==> MARCO PANTANI fansite voor België en Nederland


Il Pirata
> Biografie
> Carrière
> Palmares
> Nieuws
> Foto's
Informatie
> Fiets
> Carrera
> Mercatone Uno
> Literatuur
> Museum
> Fans
Interactief
> Downloads
> Gastenboek
> Forum
> Links
> Contact

  

 

Naam: Marco Pantani

Geboortedatum: 13 januari 1970

Geboorteplaats: Cesenatico, Italie

Gestorven: 14 februari 2004

Gestorven in: Rimini, Italie

Burgerlijke staat: Ongehuwd

Lengte: 1m72

Gewicht: 54 kilogram

Hartslag in rusttoestand: 36

Hartslag topprestatie: 175

Verhouding gewicht / kracht: 7,4 watt/kg

Percentage vetgehalte: 4%

Longinhoud: 5,6 liter

Vermogen: 400 watt

-----------------------------------------------------------------------------------

Marco Pantani zag op 13 januari 1970 voor het eerst het levenslicht in Cesena. De zoon van Tonina en Ferdinando is altijd zijn geboortestreek trouw gebleven. De wielermicrobe had Marco al snel te pakken want op zijn twaalfde was hij al lid van de plaatselijke wielerclub. Wat begon met een hobby werd in 1992 bittere ernst want toen kreeg hij een profcontract bij Carrera. De Italiaanse wielerploeg van Claudio Chiappucci en Stephen Roche. Strijden voor de zeges was nog niet aan de orde maar in 1994 bracht Marco daar op grandioze wijze verandering in na het winnen van twee ritten in de Ronde van Italië. Pantani was gelanceerd en het jaar daarna haalde hij zijn gram in de Tour de France. Hij was de beste van alle renners in de bergen en het bewijs leverde hij daarvoor op de legendarische Alpe D'Huez. Na zijn mooie prestaties in de Ronde van Frankrijk behaalde Marco nog een bronzen medaille op het wereldkampioenschap maar de vreugde was van korte duur na een aanrijding in de wielerwedstrijd Milaan- Turijn. Alles wat kon breken was ook gebroken en 1996 ging volledig de mist in. één jaar later bewees Pantani dat hij uit het goede hout gesneden was  want in de Tour de France haalde hij terug fors uit met twee ritzeges. Het beste uit zijn carriere moest dan nog komen!

1998 werd het gouden jaar voor de piraat want toen won hij met de vingers in de neus de Ronde van zijn eigen land. Hij maakte brandhout van de Rus Pavel Tonkov en maakte het Italiaanse volk dol van vreugde. Marco Pantani werd na het winnen van de Giro D'Italie een God in Italie. Na zijn puike prestatie had de kopman van Mercatone Uno er nog zin in en hij startte zonder grote eindzege- ambities in de Tour de France. Jan Ullrich, de winnaar van vorig jaar leek ongenaakbaar voor iedereen maar Pantani vond zijn zwakke plek in de bergrit naar Les Deux Alpes. De piraat ging al in de aanval op de Galibier en zette zo iedereen op enkele minuten. De eindklim op Les Deux Alpes zorgde ervoor dat Ullrich helemaal niet meer voorruit kwam en Pantani  zorgde voor een nooit geziene prestatie. Topfavoriet Jan Ullrich werd op 9 minuten gereden en de gele trui was voor eens en altijd in het bezit van Marco. 1998 was dus het jaar geworden van Pantani met de eindzege van de Giro en Tour op zijn palmares.

Marco Pantani had na zijn uitstekende prestaties in 1998 veel moed om in 1999 nog beter te doen en dit werd ook snel bekrachtigd door de winst in de Ronde van Murcia. De Ronde van Italie zou terug zijn deel worden en zo leek het er ook op tot de donderslag viel op 4 juni. Marco Pantani werd in de roze trui en op de voorlaatste dag van zijn Giro naar huis gestuurd met een te hoog hematocriet- gehalte. De Ronde van Italie die hij niet meer kon verliezen werd zo in de schoot geworpen van Ivan Gotti. Op Madonna di Campiglio was het bloed van Pantani dus te dik volgens de normen en deze gebeurtenis zorgde voor de kentering in het hoofd van Marco Pantani

Een jaar later was Marco Pantani nog niet goed bekomen van de klap maar hij kan toch met wat stuiptrekkingen zijn ploegmaat Stefano Garzelli aan de eindwinst helpen in de Giro d'Italia. een tweetal maanden ging de piraat in zijn laatste Tour als kopman van start en het was afzien. Toch zette hij door en haalde hij terug de Grinta van weleer boven en dit resulteerde in twee ritzeges waarvan één op de Mont-Ventoux. Wegens ziekte kon Pantani die Tour niet uitrijden en Marco's laatste zege werd zo een feit in 2000.

De jaren nadien verliepen met vallen en opstaan. Marco moest van de fiets naar het gerecht en begon te flirten met depressies. Telkens kwam er een beetje hoop terug na het uitrijden van enkele koersen maar de klimmersbenen kwamen nooit meer terug. Hij probeerde nog wat van zijn carrière te maken in de Ronde van Italie 2003 maar éénmaal met het peloton aangekomen in Milaan was al het zelfvertrouwen verdwenen. Marco Pantani liet zich zo goed als niet meer zien in zijn geboortestreek  en raakte helemaal op de dool. De relatie met zijn verloofde Kristina werd afgebroken en drugsdealers namen de hand vast van de eens zo grote wielergod. Wat niet kon uitblijven gebeurde op valentijnsdag. Marco Pantani werd eenzaam en alleen dood gevonden in een hotelkamer te Rimini. De piraat stierf aan een overdosis cocaine en liet zo iedereen verweesd achter.

-----------------------------------------------------------------------------------