logo

BELGISCHE CLUB DER AKITA'S EN AANVERWANTE JAPANSE HONDENRASSEN

K.K.U.S.H. n° 901

Homepage
Clubinfo
Onze Rassen
Puppyinfo
Links

Contact

Nieuws
akitakopShop

AMERIKAANSE AKITA

 

 

 

Rasbeschrijving

De Amerikaanse Akita is een vriendelijke, gehoorzame, moedige maar vooral waardige hond. Hij kan zich aan vele situaties aanpassen maar heeft wel degelijk een eigen mening. Hij meet zijn krachten en deinst er niet voor terug zijn wil bij andere honden op te leggen. Wanneer hij iets echt niet wil of iemand niet mag is het zinloos hem hierin te dwingen. Dit zal uiteindelijk alleen tot meer verzet leiden daar hij er van overtuigd is een goede reden te hebben. De Amerikaanse Akita kan prima met kinderen overweg, en zeker als het kind er al is wanneer de pup in huis komt zal hij het kind beschermen. Laat echter nooit uw kind alleen met een hond (dit geldt voor ieder ras). Kinderen kunnen soms onverwachte dingen doen en soms kan een hond dan niet anders dan reageren. Het natuurlijk temperament van de Amerikaanse Akita is hetzelfde als van de Akita en ook hij heeft dus nauwelijks zachte gevoelens voor andere honden. Met andere honden van een ander geslacht gaat het, mits goed gesocialiseerd, goed. De Amerikaanse Akita laat weinig van zich horen omdat hij van nature geen blaffer is. Als hij van zich laat horen moet je er aandacht aan schenken en het onderzoeken. Onderschat ook nooit het beschermende instinct van deze hond. Hij heeft tevens een sterke drang naar onafhankelijkheid. De volwassen Amerikaanse Akita heeft net als de Akita veel beweging nodig. Gebruik : waakhond, verdedigingshond, blinde- lawine- en reddingshond, jachthond.

Karakter

De Amerikaanse Akita is een dominante hond die niet erg goed overeenkomt met andere honden, vooral van hetzelfde geslacht. Hij is echter erg gehecht en trouw aan zijn mensen. In het geheel is hij een grote mensenvriend. Hij is vriendelijk, waakzaam, ontvankelijk, waardig, gehoorzaam en moedig.

Sociale aanleg

Niet zo best met andere honden. Hij houdt van mensen, is zeer huiselijk maar opgelet, want hij is niet te onderschatten in zijn drift. Kleine huisdieren zoals kippen, katten, vogels, enz. die hij niet kent, aanziet hij dan ook gemakkelijk als prooi. Als hij eraan gewend is kan hij echter heel goed met katten of andere kleine huisdieren samen leven.

Verzorging

De vacht heeft over het algemeen weinig verzorging nodig. Een kambeurt eens in de week is dan ook voldoende behalve als hij aan het verharen is. Dit gebeurt bij teven over het algemeen twee keer per jaar en bij reuen 1 tot 2 keer per jaar. Tijdens die periode wordt de hond best dagelijks geborsteld. Tijdens deze periode verhaart hij dan ook overvloedig.

Opvoeding

De Amerikaanse Akita heeft een consequente maar liefdevolle opvoeding nodig. Het is dan ook aangeraden om met hem van kleins af aan naar de gehoorzaamheidslessen te gaan. Dit ook om hem aan andere honden te wennen wat niet altijd gemakkelijk is eens hij volwassen wordt. Pakwerk is ten zeerste afgeraden omdat het bij deze manier van werken heel vlug uit de hand kan lopen. Hij houdt niet van lichamelijke straffen en van hard geschreeuw. Hiermee bereikt u zeker niets, integendeel, hij zal zich verzetten of zelfs agressief worden.

Beweging

De Amerikaanse Akita is zeker geen zeer actieve hond maar hij zal het ten zeerste appreciëren als hij met zijn baas regelmatig mag gaan wandelen of aan de fiets lopen.