==> MARCO PANTANI fansite voor België en Nederland


Il Pirata
> Biografie
> Carrière
> Palmares
> Nieuws
> Foto's
Informatie
> Fiets
> Carrera
> Mercatone Uno
> Literatuur
> Museum
> Fans
Interactief
> Downloads
> Gastenboek
> Forum
> Links
> ContactCarrière

1992: Marco Pantani wint als tweeentwintigjarige de baby-Giro. Hij wordt prof bij het Carrera van kopman Cladio Chiappucci. Debuteert op 5 augustus in de Gran Premio Camaiore.

1993: Rugletsel na val in de Ronde van Italië

1994:  Marco Pantani wordt tweede in de Giro d'Italia waarin hij twee ritten wint en derde in de Tour de France. Een nieuw ronderenner is geboren voor de Italiaanse Tifosi!

1995: Herstelt tijdig na een aanrijding op training voor de Tour de France, waarin hij twee etappes wint. Wordt op het einde van het seizoen na Abraham Olano derde op het Wereldkampioenschap.
1995: Op 18 oktober in de wielerwedstrijd Milaan-Turijn wordt Marco omvergereden door een auto op zeven kilometer van de finish die uit de tegenovergestelde richting kwam. Hij wordt met dubbele open breuk aan het linkerbeen in het ziekenhuis binnengebracht. Er volgt een lange revalidatie waardoor het wielerseizoen 1996 in het gedrang komt.
1996: Na revalidatie komt hij op 3 augustus terug in competitie te Cepagatti, een criterium speciaal voor hem georganiseerd.  
1997: Het noodlot slaat nogmaals toe in de Ronde van Italie want in de 8ste rit valt hij over enkele renners die een zwarte kat moesten ontwijken. Marco Pantani reed de rit uit maar stapte uit dezelfde avond uit het peloton met een diepe scheur in het spierweefsel. Hij raakt tijdig klaar voor de Tour.
1997: Marco Pantani wint twee bergritten op een glansrijke manier in de Tour de France waaronder op de legendarische col, Alpe d'Huez. Hij wordt in de eindstand derde achter Jan Ullrich en Richard Virenque. Il Pirata is helemaal terug.
1998: Marco Pantani wint de Ronde van zijn eigen land ten nadele van de Rus Pavel Tonkov. Een maand later slaat hij nog harder toe in de Tour de France. 1998 werd zo het topjaar van Marco Pantani met twee eindzege's in grote rondes. Het feest in Cesenatico kost het stadje 750 000 euro.Een goede 30 000 fans zakken af!
1999: In Madonna di Campiglio moet de piraat als leider uit de Giro d'Italia stappen. De eindzege die hem niet meer kon ontsnappen ging zo door naar zijn landgenoot Ivan Gotti. Reden van uitsluiting was een te hoog hematocriet-gehalte. Marco Pantani kon natuurlijk zijn vier ritzege's behouden.
2000: In de Ronde van Valencia komt Marco opnieuw in competitie. Zijn eerste wedstrijd in 262 dagen.  
2000: Een week voor de Giro d'Italia dreigt een forfait binnen te lopen maar Marco Pantani daagt alsnog op in de Vaticaan-stad, waar Johannes-Paulus II hem de zegen geeft. Marco Pantani vond zijn klimmersbenen niet meer terug maar kon toch zijn ploegmaat Stefano Garzelli aan de eindzege helpen.
2000: Marco Pantani komt weer boven in de Tour De France en wint twee mooie bergritten waaronder op de Mont Ventoux voor Lance Armstrong. In de laatste Alpen- rit geeft Pantani op met maagproblemen. De rit naar de hoogte van Courchevel werd zijn laatste zege.
2000: Na de Tour de France zondert Marco zich af voor de buitenwereld. Hij kwam wel in het nieuws met het veroorzaken van een ongeluk waarbij 8 auto's in betrokken waren. Zijn rijbewijs werd voor een tijdje ingetrokken.
2001: Pantani wordt door het gerecht verdacht van sportieve fraude nadat in zijn hotelkamer in Montecatini bij een razzia van de narcoticabrigade in de Giro een spuit met sporen van insuline zijn aangetroffen. Ondertussen is zijn Deense vriendin Christina met de noorderzon verdwenen.  
2002: Marco Pantani mag toch starten in de Giro d' Italia maar geeft op in de hoge Dolomieten. Na heel wat heen en weer gepraat wordt hij door het Hoge Arbritagehof van de sport (TAS) in Lausanne geschorst voor zes maanden.
2003: Verassend nieuws als Pantani meld aan de pers dat zijn oren bijgeknipt zijn. Met deze operatie wou hij af van zijn bijnaam, het olifantje. Marco Begint de Giro in een mindere vorm maar stijgt boven zichzelf uit door op de Monte Zoncolan als 5de boven te komen. Enkele dagen later smakt Pantani tegen de grond met ex- ploegmaat Garzelli maar hij rijd toch deze grote Ronde uit. In de eindstand bezette hij de 14de plaats. Enkele dagen later is de piraat terug een schim van zichzelf na een niet- selectie voor de komende Tour de France. Zijn wielercarrière werd zo beëindigd in Milaan, de laatste aankomstplaats van de Giro.
2003: Na de Giro raakte Pantani weer in het slop en hij wordt opgenomen in een psychiatrische instelling met een zware depressie. Eind juni schrijft hij een open brief naar de Italiaanse sportkrant La Gazetta Dello Sport. Hij vraagt om respect te hebben voor zijn gezondheidstoestand. In september schorst zijn trouwe werkgever Mercatone Uno, Pantani omdat niemand weet waar hij uithangt. Marco Werd in de winter tot twee keer toe in Cuba gesignaleerd, waar hij ook in de cel zou zijn beland.  
2003: Pantani wordt in oktober vrijgesproken door het gerecht van beschuldiging van sportieve fraude in de affaire van 1999.  

2004: Op valentijnsdag vond het noodlot toe en werd het levensloze lichaam van Marco Pantani in een hotelkamer te Rimini gevonden. Naast het lichaam vond men anti-depressiva, kalmeringsmiddelen en cocaine. Men dacht eerst aan zelfmoord maar na de autopsie is gebleken dat Pantani bezweek aan een hersenbloeding door een te grote dosis cocaine. De piraat is niet meer en de hele wielerwereld is geschokt met het overlijdensbericht. De fans over de hele wereld zijn in diepe rouw gedompeld.