Waarschijnlijk ben je op deze site gekomen omdat de titel je intrigeert. Dit is geen AA site, wel een stek waar AA-ers en mensen met een drankprobleem elkaar kunnen vinden. Je zult je eraan ergeren of wellicht heb je interesse. In het eerste geval surf je beter gewoon verder, in het tweede geval klik je door op het menu om te ontdekken wat we bieden.
Wij doen niets af aan de werking van AA, we passen letterlijk toe wat in de stappen staat..we kiezen een hogere macht (grotere kracht) zoals we die zelf zien...
Welkom op de site van AA zonder hoofdletter G ..god
Ontstaan van de site

Ik ben al enkele jaren nuchter met AA. Het AA programma (12 stappen) is in 1938 voor het eerst gepubliceerd in Amerika. De literatuur en teksten zijn letterlijke vertalingen van wat in die tijd werd samengesteld. Er is nogal wat sprake van God. In de stappen staat ook dat je die hogere macht mag nemen zoals je wil, je mag er, volgens veel vlaamse AA-ers, wel geen letter aan veranderen...op straffe van : een veronderstelling dat je uitbulkt van de hoogmoed om het aan te durven ook maar iets te veranderen en de vaste belofte dat dit zal leiden tot je herval.

AA is een spiritueel programma en het is voor veel "gevestigde" AA-ers blijkbaar een onmogelijke opdracht te aanvaarden dat spiritualiteit verder gaat dan godsdienst en het AA programma zelf. Vanaf het ogenblik dat je hier aan tornt word je de collectieve vijand nummer 1 die dreigt de beweging naar de vaantjes te helpen. Soms denk ik bij mezelf : " ook AA ontsnapt niet aan de vergrijzing". Mensen die 20, 30 jaar geleden de voor hen beste weg vonden binnen de toendertijd heersende mentaliteit, weigeren dezelfde condities te scheppen voor de volgende generaties. Zij weigeren mee te gaan met hun tijd en houden zich krampachtig vast aan hun verouderde principes. Voor henzelf is dit hun goed recht, nuchter blijven is geen gemakkelijke opdracht. Hen daarinboven ook nog eens verplichten een ommezwaai te nemen in hun spiritualiteit kan je niet maken, het zou nuttig zijn dat ze inzien dat ze niet hetzelfde mogen opleggen aan hen die hen nakomen.

Buiten de anonieme alcoholisten zelf zijn er, in onze huidige tijden, heel wat mensen op zoek naar " bewust leven". Voor iedereen geldt dat het inzien van de eigen waanzin het begin vormt van de de geestelijke gezondwording en heling. Spiritualiteit en bewust leven is de basis van het AA programma. Een hogere macht zoals we die zelf opvatten....

Ik heb de laatste tijd wat boeken gelezen over het boedhisme. Zij doen het ook zonder God en zonder dogma's. Je onderzoekt de zaken en als je je er in kunt vinden, dan volg je ze.
Dit is zowat de richting die ik zou willen uitgaan in de bijhorende email groep : we onderzoeken samen het doel van de stappen, het waarom en het effect. Voor onszelf maken we uit hoe we de voor ons best passende manier vinden om dit effect te bereiken. Is dit voor jou god, dan is dit oké, is dit voor jou één of andere meditatie, dan is dit oké, is dit nog iets anders dan is dit ook oké.
Wij willen het breder zien en letterlijk toepassen wat er staat..."zoals je die zelf ziet".
Wij trekken de stappen niet in twijfel, we zoeken een aangepaste manier om ze te zetten. Hiertoe wenden we zoveel mogelijk onze ervaring aan.
Op deze manier helpen we onszelf en de anderen. Als je je hier in kunt vinden zullen we het samen zeker ook goed vinden.
Wees welkom bij de e-groep.

3x12 stappen
links
e - groep-forum
Over alcoholisme
Alcoholtest