gospelgroep AKKOORD
Gospel
dsc_0826.jpg
im000254.jpg
im000251.jpg
im000267.jpg

Gospel is populaire religieuze muziek die zijn wortels vindt in de muziek van de Afrikaanse slaven in het Amerika van eind 19de eeuw. Deze voorvaders van de huidige African Americans legden met hun muziek de grondslag voor gospel.

De bekende negro-spirituals, de niet religieuze work songs en shout dateren uit de slaventijd. Na de afschaffing van de slavernij in de abolition wet van 1865 barstte de vrijheid los in ongeremde emotionele en geimproviseerde gospel: traditional gospel.

Later werd gospel ook gecomponeerd en genoteerd. Thomas A. Dorsey is de eerste grote componist; hij schreef o.a. 'Precious Lord', maar het duurde lang vooraleer zijn muziek in de kerk werd toegelaten.

Gospel is nog steeds wat het oorspronkelijk was: een eigentijdse uiting van sterke emotie, gebracht van mens tot mens.
Hoewel het religieuze element altijd aanwezig is, is de overdracht van gevoelens, de eigenheid van de zanger, zijn durf om zich bloot te geven dankzij de herkenning en ondersteuning van de toehoorders, wat gospel in zijn puurste vorm inhoudt. En dat is ook wat gospel onderscheidt van andere muziekgenres.

Je kan de hele geschiedenis van gospelmuziek nalezen op volgende schitterende sites (engels):
www.negrospirituals.com/
www.afgen.com/gospel1.html
www.negrospirituals.com/song.htm

Grote stemmen, zoals Aretha Franklin, Al Green, Stevie Wonder en vele anderen leerden van jongsaf aan zingen in de kerk en droegen bij aan het genre dat als soul en later funk de wereld zou veroveren. Nu nog hoor je al die invloeden op de radio. Gospel is samen met de blues de grondslag van de populaire muziek.

Gospel kan als muziekgenre heel ruim gezien worden: alle populaire muziek met een religieuze tekst, of het nu rap, country, house of rock is. Wij, Akkoord, volgen geen strikte regels en kiezen gewoon wat we graag horen. Vaak zijn dit up-tempo nummers, die aanleunen bij zwarte muziek, blues of rock. Maar je weet nooit, misschien zit er volgende keer een rapnummer tussen.

Andere interessante links:
gospel.start.be belgische startpagina over gospel
gospel-nl.pagina.nl/ en www.gospel.opzijnbest.nl nederlandse startpagina's over gospel


gospelgroep Akkoord - contact: gsm +32495 500161 -

akkoord@ skynet.be