VIA DUITSLAND OVER OOSTENRIJK NAAR DUITSLAND 07/2000

Deel 3

Reisroute :

  1. De Beneden Rijn - Romantische Strasse
  2. Chiemsee - Berchtesgaden - Konigsee - Kehlsteinhaus
  3. Salzkammergut (Oostenrijk) - Bodensee

Salzkammergut

Door weer veel te veel te moeten zien en beleven onderweg was het weer te laat om op onze bestemming te geraken en zodoende bleven we overnachten op een grote parking juist over de grens aan de rand van de stad Salzburg.

De volgende dag waren we op onze bestemming in Salzkammergut, na toch nog even verkeerd te hebben gereden in Salzburg.

 1ste stop voor ontbijt in Fuschl am See met zicht op het meer de "Fuschslsee" en dan verder naar Sankt Gilgen aan de Westelijke oever van deWolfsgangsee. Parking gevonden (maar mogen er niet overnachten) en bezoek aan het Mozartdorp met het ouderlijk huis van zijn moeder. Een kabelbaan brengt je naar het hogergelegen Zwolferhorn of met de boot naar een ander aan het meer gelegen plaats zoals Strobl of Abersee waar we op Camping Wolfgangsblick verbleven.

Of het aan de overkant gelegen Sankt Wolfgang (stadje gekend door het 'Weissen Rössl") Een mooi historisch (maar toch modern) stadje gelegen aan de oever van het meer. Jaren terug verbleven wij hier op een camping met een tent maar het stadje is hetzelfde gebleven. Plezierig om het door te wandelen en zeker nu het mooi weer is en de zon ook van de partij is. Ook nog eens met de tandradbaan de Schafberg op (1.783m) Een rit van 40 a 60 min. Boven op de berg heb je een uitzicht op de verschillende meren en bergen in de omgeving.

 

 Een bezoek aan het kuuroord Bad Ischl, gelegen op de Oostenrijkse Romantikstrasse, mocht zeker niet ontbreken. Met zijn gezellige winkelstraatje, de Kaiser-villa, de Hohenzoller Wasserfall, de Kaiser Thermen en het Kongress en Theaterhuis.

 

Nog eventjes een uitstap naar Hallstatt, maar we nemen niet de tijd om de Salzbergbahn en het Bergwerk van de Zoutmijnen te bezoeken. Spijtig kunnen we niet alles doen. Onze tijd is beperkt. Misschien als we later op pensioen zijn doen we dit allemaal nog eens over. Er is ook een pré-historisch museum. Men kan het Hallstatt meer bevaren of een wandeling maken naar de 90m-hoge Waldbachstrub-Wasserfälle of de Gletschergarten in het Echerntal. Veel hebben we niet gezien door tijdsgebrek maar we zijn hier toch geweest. We zijn zelfs een Belg tegengekomen die in 2 maanden tijd nog geen enkele Belg hier had gezien. Dat was dan mooi meegenomen. http://www.tiscover.at/#

Terug Noord over Bad Ischl

Een rondrit langs de Traunsee met Ebensee en Traunkirchen op het prgramma en dan verder over Gmunden en Vocklabruck naar de Attersee. Op de parking in Kämmer bij het toeristenbureau en waar de rivier de Vockla in de Attersee samenvloeit, hebben we de nacht doorgebracht Om dan via Steinbach, Weisenbach am Attersee en Burgau langs het zuidelijk gedeelte van de Mondsee de weg naar Sankt Gilgen in te slaan.

Met het weer hadden we weeral geluk gehad. 't Was niet schitterend maar het bleef wel droog met toch wat zon. Het weerbericht op de radio heeft de laatste dagen voor heel Europa niet veel goeds voorspeld . Alleen aan de Bodensee, aan de andere westzuidkant van Duitsland daar zou het warm en zonnig zijn.

Dus inpakken en wegwezen. We rijden naar de Bodensee. Nog een Meer? (See)

 

Bodensee

Terug via Salzburg en Munchen over de A95 met afslag Miesbach om dan via Bad Tolz de Romantischr Strasse (http://www.romantischestrasse.de/ Wurzburg naar Fussen) weer te ontmoeten in Schongau en Peiting. Toch een korte stop in Schongau voor bezichting van deze Mittelaltstadt met stadsmuur en torens http://www.schongau.de Er is ook een MH parking met service (zie website onder Touristinfo voor beschrijving) en ja 't is weer aan een meer, de Stausee. Ik kan beter de titel van dit verslag veranderen in "Van Meer naar Meer".

Maar wij gaan verder over Kempten naar Lidau aan de Bodensee.

Website : http://www.bodensee-info.com/ Zie Stadtekarte

't Is intussen al laat geworden en we zoeken de overnachtingsplaats in Lindau op. Parking met service,maar niet goedkoop en overal ver vandaan, maar ja we staan en we blijven staan. Bezienswaardigheden : De Hafen, de Pulver- en de Diebs- en de Mangturm om al iets te noemen.

http://www.lindau.de/

De volgende morgen begon onze tocht langs het meer. Een 1ste korte stop en wandeling in Nonnenhorn. Een gezellig wijndorpje aan de oever met ligweide en zwembad en de aanlegsteiger voor de Weisse Flotte voor de rondvaarten.. In het stadje staat op bijna elke hoek van de straat een beeldhouwwerk.. Eten en wandeling langs het Meer en verder...

Het is hier goed weer, eindelijk zomerweer, dus de zomerkleding uit de kast en op zoek naar een plaatsje aan het water waar we kunnen zonnen. 'tIs bijna overal privaat of te betalen, maar uiteindelijk iets gevonden juist voorbij Langenargen met zijn mooie, op een landtong gelegen ruïne "Monfort".

Naast het Freibad (strandbad) in het landelijke Eriskirch, maar toch met bezienswaardigheden vonden we een strandje met zelfs een barbeque. En nu....platte rust en zonnen. We moesten toch wat kleur hebben als we thuiskwamen want in Belgie was er alle dagen regen. Na het zonnen, want 's nachts mag men hier niet blijven, verder over Friedrichshaven (ook een MH plaats aan de haven in de nabijheid van het Zeppelinmuseum). http://www.friedrichshafen.de/ en Immenstaad naar onze volgende stopplaats.

 

 

In Meersburg aan de brandweerkazerne (= MH parking Allmendparkplatz- 5 Euro/ 24u) is er plaats voorzien voor 50 MH.

Wel ver van het stadje maar met de bus, die op de parking een halte heeft, kon je voor 1 mark naar beneden (ruim 1 km. van het stadje).

Dit bestaat uit een boven- en benedenstad. De bovenstad is heel historisch en toeristisch met vele trappen. Er is het Neues Schloss met Schloss-park en de Altle Burg met Schlossmühle. De benedenstad is aan de oever van het meer met winkelstraatje en aanlegsteiger voor de rondvaarten. Zie de virtuële tour op de website : http://www.meersburg.de.

 

Hier is weeral zoveel te zien dat er van platte rust en zonnen niets meer komt.  

 

En zo komen we aan in Uhldingen. Bezoek gebracht aan het palen-dorp in Unteruhldingen .Een openluchtmuseum met een reconstructie van 15 paalwoningen uit de steen- en bronstijd werden hier gebouwd. http://www.pfahlbauten.de/ Aan de strandpromenade kan men tevens zwemmen en zonnen en is er een speeltuin en een grote ligweide. Ook zijn hier veel sport mogelijkheden. http://www.uhldingen-muehlhofen.de/

  

En zo gaan we weer verder naar het Kneipheilbad Uberlingen (op de officiële MH plaats nabij het ziekenhuis aan de Aufkircher Strasse aan de rand van de stad) Ook hier kan men met de bus naar de Innenstadt (Ticket parking = gratis bus voor 5 pers.) Mooie winkelstad met historische gebouwen en met de grootse en langste promenade aan de oever van de bodensee. In het kursaal am See zijn in de zomermaanden elke dag concerten die men van in het park kan beluisteren. http://www.ueberlingen.de

Van hieruit kan je ook de apen gaan bezoeken op de "Affenberg" en het Schloss Salem, Weinguter des Markgrafen von Baden en Burg Hohenfels.. Het Schloss is één van de top 10 van de bezienswaardigheden van de Bodensee. De gemeente werd gebouwd rond een klooster en bestaat nu uit 11 deelgemeenten. http://www.salem.de/

De anderkant van het meer moesten we ook zien en we zijn weer vertrokken richting Konstanz. 1ste stop op het eiland

Reichenau De naam komt voort van Reiche Insel door zijn vruchtbare bodem voor gewassen en zijn visgelegenheid op het water. Via een weg met aan beide kanten water kom je op het eiland terecht. We bezochten het Ortsteil Niederzell gelegen op het uiterste puntje. Een natuurgebied met gewassen en bloemen.Het eiland bestaat uit verschillende gemeinden met elk zijn specifieke eigenschappen. MH plaats met Sani-station in de nabijheid van de Campings. http://www.reichenau.de/ 

Ook Konstanz mocht niet ontbreken alsook gelegen aan de oever van het Meer en tevens aan de rivier De Rijn, met zijn historische Altstadt, zijn vele kerken en musea"s, het Munstergebouw, zijn haven of de vele wandelwegen langsheen de oevers van het Meer. Een drukke stad met veel bezienswaardigheden. MH plaats voorzien op "Parkplatz Dobele".

Van hieruit reden we verder naar het Bloemeneiland Mainau met zijn Barockschloss dat eigendom is van Graaf en Gravin Bernadotte. Het eiland is het hele jaar door te bezichtigen . Je kan er bijna een hele dag in rondlopen met zijn grote aangelegde bloementuinen, vlindertuin en kleine Zoo.. http://www.mainau.de/ MH plaats in Wallhausen aan het strandbad

Nog enkele MH plaatsen gelegen aan het meer : Radolfzell : Aan het begin van het schiereilandje Mettnau (Sani-Station) -Bodman : In de nabijheid van Uberlingen (Parking met toilette) - Unteruhldingen : Zentralen Parkplarz (minibus naar Palenwoning) - Bregenz : Op de Parkplatz naast het Festspielhaus - Romanshorn : direkt aan meeroever)

 

We zijn bijna op het einde van onze reis. En moeten stil aan beginnen aan de terugreis naar België. Na een laatste nacht in Uberlingen via het Zwarte Woud met overnachting in Haslach (aan de abdij) en in de Moesel-stad Trier. (Parking aan de Messe en bij een Mac Donald restaurant) via Echternach en Esch sur Sûre over Bastogne naar huis.

De grote reis zit erop maar er zijn reeds plannen voor de volgende weekends. Thuis blijven? Niks voor ons. Het zwerversleven bevalt ons. En morgen met goede moed !! weer naar het werk.

De foto's hierbij werden van de homesites op het internet genomen.

 

  TERUG (Home)