start     TIC     laatste TIC 

 

http://www.viatvzw.centerall.com/   http://tic.skynetblogs.be/ 

    Vrijwilligers

    Zondagen 

    Gentse Feesten

    Programma Cinema Palace

    Fotoreportage Oostkantons 

    Reconversiesymbolen

    TextielbiŽnnale

    Presentaties

    Links

    Illustraties

    Bedreigd!

    

 

SOS!

OUDSTE COKESFABRIEK 

VAN NEDERLAND BEDREIGD!

 

 

stroomgenerator Van de Kerckhove 1911 - foto Guido Deseijn

Deze cokesfabriek, opgericht in 1911 (deze van de Hoogovens IJmuiden dateert slechts uit 1916!) is ťťn de oudste bedrijven langs het kanaal Gent-Terneuzen en het eerste grotere chemische bedrijf van Zeeuws-Vlaanderen.

De ASSOCIATION COOPERATIVE ZELANDAISE DE CARBONISATION (ACZC) was opgericht door Belgische en Franse staalbedrijven voor de productie van cokes voor hun hoogovens (kolen werden per schip aangevoerd uit Engeland en het Duits Ruhrgebied).
Naast ACZC werd in 1929 door Italiaanse industriŽlen de stikstoffabriek Compagnie Nťerlandaise de l'Azote opgericht (nu onderdeel van het Noorse Hydro Agri) voor de productie van kunstmest uit cokesgas.
De laatste jaren leverde ACZC enkel nog cokes aan de Gentse Sidmar en de hoogovens van Duinkerke. De cokesfabriek, waar op het hoogtepunt van haar productie tot 400 arbeiders werkten, sloot de deuren in 1999.
Het bedrijfsarchief van ACZC is gelukkig grotendeels bewaard gebleven onder de hoede van het Zeeuws Archief.

Pronkstuk van ACZC is de machinehal waarin onder andere een compound stoommachine voor de productie van electriciteit, geconstrueerd door de Gentse Werkplaatsen Van De Kerckhove, aanwezig is.
Deze is eigendom van het MIAT, het Gents Museum voor IndustriŽle Archeologie en Textiel, museum dat het behoud ter plaatse steunt. De stoommachine is vermoedelijk met weinig problemen terug onder stoom te brengen. Voor het laatst draaide ze in 2000. Daarvan zijn door het MIAT video opnamen gemaakt.
De werking van het volledige bedrijf is ook vastgelegd in een schitterende VPRO documentaire van cineast Smit, gesponserd door de Provincie Zeeland.

Verdere inlichtingen zijn te bekomen bij de Werkgroep Industrieel Erfgoed Zeeland te Middelburg (coŲrdinator A. Dees, provinciaal museumconsulent tel 00 31 118 631051).

ACZC WAS DUS EEN BEDRIJF MET EUROPESE DIMENSIE!

 

Meer informatie?

http://aczcsluiskil.web-log.nl/

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan viat2@skynet.be.
Laatst bijgewerkt: 07 maart 2006