IQA Specials
IQA
IQA Specials Circuit

IQA Specials

Het quizzen in Vlaanderen zit nog altijd in een stijgende lijn, niet enkel op lokaal, regionaal of nationaal niveau, maar ook op internationaal vlak.  Initiatieven over de jaren heen als de Superprestige, de Quizranking, de EK’s, WK’s en Vlaamse kampioenschappen hebben het quizzen telkens op een iets hoger niveau getild en zelfs wat rimpels buiten het enge quizwereldje veroorzaakt.

Met het Specials Circuit willen we - mede door de steun van de IQA - inspelen op die populariteit en waar mogelijk ook nog vers bloed aantrekken voor de bloeiende quizwereld.

Wat is de bedoeling?

Gespreid over het seizoen en over het Vlaamse land bieden we een aantal quizzen aan met ‘afwijkende formats’. Met dit initiatief komen we tegemoet aan de behoefte van vele quizzers met een gezonde interesse voor ‘niche’-onderwerpen en aan quizzers die zich eens aan een andere vorm van quizzen willen wagen dan de traditionele ploegenquiz. Omdat het doelpubliek hiervoor beperkter is dan voor een reguliere quiz, bieden we deze quizzen aan in de aanloop (namiddag) naar een avondquiz die ploegen van over het hele land aantrekt. Hiermee ontlopen we enerzijds de concurrentie met die algemene quizzen en kunnen we ook een maximaal aantal quizzers mobiliseren voor deze initiatieven.

Wat zijn die ‘IQA Specials’?

Wel, we denken hierbij vooral aan ‘formats’ die momenteel een beetje uit de boot vallen in het reguliere circuit.  En dan denken we in eerste instantie natuurlijk aan thema-quizzen (aardrijkskunde-, geschiedenis, kunst & cultuur-quizzen en dergelijke), maar ook aan bijvoorbeeld blind-date en buzzer-quizzen. 

Deze quizzen zullen in duo-bezetting gespeeld worden en zowel qua duur (zo’n 3,5 uur per quiz) als aantal vragen (zo’n 100-150 vragen), als volwaardige quizzen worden opgevat.

We zijn momenteel aan ons 3de seizoen bezig. Welke quizzen er dit seizoen aan bod komen, zie je op de volgende pagina.

Heb je zelf nog ideeŽn of wil je eventueel ook meewerken aan een organisatie, kan je me het altijd laten weten: iqa.specials@skynet.be.

Ik hoop in elk geval dat we het rijke quizpallet met dit initiatief nog wat kunnen helpen uitbreiden en voldoende mensen kunnen bereiken om dergelijke initiatieven leefbaar te houden.