Recensie
Home Up

bullet 

Door de vermenging van actueel beleefde en herinnerde of in de vertelling herbeleefde gebeurtenissen krijgen we een duidelijk beeld van Haydns leven: zijn kinderjaren, de eerste moeilijke jaren als componist en muzikant, zijn ongelukkig kinderloos huwelijk, de relatie met zijn minnares Luigia Polzelli en vooral zijn edele vriendschap met Marianne von Genzinger, zijn werk als kapelmeester bij de Esterhazy's, zijn reis naar Engeland, de vriendschap met Theresa... Haydn wordt reŽel getekend met vermelding van zijn kleine kantjes. Toch komt hij uit het boek als een edelman naar voren, bezonnen, vredelievend, vrijgevig, natuurminnend, gelovig, zonder enige naijver ten opzichte van andere grote musici, beminnelijk, trouw in zijn vriendschap... Het componeren is voor hem een ambacht, de dagelijkse vervulling van zijn plicht, het gevruik van de gave die hij van boven gekregen heeft. (...)

Handig is het "tijdsoverzicht" achterin het boek. Er zitten voldoende kleine en grotere dramatische gebeurtenissen in het verhaal om het boeiend te maken. (...)

Het verhaal heeft vaart door de korte, heldere zinnen. De taal is over het algemeen correct en aantrekkelijk. Het boek is een prettige kennismaking met een groot componist. Een aanrader voor kinderen met zin voor muziek en interesse voor biografieŽn.

(Herman de Graef in Jeugdboekengids, april 1997)