start     TIC     laatste TIC 

 

http://www.viatvzw.centerall.com/   http://tic.skynetblogs.be/ 

    Vrijwilligers

    Zondagen 

    Gentse Feesten

    Programma Cinema Palace

    Fotoreportage Oostkantons 

    Reconversiesymbolen

    Textielbiënnale

    Presentaties

    Links

    Illustraties

    Bedreigd!

    

 

Programma Cinema op Zondag 2006

 

8 januari 2006

A Passage to India

UK - 1984

 

Regisseur         David Lean

Acteurs             Peggy Ashcroft, Judy Davis, James Fox, Alec Guinness, Victor Banerjee

Genre               Tragikomedie

Duur                 243 minuten

 

David Lean regisseerde deze verfilming van E.M. Forsters roman over seksuele repressie en raciale vooroordelen in het India van 1924.

De jonge Britse Adela Quested komt naar India om er te huwen met stadsmagistraat Ronny Heaslop. Ze wordt op haar reis vergezeld door Mrs. Moore, Ronny's moeder. De twee vrouwen zijn vast van plan om het 'echte' India te leren kennen. Ze maken kennis met de Indiase dr. Aziz en samen met hem brengen ze een bezoek aan de geheimzinnige grotten van Marabar. Adela keert totaal in de war van deze uitstap terug. Ze beschuldigt Aziz van een poging tot verkrachting. Het komt tot een rechtszaak, die een graadmeter lijkt te zijn voor de verhouding tussen de Indische bevolking en de Britse overheersers.

 

12 februari 2006 

peeping tom 

UK - 1960

 

Regisseur         Michael Powell

Acteurs             Karlheinz Böhm, Moira Shearer en Anne Massey

Genre               Thriller / Drama

Duur                 101 minuten
 
Peeping Tom vertelt het verhaal van de gefrustreerde en getraumatiseerde, maar zachtaardige fotograaf Mark. Hij vermoordt vrouwen en legt hun laatste, van schrik vertrokken oogopslag op film vast.

 

12 maart 2006

Radio Days

USA - 1987

 

Regisseur         Woody Allen

Acteurs             Mia Farrow, Julie Kavner en Seth Green

Genre               Komedie / Drama

Duur                 85 minuten
 
Een man mijmert over de goede oude tijd van de radio. Het leven tijdens zijn jeugd met familie, kennissen en de buurt. Hij vertelt anekdotes over de radio, die hij verzamelde.

 

9 april 2006

The invisible Man

USA - 1933

 

Regisseur         James Whale

Acteurs             Claude Rains, Gloria Stuart , William Harrigan, Una O Conor

Genre               Griezelfilm / Sciencefiction

Duur                 71 minuten

 

Gedegen verfilming van het fantastische verhaal van H.G. Wells (waar Jacobs een bewonderaar van was) over een gekke geleerde, die zijn middel om onzichtbaar te worden gebruikt om een moord te plegen.

 

14 mei 2006

Baisers volés

FR - 1968 

Alternatieve titel: Stolen Kisses

 

Regisseur         François Truffaut

Acteurs             Jean-Pierre Léaud, Claude Jade , Delphine Seyrig

Genre               Drama / Romantiek

Duur                 90 minuten

 

Antoine Doinel is zojuist ontslagen uit het leger en ambieert tevergeefs een carrière als detective in Parijs. Ook is hij op zoek naar een succesvolle romance, maar hij is erg schuchter in het gezelschap van vrouwen.

 

11 juni 2006

Naked Lunch

UK - 2000

 

Regisseur         David Cronenberg

Acteurs             Julian Sands, Ian Holm, Judy Davis, Roy Scheider, Peter Weller

Genre               Drama / Romantiek

Duur                 115 minuten


Regisseur David Cronenberg (Crash, The Fly, Dead Ringers) verfilmde het literaire meesterwerk van William Burroughs op dezelfde controversiële en baanbrekende manier als het boek destijds werd ontvangen. Jim Isaac (The Fly en Gremlins) tekende voor de speciale effects. Hallucinerende beelden uit de Interzone, een wijk in de vrijstaat Tanger waar ongehoorzaamheid eerder regel dan uitzondering is, vertellen het verhaal van Billy Lee (Peter Weller) die het slachtoffer is van een wereldwijd dopecomplot. Tijdens zijn hallucinaties schrijft Lee het boek dat later als een van de meest belangwekkende werken van de afgelopen eeuw bekend wordt: Naked Lunch.

 

Filmische interpretatie van het hallucinerende boek van William Burroughs. Schrijver vermoordt per ongeluk zijn vrouw, waarna zijn typemachine in een pratende kakkerlak verandert en hij betrokken raakt in een dope-schandaal. 

 

9 juli 2006

West Side Sory

USA 

 

Regisseur         Robert Wise, Jerome Robbins

Acteurs             Natalie Wood, George Chakiris e.a.

Genre               Musical

Duur                 152 minuten

 

West Side Story gaat over de onmogelijke liefde tussen Tony en Maria, twee mensen opgroeiend in de straten van het Manhattan van de jaren 50. 

Twee bendes, de Amerikaanse Jets en de Puertoricaanse Sharks, strijden om de heerschappij over de New Yorkse straten. Tijdens een feestavond, waar beide partijen aanwezig zijn, ontmoeten Tony, lid van de Jets, en Maria, zusje van Shark-leider Bernardo, elkaar. Zonder te weten dat ze tot rivaliserende partijen behoren, worden ze verliefd. Tegen de adviezen van al hun vrienden blijven ze elkaar ontmoeten.

De strijd tussen de Jets en de Sharks escaleert verder. Er worden afspraken gemaakt voor een gevecht. Als Maria van dit gevecht hoort vraagt ze Tony het te stoppen. Als Tony tijdens de gevechten zijn beste vriend Riff probeert tegen te houden wordt deze door Bernardo dood gestoken. Dit zorgt ervoor dat Tony op Bernardo afvliegt en hem doodt.

Dit alles breekt Maria's hart. Toch vergeeft ze Tony en ze maken plannen om samen weg te lopen. Ze spreken af bij een bushalte, om van daaruit verder te reizen. Op het moment dat ze wil vertrekken wordt ze echter tegengehouden door een agent. Ze stuurt haar beste vriendin Anita naar Tony om door te geven dat ze wat later komt. Anita zal Tony echter nooit bereiken. De Jets willen haar niet bij hem laten en randen haar bijna aan. Uit woede en wraak vertelt ze hen dat ze Tony moeten zeggen dat Maria dood is. 

Ondertussen zoekt Chino, Bernardo's beste vriend, de straten af naar Tony. Hij wil Bernardo wreken en Tony neerschieten. Als Tony hoort dat Maria dood is, wordt hij wanhopig en loopt de straat op. Hij schreeuwt om Maria. Maria, die eindelijk kans heeft gezien weg te glippen hoort hem en komt op hem af. Maar ook Chino weet Tony te vinden door zijn geschreeuw. 

Tony ziet Maria, realiseert zich dat ze niet dood is, en vliegt op haar af. Maria rent op Tony af. Chino schiet Tony neer. Tony sterft in Maria's armen...

 

13 augustus 2006

The Raven

USA - 1963

 

Regisseur             Roger Corman

Acteurs                JaJack Nicholson,Boris Karloff,Vincent Price,Peter Lorre, Hazel Court,Olive Sturgess

Genre                   Komedie - Fantasy

Duur                     82 minuten

De machtige tovenaar Dr. Erasmus Craven (Vincent Price) treurt om zijn verloren geliefde Lenore. Maar dan tikt er ineens een raaf tegen zijn raam. Craven laat de raaf binnen. Maar het blijkt niet zomaar een vogel, want deze raaf kan praten. Het wordt nog vreemder als Craven leert dat de raaf eigenlijk een betoverde magiër is, genaamd Adolphus Bedlo (Peter Lorre). Met behulp van een magisch drankje wordt Bedlo teruggebracht in zijn menselijke vorm. Hij vertelt dat de boosaardige Dr. Scarabus (Boris Karloff) verantwoordelijk was voor de betovering. Opvallend genoeg meent Bedlo dat hij Lenore bij Scarabus heeft gezien. Craven is vastbesloten om uit te zoeken of dit waar is. Samen vertrekken ze naar het kasteel van Scarabus...

 

10 september 2006

Blonde Venus

USA - 1933

 

Regisseur         Joseph von Sternberg

Acteurs             Marlène Dietrich, Herbert Marshall, Cary Grant, Dickie Moore, Robert Emmett O'Connor, Sidney Toler

Genre               Romantiek

Duur                 94 minuten

 Een Duitse actrice begint een gezin met een Amerikaan en na 5 jaar gaat ze weer werken als de zangeres Blonde Venus. Al snel gaat ze ervandoor met haar kind om genoeg geld bijeen te krijgen voor haar stervende man, ook al heeft ze er een minnaar voor nodig. 

 

8 oktober 2006

Man with a Movy Camera
Rusland - 1929

Regisseur         Dziga Vertov

Genre               Klassieker/montage-experiment

Duur                 99 minuten

 

In deze stomme film uit Rusland wordt voor het eerst in de filmgeschiedenis beeldtaal gebruikt. De kijker maakt, zonder nadere uitleg,  een dag mee uit het leven van de Moskovieten. We zien de werknemers opstaan, naar hun werk vertrekken en staan zweten aan de lopende band.  Na gedane arbeid is het goed ontspannen aan het strand, of later op de dag, in het theater en de bioscoop. Deze visueel ijzersterke documentaire wordt live begeleid door twee pianisten. 

 

12 november 2006

Never give a sucker an even break

USA - 1941

Regisseur         Edward F. Cline

Acteurs             W.C. Fields, Gloria Jean en Leon Errol

Genre               Klassieker/ Komedie / Muziek

Duur                 71 minuten
 
W.C. Fields wil een filmscript verkopen aan Esoteric Studios. Die weigeren echter. Fields wordt intussen beledigd door kleine jongens, in elkaar geslagen voor het staren naar een vrouw en verbaal aangepakt door een dienster. Hij wordt de voogd van zijn nichtje als haar moeder sterft. Tijdens het maken van een film over het circus valt zij van een trapeze en is op slag dood.

 

10 december 2006

The woman in  the window 

USA - 1944

 

Regisseur         Fritz Lang 

Acteurs             Edward G. Robinson, Joan Bennett, Raymond Massey, Edmund Breon en Arthur Loft

Genre               Klassiek/drama

Duur                 99 minuten

 

Fritz Lang vertoefde al een kleine tien jaar in de Verenigde Staten toen hij The Woman in the Window draaide. In zijn filmografie komt deze film net na Hangmen Also Die en net voor Ministry of Fear, twee politieke films (we zijn in volle Tweede Wereldoorlog en de man die Goebbels als regisseur van het Rijk had willen klissen, maakt antinazi films!). The Woman in the Window staat hier als psychoanalytische misdaadfilm los van. Edward G. Robinson vertolkt een gerenommeerd professor criminologie die de pedalen verliest wanneer hij de mooie Alice (Joan Bennett) ontmoet. Het gaat zelfs zo ver dat hij een passionele moord begaat. De poging om het lijk spoorloos te laten verdwijnen, mislukt en leidt tot een intrige vol verrassingen die flirt met de grens tussen fantasie en realiteit, tussen droom en werkelijkheid. 

Het meesterschap van de regisseur van Metropolis en Fury wordt nog maar eens bewezen in deze fascinerende duik in een spiraal van seksueel verlangen, noodlottige ontmoetingen, moord, chantage en schuldgevoel.

 

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan viat2@skynet.be.
Laatst bijgewerkt: 07 maart 2006