. Hier is niets anders denk ik.. Maar ik klaag niet hoor. Alles is hier even mooi en romantisch.

Via offenburg (Service bij dealer Kuhn-Drachenacker 4) vervolgen we onze weg Noord naar Heidelberg over Bühl (Parking MH Schwartzwaldbad) en Baden-Baden (Service bij Gast Caravaning, werkstrasse 2 Richtung Sandweier en Parkplatz aan Aumattstadion (ca. 2 km van centrum)

Onderweg nog volgende MH parkings : Ulm (Parking Friedrichsau, Wielandstr.) - Gernsbach (B462 aan zwembad)

We zijn dan nog even in Heidelberg verbleven en zelfs met onze grote auto door het oude stadsgedeelte, per ongeluk een eenrichtingsbaan genomen en zodoende boven op de berg (burcht) gereden. Niet te doen, smalle straatjes, spiegels intrekken en zo vlug mogelijk terug naar beneden. Parking boven is overdekt. Even buiten het centrum zijn grote parkings.

..........Heidelberger Schloss

Zijn er niet blijven slapen maar verder gereden naar Koblenz. Op de parking Deutsches Eck, waar Moezel en Rijn samenkomen. Er staan altijd MH. Je hebt er een mooi uitzicht op de Rijnboten en de omgeving. Nog even een beklimming op het reusachtige monument (er zijn trappen tot boven)

..................Deutsches Eck

Nog even langs de Moezel en dan via Aachen richting huiswaarts.

 

Een mooie reis maar weer eens véééééééééél te kort. En de eerstvolgende zullen nog korter zijn. Weekends en verlengde weekends tot juli en dan van Duitsland naar Oostenrijk (Salzburgerland) en terug via Bodensee.(07/2000)

Ann Lee.

E mail : ann.lee@skynet.be

Foto's gevonden op het internet (officiële sites Zwarte Woud) http://www.schwarzwald-tourist-info.de

 

Stellplätze für Wohnmobile in Südlicher Swartzwald : Bad Krozingen, Bad Säckingen, Breisach, Freiburg- Hochdorf, Glottertal, Herbolzheim, Heuweiler, Hinterzarten, Löffingen, Lörrach- Hauingen, Rötenbach, Rust, Staufen, Vogtsburg- Oberrotweil, Waldkirch

Stellplätze für Wohnmobile in Nordlicher Swartzwald : Bad Herrenalb: Wohnmobilstation an der Therme, Calw: Wohnmobilstellplatz am Alten Bahnhof, Gernsbach: Wohnmobilstellplatz »An der Murginsel«

 

TERUG