Navigatie

Forum
Contact

E-Mail


QUICKLINKS
Hulp aan Federale Politie
Aureus Vespasianus (69-79 na Chr)
Denier Jean d'Aps (1229 - 1238)
Sestertius van Marcus Aurelius (2de eeuw na Chr)
Grootste kopermuntschat van België !
Kopermuntschat uitgebreid in de pers !Weer mooie vondstjes
Maandag 03 september 2007

Enkele weekjes geen update meer gedaan van deze site. Wil daarom niet zeggen dat ik niks gevonden heb. Hou je vast :

Deze vondstjes dateren van een tweetal weken geleden. Ik begin met een klein plaatje waar een paard met ruiter op afgebeeld staat. Het doet me erg romeins aan en lijkt op de afbeeldingen van paard met ruiter op romeinse munten. Naast een romeinse sierspijker en haarnaald zie je een stuk van een romeins dolfijnhandvat.

Daaronder zie je een 14de-eeuwse medaillonsluiting, jammer genoeg beschadigd. Vervolgens ook nog twee kleine fragmentjes van fibula's.

Een aantal dagen geleden haalde ik op datzelfde veld deze topvondst Afb.2 Afb.3 boven. Het is een romeinse dierenfibula in de vorm van een schildpad. Datering 2de eeuws.


Romeins :)
Maandag 06 augustus 2007

Mijn romeinse veldje is terug vrij. Na anderhalf jaar constant ingezaaid te zijn geweest kon ik uiteindelijk vorig weekend mijn pieper terug zwaaien over romeinse bodem. Topstukje van een drie uren durende zoektocht is dit stukje vulvabeslag (achterkant). Ook nog een sestertius gevonden en een stukje romeinse slotpen.
Het zoekseizoen begint goed !


Hopla ... we zijn vertrokken
Maandag 30 juli 2007

Vandaag terug mijn eerste werkdag. Lastig ...
Ik ben vorige vrijdag met enkele vrienden op de limburgse veldjes gaan zoeken. Veel vrije akkers waren er niet. De vondsten waren mager.

Toch leek één vondstje uit te springen bij het andere. Dit dingetje was op het veld zelf al gedetermineerd als 'een gespje'. De asymmetrische afwerking deed toen al vermoeden dat het om een 'oud' gespje ging. Na wat opzoekwerk kan ik zeggen dat het hier inderdaad om een middeleeuws gespje gaat uit de periode 1250 - 1400.

De vooruitzichten voor volgend weekend zijn goed, alvast wat het weer aangaat. Het zoekseizoen is terug begonnen !


Ja ik leef nog !
Maandag 9 juli 2007

Het einde van de komkommertijd voor detectoramateurs komt in zicht. Nog een paar weken en de eerste tarwe gaat eraf. Dan begint voor mij terug de leukste periode van het jaar. Ieder weekend 1 à 2 daagjes gaan zoeken ... mooie vondstjes doen, schoonmaken, determineren, posten op het forum, etc ...

Ik heb nu al een paar goede veldjes in het vooruitzicht. Onverkend terrein weliswaar en ik hoop dat ze mooie vondstjes leveren. U weet het natuurlijk als eerste :)


Muntschat : het vervolg
Donderdag 3 mei 2007

Het is enige tijd geleden dat er nog eens een update is geweest van de nieuwsberichtjes. Veel mensen hebben me hierover reeds aangesproken. Nee ... er is niks mis met me ... het is alleen maar het feit dat de vondstjes de laatste weken wat tegenvielen. Noem het maar een mindere zoekperiode. Knoopjes, rotte muntjes, musketkogels, hier en daar een klein gespje : ze hier allemaal plaatsen zou niet echt een meerwaarde zijn voor deze website :)

De akkers zijn op dit ogenblik bijna allemaal ingezaaid. Verwacht dus ook de komende weken (maanden) niet teveel nieuwe berichtjes.

Toch wil ik u het volgende niet onthouden :

Op zondag 22 april 2007 was het erfgoeddag. In de kleine gemeente Nieuwerkerken, Limburg, vond een uitzonderlijke tentoonstelling plaats. Daar werd immers voor het eerst de muntschat, die ik samen met een aantal andere mensen heb ontdekt, voorgesteld aan het publiek. Zo'n 500 mensen (wat heel veel is !) hebben kunnen genieten van de ruim 8.000 kopermunten, waarvan al een deeltje is gereinigd.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is ook een brochure (lees boekje) gepubliceerd met het verhaal van de ontdekking, achtergrondinfo en foto's van de grootste kopermuntschat van België.

De boomgaard waar de muntschat is ontdekt is een gewone akker geworden nu. Omdat we er zeker van waren dat we in de zomer van 2005 niet alle munten uit de grond hadden gehaald, zijn we op zondag 29 april 2007 opnieuw de bodem gaan onderzoeken. Met z'n 9 hebben we opnieuw de omgeploegde akker onderzocht... En ja hoor, munten kwamen terug aan de oppervlakte. Ik schat dat we opnieuw een 300 à 400 munten hebben bovengehaald. De munten zijn, zoals het hoort, overgedragen aan Raf Van Laere die ze zal toevoegen aan de reeds eerder gevonden muntschat.


Een kleine fotoreportage vind je HIER.


Leuke vondstjes ... alweer
Woensdag 21 februari 2007

Terug hele leuke vondstjes gedaan. Klik HIER voor het overzicht. Mooiste vondstje was ongetwijfeld dit gouden dekplaatje met monogram. Het dingetje is 8 x 4 mm groot. Verder is dit oordje van Karel II (1665 - 1700) nog goed bewaard gebleven. Eveneens een pronkstukje is deze fraaie tinnen gesp. Let op de ingekerfde 'H' op de riemtong. Een makersmerk ?


Even schrikken
Vrijdag 16 februari 2007

Wow ... het was even schrikken deze week toen detectorvrienden-metaaldetectieforum niet meer bereikbaar was. Uiteindelijk was alles te herleiden tot een misververstand en twee dagen nadien kon het DVVL-forum terug 'live' gaan. Naar aanleiding hiervan werd op het bijna dode ppvlforum gesproken over judassen, mozesen, farao's, fenixen die uit de as herrijzen, jakhalzen die kannibaliserende trekjes kregen en ambiorix die een schoentje moest aantrekken dat hem al dan niet pastte... ik begreep 't allemaal op een gegeven ogenblik niet meer. Al die metaforen zijn niet voor mij weggelegd. Noem een aap een aap ... ook al heet die mozes of ambiorix.


Terug naar het goede veldje
Woensdag 07 februari 2007

Vorige zaterdag en zondag terug op pad geweest. DIT was het resultaat van een 8-tal uurtjes zoeken, gespreid over twee dagen. Ik ben bijzonder blij met het middeleeuwse ringgespje.

Ondertussen heb ik een determinatie voor het middeleeuwse mijtje (Foto1 Foto2) dat ik op 28 januari heb gevonden. Het is er eentje van Filips de Goede, geslagen tussen 1434 en 1466 in Gent of Brugge.

Zopas het weerbericht gezien. Het belooft alvast niet veel goeds voor komend weekend.


The days after
Maandag 29 januari 2007

Ik heb heel wat positieve feedback gekregen op mijn artikel in Het Laatste Nieuws van 13 & 14 januari 2007. Niet alleen werd ik door verschillende geïnteresseerden opgebeld, maar werd ik tevens gevraagd enkele zoekgeraakte juwelen op te sporen.

De zoekopdrachten zijn ondertussen afgerond, waardoor het vrijetijdszoeken terug aan belang wint. Samen met mijn zondagmorgen-zoekmaat denk ik een vruchtbaar veldje met stadsgrond te hebben gevonden. Een tijdje geleden haalde ik deze vondstjes boven. Gisteren was het de beurt aan dit mijtje(?) Foto1 Foto2 en aan dit oord van Philips IIII uit 1656: Foto1 Foto2

Zaterdag 27 januari ben ik vlug eventjes anderhalf uurtje op romeinse grond gaan zoeken. Veel leverde dit niet op. Deze haalde ik wel boven : een sestertius van Marcus Aurelius (Foto1 Foto2)

Al bij al ben ik blij met de gedane vondstjes, ik kijk met spanning uit naar de volgende zoeksessie.


Krantenartikel
Maandag 15 januari 2007

In Het Laatste Nieuws van zaterdag 13/1/2007 verscheen een artikeltje inzake metaaldetectie. Samen met nog twee andere detectoramateurs werd ik geïnterviewd over onze prachtige hobby. Lees hier het ganse artikel.


Beste wensen !!!
Maandag 08 januari 2007

Aan alle bezoekers van deze website :
Een gelukkig en voorspoedig 2007 !
Ik wens jullie allemaal veel vondsten en weinig afval toe :D

De nieuwsberichten van 2006 zijn verplaast geweest naar de archieven. De link naar de archieven vindt u bovenaan rechts van deze pagina.

Ik wil hierbij toch nogmaals de aandacht vestigen op het project dat sedert midden vorig jaar de hoofdrol speelde in detectorminnend vlaanderen. Detectorvrienden Vlaanderen is een forum dat zowel beginnende, occasionele en gevordere detectoramateurs verenigt. Vragen, vondsten en determinaties passeren dagelijks de revue. Zo'n 300 geregistreerde leden zorgden reeds voor meer dan 14.000 berichten in de voorbije 6 maanden. Een waar succes.

Dit succes is ons door sommige mensen niet gegund. Maar laat de zurigheid van deze onbenullen geen hindernis vormen om het huidige project nog verder uit te breiden.


Afbeeldingen
Dossiers

Vandaag© Copyright - Niets uit deze site mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotografie, kopie, microfilm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur :
labaere.wouter@skynet.be