Navigatie

Forum
Contact

E-Mail
ARCHIEF 2005 : Alle berichten uit 2005 vind je hier terug


Spijt me ...
Dinsdag 13 december 2005

Het spijt me voor de weinige updates de laatste tijd. Het werk en de hobby zijn niet altijd even goed met elkaar te combineren. Reken daarbij nog mijn gezin waar ik wat tijd voor maak en de tijd die ik moet stoppen in de eindredactie van het PPVL-magazine en je begrijpt onmiddellijk waarom het hier zo stil is de laatste tijd.

Zaterdag nog wat gaan zoeken op een veldje dicht bij de deur. De verassing was groot toen ik dit gespje bovenhaalde. Het is gedetermineerd geweest als een 14de eeuwse siergesp, die ter hoogte van hals en schouder werd gedragen. Dit moet verloren zijn geweest door één van de eerste bewoners van de gemeente, gezien het ontstaan geschat wordt omstreeks deze periode.

Dit veldje mag zeker binnenkort nog een bezoekje verwachten van mij.


Eindelijk ...
Dinsdag 08 november 2005

Eindelijk een update die de naam update waardig is. Ik ben er eindelijk eens toe gekomen de gevonden spulletjes in te scannen en online te plaatsen. Hou u vast ... hier gaan we :

Strandvondsten 05/11/2005
Vondsten varia
Onbekend - iemand een idee ?
Ring - datering onbekend
Horlogesleuteltjes
Frankrijk - 25 centimes - 1933
Manchetknoop
Onbekende munt - Philips IV ?

Mensen die een ideetje hebben over de niet gedetermineerde objecten mogen mij altijd een berichtje sturen !


Rustig weekje vakantie
Dinsdag 08 november 2005

Eindelijk eens van een weekje vakantie kunnen genieten. Samen met het gezinnetje hebben we en weekje in De Panne doorgebracht. Ondanks het feit dat ik op slechts 10m van het strand verbleef, zijn de strandzoektochten eerder beperkt geweest. Buiten een paar euro's heb ik drie ringen bovengehaald, waarvan één in wit goud, eentje in zilver en een andere ring in een voorlopig onbekende legering, alsook een zilveren kinderarmbandje. Deze voorwerpen worden schoongemaakt en binnenkort online geplaatst.

Ik heb tijdens deze week de kans gehad om de Minelab Quattro live in aktie te zien. Tegelijkertijd zijn er wat testen uitgevoerd geweest om de prestaties van de Quattro af te wegen tegenover de Explorer II. HIER vind je mijn bevindingen. Met dank aan mede-tester Dimitri en Christophe van www.westcoastdetecting.be voor het ter beschikking stellen van de Quattro.


Niets te vertellen
Maandag 24 oktober 2005

Gewoon en berichtje om te vertellen dat ik niks te vertellen heb. Ik weet niet hoe het bij jullie was, maar hier regende 't pijpestelen (of is het nu pijpenstelen). Zondag was ietske droger maar alle velden waren in een modderpoeltje herschapen. Toch eventjes geprobeerd om een veldje op te stappen, maar ik zakte tot over de enkels in de modder ...

Tijdens de vorige dagen heb ik iemand horen beweren dat de 10"x14" PROformance power DD spoel op een Garrett GTI 1500 niet goed werkt. Dat de Garrett GTI 1500 bovendien niet voor de Belgische markt is gemaakt en dat alle Garrett toestellen die niet via de officiele importeur zijn gekocht de facto vals zijn of namaak printplaten zouden herbergen. Deze mededeling zou komen van iemand die al meer dan 18jaar ervaring zou hebben met Garrett. Rara ... wie zou dat nu weer zijn ?
Anyway ... volgens Garrett USA is de 10"x14" spoel wel degelijk geschikt voor de Garrett GTI1500. Daarmee is genoeg gezegd ...


Rustig weekendje
Maandag 10 oktober 2005

Eerder een rustig weekendje gehad deze keer. Zaterdag de ganse dag gaan zoeken met enkele vrienden nabij een abdij. De vondsten waren eerder ... 'gewoon'. Persoonlijk vemoed ik dat het akkertje waar we op hebben gelopen al eerder afgezocht is geweest. Toch een paar leuke vondstjes gedaan.

Zondag nog eventjes langs mijn romeinse veldjes gereden, maar die zijn ondertussen terug ingezaaid. Het ene met gras en het andere met groenbemesting. Ik hou nauwlettend een romeins akkertje in het oog waar er momenteel nog mais op staat. Zodra die eraf is sta ik op dat veld :)


Prospectie in Mol
Maandag 03 oktober 2005

Zaternamiddag met enkele collega-zoekers prospectie gaan uitvoeren op een werf in Mol. Rondom de Sint-Pieter & Pauwelkerk te Mol is men namelijk bezig nieuwe rioleringen & bestrating te leggen, de uitgelezen kans om de grond rondom te kerk eens nauwkeurig af te zoeken. Er zijn munten, gebruiksvoorwerpen en menselijke beenderen gevonden geweest.

De prospectie is op de regionale televisie geweest en is ook in de krant verschenen.


Muntschat uitgebreid in de pers !
Donderdag 29 september 2005

Op 28 september 2005 is de vondst van de muntschat in de media gebracht (zie ook HIER). De ontdekking van de grootste kopermuntschat ooit in Belgie gevonden is uitgebreid aan bod gekomen in kranten, op radio en op televisie. Iedereen was vol lof dat de ontdekking van de duizenden munten door Prospector Vlaanderen op een correcte manier is aangemeld geweest bij de cel Archeologie van Monumenten en Landschappen. Alhoewel de media redelijk selectief zijn geweest in hun berichtgeving kan ik verwijzen naar het persbericht dat Prospector Vlaanderen heeft opgesteld en dat alle feiten op een correcte manier weergeeft.

Ik heb tevens een archiefje gemaakt van de berichtgeving van de online kranten Het Laatste Nieuws, De Standaard, Het Belang Van Limburg, Vtm-online, VrtNieuws en Teletekst op EEN. Daarnaast vindt u ook nog een videoverslag van de muntschat, alsook een audiobestand inzake deze ontdekking.

Krantenartikels : Het Laatste Nieuws, Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg.
Online kranten: De Standaard, Het Laatste Nieuws, Het Belang van Limburg, Het Volk, Gazet van Antwerpen
TV & Radio: EEN-teletekst, VTM, VRTNieuws, Radio 1
Audiofragment radio : Muntschat Limburg
Videofragment Journaal : Muntschat Limburg

Het is alweer gebleken dat sommige zielige mensen het licht niet in andermans ogen gunnen. Terwijl 99% van alle reacties uitermate lovend waren voor onze vereniging, probeerden een aantal zielepoten door middel van leugens en bedrog deze gebeurtenis in een slecht daglicht te stellen. Het doet me goed te weten dat alle dreigementen en pogingen tot intimidatie geen bal hebben uitgehaald. Laat u vooral niks wijsmaken door die mensen. Er doen wilde verhalen de ronde dat er bij deze kopermuntschat ook zilveren en gouden munten zouden gevonden zijn, maar dat deze zouden zijn 'verdwenen'. Laten we ervan uitgaan dat dit wild verhaal evenveel waarheid bevat als er koeien in de zee zwemmen. Een mooi voorbeeld hoe jaloersheid en afgunst het halen van redelijkheid. Ik hoef u niet te melden dat deze terug uit NVD hoek komt ...


Nieuwtjes uit detectorland
Maandag 26 september 2005

Op zondag 25 september 2005 vond de ledenbijeenkomst van Prospector Vlaanderen plaats. Het hoofddoel van deze bijeenkomst was de resultaten van het nationale overleg met de archelogen toe te lichten. HIER vindt U het integrale verslag van de laatste bijeenkomst. Hebt U vragen en/of opmerking, dan kunt u die steeds kwijt bij labaere.wouter@skynet.be

Zaterdagmorgen nog snel eventjes gaan zoeken. Ik piepte DIT langwerpige bronzen voorwerp van 16cm op. Gevonden in Romeinse context. Iemand een idee ?

Mijn tweeling is zaterdag 5 jaar geworden! Zie de 'familierubriek' om een gedetailleerde beschrijving van deze twee rakkers te zien.

Hou ook het volgende PPVL-magazine in 't oog met een gedetailleerd verhaal van de ontdekking van de grootste muntschat ooit in België gevonden.


Overleg archeologen - detectoramateurs
Maandag 19 september 2005

Op zaterdag 17 september 2005 vond het derde overleg plaats tussen archeologen en detectoramateurs. Het doel van de vergadering was een consensus te bereiken over een aantal puntjes, waaronder de vergunningsplicht en de territoriale beperking de belangrijkste waren.
Ik vat kort de bereikte resultaten samen:

- Vergunningsplicht: iedere detectoramateur zal een vergunning moeten aanvragen aan de overheid. De enige voorwaarde tot het bekomen van deze vergunning is aangesloten te zijn bij een erkende vereniging en de zich te houden aan deontologische code van de detectoramateur.

- Territoriale beperking: Op de vorige vergadering streefden de archeologen naar een territoriale beperking van de zoekactiviteiten van een detectoramateur. Dat wou zeggen dat ik als West-Vlaming bijvoorbeeld niet meer in Oost-Vlaanderen mocht gaan zoeken. PPVL, Wwats, Diggers, Bahaat & Groep Decuypere hebben heel wat argumenten aangevoerd om af te zien van deze territoriale beperking. En met SUCCES ! Want zaterdagmorgen lieten de archeologen ons weten dat de aangevraagde vergunning zou gelden over GANS Vlaanderen. Toch eventjes vermelden dat de NVD (nu terug eens wel op het overleg) nog stokken in de wielen probeerde te steken en toch ijverde om een provinciale beperking erdoor te krijgen, dit vooral uit angst dat mensen uit andere provincies 'hun' Limburg zouden komen leegroven.


Ziek
Woensdag 14 september 2005

Ik ben niet veel ziek, maar vorige week was het wel serieus. Verstopte neus, keelpijn, hoesten, kopzeer en darmproblemen. Ik had 't allemaal ineens. Vorig weekend dus ook twee daagjes platgelegen.

Het weer was ronduit slecht te noemen. Terug een wolkbreuk boven de gemeente: centrum onder water. Gelukkig woon ik even buiten het centrum en had ik geen last van de overvloedige regen.

Nu zaterdag 17/9/2005 is er terug het overleg met archeologen. Hopelijk bereiken we een akkoord over hoe het verder moet met metaaldetectie in Vlaanderen.

Niet vergeten : ledenbijeenkomst PPVL op 25/9/2005 in café De Valk, Grote Markt 27 in 2500 Lier. Uiteraard zijn ook niet-leden welkom !


IDIOTEN die NVD !
Dinsdag 6 september 2005

Enkele dagen geleden heeft de NVD voor de tweede keer in één jaar tijd mijn naam onterecht terug door het slijk gehaald. De NVD, die zichzelf een metaaldetectievereniging noemt, haalt blijkbaar plezier uit het aanvallen van mensen in plaats van zich effectief bezig te houden met metaaldetectie als hobby. Zolang ik mezelf kan verdedigen is er geen vuiltje aan de lucht, maar de NVD is zo laf geweest om mijn naam door het slijk te halen en me tegelijkertijd van hun forum te bannen, zodat ik op geen enkele manier een antwoord kon geven op hun verdachtmakingen en zodoende de indruk gaf dat ik door mijn 'stilzwijgen' berustte in hun aantijgingen.

Iedere detectoramateur die wat op de verschillende fora en persoonlijke websites van zoekers gaat rondneuzen, weet ondertussen dat Prospector Vlaanderen enkele weken geleden de grootste Belgische kopermuntschat ooit heeft ontdekt. Op de verschillende fora (onder andere CHG, Muntenforum en Detecties) waar het nieuws is medegedeeld heeft PPVL niks anders dan lof en felicitaties ontvangen van verschillende zoekers. Terecht vind ik, want de ganse ontdekking is van begin tot einde volgens de regels verlopen. En wat doet de NVD ? De NVD heeft uit pure jaloezie niks anders dan gif en gal gespuwd naar de groep mensen die de muntschat heeft ontdekt. In plaats van zich te beperken tot commentaar over de muntschat, werden de mensen die alles tot een goed einde hebben gebracht, één voor één aangepakt.

Het is al langer gekend dat de NVD geleid wordt door een groepje idioten die dringend voor een groot onderhoud langs de dichtsbijzijnde psychiatrische instelling zouden moeten passeren. Want, wees eens eerlijk, hoe idioot moet je zijn om op je eigen forum ervoor uit te komen dat je op ingezaaide velden gaat zoeken ? Dat toestemming van de eigenaar grote larie is ? Dat je putten graaft van 1m diep ? Dat je op verboden terrein gaat zoeken en gaat lopen als je dreigt ontdekt te worden ?

Het zijn immers dergelijke mensen die door hun onverantwoord gedrag de metaaldetectie als hobby in gevaar brengen.

Commentaar of een reactie op dit bericht kunt u steeds sturen naar Wouter LabaereRomeins
Maandag 28 augustus 2005

Gisteren samen met wat vrienden in de streek van Tongeren op romeins gaan zoeken. Er zijn mooie dingetjes van het veld gekomen, waaronder een compleet Romeins sleuteltje gevonden door Paro en twee fibulas (jammer genoeg niet compleet) door Danny. Ikzelf mocht pronken met de mooiste munt van de dag: een sestertius van Marcus Aurelius.Grootste Belgische kopermuntschat !!!
Donderdag 25 augustus 2005

Op 17 juli 2005 heb ik, samen met een aantal goede vrienden van de metaaldetectievereniging Prospector Vlaanderen, een muntschat ontdekt die door de historici en archeologen bestempeld wordt als de grootste kopermuntschat uit de geschiedenis van België !

Zo'n zevenduizendvijfhonderd (7500!) koperen munten uit de 18de eeuw liggen momenteel ter studie bij numismatici en archeologen, die de vondst zullen reinigen, inventariseren en beschrijven.

Een gedetailleerder bericht vindt u op het PPVL-Forum.

De details van de schatvondst met een uitgebreide fotoreportage zullen in eerste instantie in het Prospector Magazine te lezen zijn. Enkele weken na de verschijning van het magazine wordt het verhaal publiek gemaakt op verschillende websites, waaronder deze.

Alvast een sfeerbeeldje:
Afscheid
Maandag 22 augustus 2005

Gisteren een afscheidsdrink voor Peter, de voorzitter van PPVL. Peter zal een zaak opstarten in het buitenland en moet aldus noodgedwongen zijn taak als voorzitter bij PPVL neerleggen. Peter wordt opgevolgd door Jurgen Genesse.

Bij deze veel succes toegewenst aan Peter bij de uitbouw van zijn professioneel en persoonlijk leven in het buitenland !

Omwille van het slechte weer de voorbije dagen ben ik niet gaan zoeken. Vorige week donderdag nog eventjes op een veld gestaan waar regelmatig een paardenconcours wordt gehouden. Ik vond enkele euro's,een aantal knopen met paardenafbeeldingen, een luxemburgse 5 cent uit 1854 en een 1929 reichspfennig. Bekijk het allemaal HIER.

Veldjes komen stilletjesaan terug vrij. Met de vondsten die ik vorige weken heb gedaan kan het nu al niet meer stuk. Stilletjes hoop ik echter op nog duizenden topvondsten ...Weeral topvondstje
Maandag 15 augustus 2005

Gaan zoeken met Mardan, Paro en Polle. De bedoeling was Romeins, maar het werd middeleeuws. Op het eerste veldje was 't al prijs. Een zilveren denier van Jean d'Aps (1229 - 1238). Diameter nauwelijks 9mm en slechts 0.58 gram ! Natuurlijk maakte dit mijn dag al geslaagd.

Uiteindelijk heb ik die dag geen romeins gevonden. DIT hier zijn de dagvondsten. Veel rotte munten, maar toch nog drie maal zilver (1 zilveren denier en 2 schellingen van Philips IV). Verder vermoedelijk een riemtong, een gespje, groot beslag, kruisje, vingerhoed en een onbekend voorwerpje.

Het gaat lekker ... het zoekseizoen is nog maar net begonnen en ik mag al pronken met meerdere topvondsten. Kent iemand een leukere hobby dan dit ?Topvondsten
Zondag 31 juli 2005

Pff ... vakantie is voorbij. Bah ... Deze vakantie is ook de reden waarom het hier de laatste weken zo stil is geweest. Vakantie is voor mij immers de drukste periode! Het zal een periode zijn om nooit te vergeten...

Midden Juli kwam mijn romeins akkertje vrij. De hoop dat door ploegwerken en oogst nieuwe voorwerpen aan de oppervlakte komen bleek achteraf geen ijdele hoop te zijn geweest. Allereerst toon ik jullie dit fragmentje. Het stelt een paardenhoef voor en is uit massief brons gemaakt. Ik ben vrijwel zeker dat het deel uitmaakt van een groter geheel en dat de rest nog op dit romeinse akkertje te vinden moet zijn. Na het vinden van een fragment van een fibula, vond ik deze keer een bijna-complete (alleen de naald ontbreekt). Hier zie je een aantal gevonden romeinse munten, jammer genoeg niet allemaal in goeie staat. Dit veldje leverde mij ook een aantal andere leuke vondsten op zoals dit gespje, wat gesponderdelen en deze vergulde knoop. Verder haalde ik een piepklein zilveren hangertje op (diameter 8mm) en een hele mooie mantelspeld. De absolute topvondst echter is deze gouden Aureus van Vespasianus die nagenoeg in perfecte staat uit de grond kwam ! Het was eventjes slikken toen dat stukje glanzend metaal in je hand komt te liggen. Het is verbazingwekkend dat een dergelijk muntje na 2000 jaar in deze staat naar boven komt.

Deze vakantieperiode was ook de ideale gelegenheid om een aantal opdrachten uit te voeren. Zo werden wij in het kader van de uitbreiding van een tuinbedrijf gevraagd een bom te lokaliseren die daar sinds WOII in de grond zat. Iemand anders vroeg om een bronzen engeltje op te zoeken die in de tuin ergens begraven lag. Jammer genoeg was van dat engeltje geen enkel spoor meer terug te vinden.

Deze vakantie herbergde ook een gebeurtenis dat zo groots, zo spectaculair en fantasisch was dat ik op dit moment hierover nog niks kan zeggen. In de komende weken (maanden) zal alles op deze website gepubliceerd worden. Kom regelmatig terug om het laatste nieuws hierover te lezen.Extreme omstandigheden
Maandag 4 juli 2005

Wie heeft ooit gedacht dat België extreme weersomstandigheden kon ondergaan ? Anderhalve week geleden zat ik bij een staalblauwe hemel bij 32°C in betonharde grond te hakken (zie HIER). Nu moet ik lijdzaam toezien hoe stortregens en wolkbreuken alles onder water zetten.
Donderdag 30/6/2005 stond de marktplaats van de gemeente waar ik woon zo'n 20cm onder water. Door een wolkbreuk kregen we toen op 1 uur tijd zo'n 35 liter per vierkante meter te slikken. En of dat nog niet genoeg was, kregen we sinds vannacht 2 uur tot deze morgen 10 uur zo'n 104 liter per vierkante meter toegediend.

Het zoeken is dan ook noodgedwongen op een lager pitje gezet. Enige voordeel van dit noodweer is dat de bodem terug wat zachter wordt en het graven niet zoveel moeite in beslag neemt.

Ik hou me ondertussen bezig met wat computerspelletjes spelen (DIT hier onder andere), of speel ik wat online avontuurspelletjes (kijk HIER eens). Ik lees online de krant en ik post af en toe wat op het mooiste forum van het land, namelijk http://www.ppvlforum.org


Goed gek !
Maandag 20 juni 2005

Samen met Danny, Paul en Patrick zo gek geweest om zondag 19/6 in een Limburgse boomgaard op romeins te gaan jagen. Die romeinen waren beslist slimmer dan wij, want die hebben zich niet getoond gisteren :( De grond was hard als beton en voor één keer vervloekte ik mezelf dat ik eigenaar ben van een dieptemonster, nl de Minelab Explorer II. Het was hakken, kappen en stampen op die schop om toch wat grond weg te halen, daarbij werd verscheidene keren het metalen objectje geraakt ... gelukkig deden we geen supervondsten en was de aangerichte schade miniem. HIER vind je een fotoreportage van het dagje limburg. Oh ja ... de vondsten ? Paar recente muntjes, wat rommel, kortom : the usual stuff.


Saai, saai, saai ...
Maandag 13 juni 2005

Pffff ... akkers zijn compleet ingezaaid. Dit is de saaiste periode van het jaar voor een zoeker. We moeten ons behelpen met weiland, grondstort, bouwputten of strand. De vondsten zijn mager, zeg maar het 'gewone' vondstenmateriaal. Nu maar hopen op een uitstekende zomer zodat alle gewassen snel groeien en even snel geoogst worden.


Goed nieuws !
Donderdag 10 juni 2005

Goed nieuws voor de West-Vlaamse detectoramateur. Geen halve dag meer rijden om een detectorwinkel te vinden want nu is er Westcoast Detecting : een detectorwinkel in De Panne. Het ziet er naar uit dat alle gerenomeerde merken zowel nieuw als tweedehands zullen te verkrijgen zijn. Meer info vind je natuurlijk op de bovenvermelde website.


Mager
Maandag 6 juni 2005

Zondag gaan zoeken met Danny, Paul en Martine op een weilandje te Lier. Voor mij was de oogst eerder mager. Enige vermeldenswaardige objecten zijn een eenvoudig gespje, musketkogels, vingerhoedje, muntjes en wat duivenringen. Paul haalde een mooie versierde gesp boven en een religieus hangertje, Danny was toch wel de winnaar naar mooie vondsten toe : een zilveren 4 sols Louis XIV uit 1673, zilveren knoopje en een bronzen leeuwenkopje (15e eeuws). Martine kon mij de loef afsteken met haar mooi muntgewichtje :)


Overleg archeologen / detectoramateurs
Maandag 30 Mei 2005

Op zaterdag 28 mei vond in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis te Brussel het tweede overleg plaats tussen afgevaardigden van de archeologische wereld en afgevaardigden uit de detectorwereld. Namens de detectoramateurs waren volgende verenigingen aanwezig : PPVL, WWATS België, BAHAAT en The Diggers. De NVD en CHG waren niet aanwezig. Ikzelf was ter plaatse als PPVL bestuurslid voor West-Vlaanderen.

Alle partijen lichtten op de vergadering hun standpunten toe. Ondanks het feit dat er nog heel wat twistpunten zijn, hopen wij op het volgende overleg op 17 september aanstaande tot een akoord te komen waardoor, voor de eerste maal in Vlaanderen, metaaldetectie een wettelijk kader krijgt en rechtszekerheid biedt aan de detectoramateur.

Op dit moment zijn er twee belangrijke twistpunten:

1. Vergunningsplicht voor alle detectoramateurs
De archeologen wensen voor iedere detectoramateur een vergunning in te voeren. Deze vergunning zou gekoppeld worden aan een gedragscode, waarbij de overtreding van de gedragscode aanleiding zou kunnen geven tot intrekking van de vergunning. Initieel wordt de vergunning uitgeschreven voor een proefperiode van 1 jaar, nadien voor een periode van 5 jaar.

2. Territoriale beperking
De archeologische wereld wil een territoriale beperking invoeren voor de detectoramateur. Dat wil zeggen dat ik als West-Vlaming niet meer in Limburg kan gaan zoeken. Men stelt voor om de provinciegrenzen te gebruiken als afbakening van het territorium.

PPVL begrijpt het standpunt van de archeologen inzake de vergunningsplicht maar verzet zich uitdrukkelijk tegen deze tweede bepaling, gezien deze voor ons een nodeloze vrijheidsbeperking oplegt. Vele detectoramateurs verplaatsen zich immers naar andere delen van het land om te zoeken. Deze territoriale beperking levert immers veel praktische problemen op:

 • iemand uit Limburg zou bv niet meer op het strand kunnen gaan zoeken
 • het organiseren van een zoekdag levert problemen op, gezien veel mensen niet gemachtigd zullen zijn om in een andere provincie te zoeken
 • wat bijvoorbeeld met Nederlanders die hier bij ons komen zoeken ?


 • Ongetwijfeld veel stof tot discussie waarbij het laatste woord nog niet is gezegd. Indien u wenst te reageren en uw bedenkingen kenbaar te maken, dan kunt u mij bereiken op labaere.wouter@skynet.be. Wenst u uw opinie publiekelijk kenbaar te maken, dan nodig ik u uit om dit op het PPVL forum te doen.

  U kunt eveneens wat foto's bekijken van het gebeuren op de PPVL website.  Dubbel gevoel
  Maandag 23 Mei 2005

  Zaterdag ben ik eventjes toestemming gaan vragen om in het weiland rond een oude mote te mogen detecteren. Ik kreeg de goedkeuring van de eigenaar en vol hoop begon ik aan mijn zoektocht. Ik had veel hoop wat ouder spul te vinden gezien de mote reeds van in de 15de eeuw beschreven staat. Mijn eerste zoeklokatie was de opgevulde gracht rondom de mote. Bad idea dus : rommel, rommel en nog eens rommel ! Achteraf gezien logisch zou je denken - misschien wel, misschien niet ... ik wist toen nog niet dat de gracht pas na de tweede WO is gedempt geweest.

  Over naar plan B: het hoger gelegen weiland. Verbazend weinig signalen, af en toe een valse piep... Toch op een gegeven moment een volle toon: een dikke aangevreten munt die er redelijk oud uitziet. Bij nader inzien vermoed ik een romein ! De munt ligt nu in een olijfoliebadje te wachten op een eerste schoonmaakbeurt...

  wordt vervolgd...


  Lier
  Dinsdag 17 Mei 2005

  Zondag met Danny (met z'n nieuwe Garrett) en Martine (Fisher met halflege batterijen) op stap geweest op een weilandje in Lier. Na tien minuutjes was 't al prijs: een muntgewichtje ! Nog eens een kwartiertje later weeral prijs : een kruisje ! Als 't zo doorging dan zou mijn vondstentasje te klein worden :)

  Het weer was reuze en al bij al vielen de vondsten heel goed mee voor een weilandje waar al 5 jaar op gezocht wordt. DIT zijn mijn vondstjes. De vondstjes van Danny en Martine zijn HIER te bekijken.


  Strand en akker
  Maandag 9 Mei 2005

  Vorige week zowel eventjes op strand als op akker gaan zoeken. Het zoeken op het strand van Middelkerke viel goed mee. Zo'n 8,5 Euro opgehaald en nog wat ander ouder spul. Ik had de indruk dat alles heel diep lag, alsof er reeds iemand met de detector alles uit die bovenlaag had gehaald. Gelukkig is mijn Minelab een diepzoeker en kon ik toch nog wat euro's eruithalen. Klik HIER voor de strandvondstjes.

  Zaterdag samen met Coinmaster er een dagje op uit geweest. Eerst een oude polderdijk beklommen en eventjes met de piepstok gezwaaid. Buiten wat munten niks spectaculairs. 's Namiddags een akkertje opgestapt waar best wel wat spulletjes lagen. DIT kwam uit de akker.

  Zondag: moederdag. Mijn vrouwke vroeg wat ik gekocht had voor haar.
  Ikke : niks
  Zij: waarom niet ?
  Ikke :
  1)Je bent mijn moeder niet
  2)Dat commercieel gedoe, daar doe ik niet aan mee
  3)Ik ben nog steeds bij jou, is dat niet voldoende ?

  Wat ben ik toch een romanticus ...


  Prachtig weer
  Maandag 2 Mei 2005

  Prachtig weer dit weekend. Ik heb de kans om te gaan zoeken dan ook zeker niet laten liggen. Zaterdag op een verlaten veldje gestaan. Paar spulletjes gevonden, niet spectaculair. Zondag de ganse dag erop uit geweest met twee collega-zoekers in Lier. De vondsten waren mager, niettemin heeft de ambiance veel goedgemaakt ! Ik heb een reuzedag gehad ... Ziehier de vondsten van het weekend. In Lier toch ook nog de tijd gevonden om de plaatselijke horecagelegenheden te gaan verkennen: ik kan u bevestigen ... een 'Lierke', dat smaakt !


  Nieuwe layout
  Donderdag 28 April 2005

  Met enige fierheid stel ik hierbij mijn vernieuwde website voor. Inhoudelijk vind je dezelfde info terug, maar naar layout een ferme verbetering ten opzichte van de vorige versie. Deze layout is, op een paar scriptjes na, volledig door mezelf ontworpen. Als niet-informaticus en niet-graficus ben ik toch wel heel blij met het resultaat. Ook de bezoekers van de webste blijken deze nieuwe versie te appreciëren: ik kreeg al een aantal heel goeie commentaren toegestuurd...

  Mocht u opmerkingen of vragen hebben inzake deze website, aarzel niet mij daarover te contacteren : labaere.wouter@skynet.be

  Zaterdag laatst nog wat gaan zoeken op een omgeploegd akkertje. DEZE vondstjes kwamen eruit. Ik ben ondertussen te weten gekomen dat er niet zo ver van bij mij thuis graafwerkzaamheden plaatsvinden op een interessante plaats. Volgend weekend eens zien of het wat oplevert...


  Rustige dagen
  Maandag 18 April 2005

  Mijn wagen die vorige week 'ratel-ratel' deed in plaats van 'vroem-vroem' is hersteld ... rijdt terug als nieuw (nou ja) ... op naar de kaap van 200.000 km ...

  Dit weekend wegens gebrek aan wat beters wat aan het strand gaan zoeken. Paar euro gevonden en een oorbel. Voor de rest niks dan troep ...

  Deze website gaat binnenkort in een ander kleedje worden gestopt. Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar ikzelf ben een beetje beu gekeken op dit golvend blauw. Ik wil ook een iets dynamischer website waar onmiddellijk alle belangrijke onderdelen naar voren springen. Ik heb zo al een ideetje in het hoofd, hopelijk is het realiseerbaar.


  En nog een romein !
  Maandag 11 April 2005

  Op een klein streepje akker dat nog niet was omgeploegd, vond ik deze romein, een fragment van een Romeinse sleutel en een Belgische 2 cent uit 1833. Niet bijzonder veel, maar genoeg voor twee uurtjes zwaaien.

  Zondag = baaldag --> Wagen kapot ... in plaats van 'vroem-vroem' deed ie 'ratel-ratel'. Heeft ook al 150.000 km op de teller. Staat nu ter herstelling in garage. Weet nog niet wanneer ie terug hersteld zal zijn, blijkbaar zware bevalling.


  Nogmaals Romeins !
  Donderdag 7 April 2005

  Ik vond gisteren mijn tweede romeinse munt. Er is evenveel op te herkennen als mijn eerste romein, namelijk NIKS ! Maar ik mag niet klagen, ik vergeet af en toe dat die munten al zo'n 2000 jaar in de grond zitten. Op datzelfde Romeinse veldje vond ik een Maria-Theresia dubbeloord uit 1757. Niks bijzonders aan dacht u ? Toch wel hoor ... In plaats van de gebruikelijke AD USUM BELGII AUSTR stond er te lezen AD USUM DUCATUS LUXEM. Veel info is er over deze type munt echter niet te vinden. De munten zouden enkel in 1757 in Brussel geslagen zijn voor gebruik in het hertogdom Luxemburg. Wie meer info heeft over deze munten mag mij altijd een mailtje sturen !

  Het romeinse veldje waar ik de vorige weken tal van vondsten heb gedaan, is nu omgeploegd en ingezaaid. Mijn reserve met veldjes is nu bijna leeg ... Het strand is een alternatief (al hou ik helemaal NIET van al die mensen die mij op de vingers kijken als ik nog maar eens een treklipje bovenhaal !!!)

  Een tijdje geleden heb ik een Liard uit 1752 bovengehaald. Ik heb het muntje uiteindelijk heel mooi gekregen: een Liard van J(oh)an-Theodoor van Beieren uit 1752. Klik HIER voor de afbeelding.


  Veranderingen
  Vrijdag 1 April 2005

  Het PPVL-forum is dood. Lang leve het PPVL-forum ! In de nacht van 31 maart 2005 op 1 april 2005 is het PPVL-forum verhuisd naar een nieuwe webruimte en heeft bijgevolg ook een nieuwe URL gekregen. Het forum beschikt nu over een veelvoud aan webruimte en dataverkeer. Dit was noodzakelijk geworden door de toenemende populariteit van het forum. Dit alles is te bereiken op het nieuwe adres http://www.ppvlforum.org.

  Uit persoonlijke naam, maar ook uit naam van het ganse PPVL-bestuur, wens ik hierbij Yoda, webmaster van het CHG-Forum, te bedanken voor zijn hulp bij de verhuis van de database van de ene naar de andere webruimte.


  Afbeeldingen
  Dossiers

  Vandaag  © Copyright - Niets uit deze site mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotografie, kopie, microfilm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur :
  labaere.wouter@skynet.be