Bretagne

   
Bretagne is een schiereiland in het Noordwesten van Frankrijk dat in het Noorden grenst aan het Kanaal, in het Westen en Zuiden aan de Atlantische Oceaan. De gelijknamige Franse regio bestaat uit de departementen
1 Côtes-d'Armor,
2 Finistère,
3 Ille-et-Vilaine
4 Morbihan.

Tot 1941 behoorde ook Loire-Atlantique (destijds Loire-Inférieur) ertoe, en velen blijven dit departement als deel van Bretagne beschouwen.
Rennes is de hoofdstad van de regio Bretagne. Andere belangrijke steden zijn Nantes (formeel buiten de région), Brest, Vannes, Quimper en Saint-Malo.
 
In het algemeen kunnen de temperaturen in de zomermaanden oplopen tot ver boven de twintig graden,  maar het kan er af en toe ook flink regenen en een stevige wind is ook geen uitzondering.
Aan de Côte de Granit Rose is het klimaat bijna subtropisch door de warme golfstroom.
De planten- en dierenwereld van Bretagne staat onder sterke invloed van deze warme golfstroom. Hierdoor is de temperatuur hoger en groeien in Bretagne andere planten en bomen dan je normaal zou verwachten op deze breedtegraad. Er komen zelf enkele palmsoorten voor en de bremstruik zie je veel in Bretagne.
Wie aan Bertagne denkt, denkt ook aan vis, aan de kust van de Atlantische oceaan vind men onder meer Schol, Zeebaars, Paling, Makreel, Tong en Sardines om een paar belangrijke soorten te noemen. Ook zijn er diversen schaaldieren voor de kust aanwezig zoals Mosselen, Kreeften en Krabben.
 

Een bizarre, ruwe, kleurrijke kustlijn van meer dan 1000 km kenmerkt Bretagne. Wind en zee hebben er gezorgd voor een uniek natuurspektakel. De vier departementen bezitten ook mooie vissersdorpjes, versterkte stadjes, historische monumenten of zelfs prehistorische overblijfselen en daarom is ook elk departement apart.

 
 

De volgende pagina's zijn nog "in aanbouw"

Côtes-d'Armor

 Finistère

 Ille-et-Vilaine

Morbihan


 

Terug