identiteitskaart.jpg Nieuwe identiteitskaart: je leven als e-ik

Gelezen in de krant

Vul de ontbrekende woorden in. Als je een woord niet kent, klik je onderaan op "een letter kado". Er wordt dan een letter ingevuld.
Bij sommige woorden kan je een tip krijgen. Klik hiervoor op de knop met "tip".
Schrijf hoofdletters als dat nodig is!

Wanneer alle woorden zijn ingevuld, klik je onderaan op "controleren".

Ongeveer 66.000 hebben al een moderne kleine . Die komt in de plaats van de grotere kaart van papier en plastic. De nieuwe pas lijkt op de kaart van een bank. Er zit een '' in. Een computer kan er je naam en adres op lezen.

Waarom is de nieuwe identiteitskaart nodig? Wat kan je ermee doen? En waarom staan niet al onze gegevens op de kaart zelf? We zochten het uit.

Onze wereld kan niet meer zonder . Dat merk je overal. Hij maakt ons leven gemakkelijker. Je vindt op veel info. Een briefje naar de andere kant van de wereld sturen? Met is het er in enkele seconden. Je bericht gaat met een klik op je computer naar de verste landen. Zelfs op internet kan al: veel mensen kopen boeken op het internet.

Ook de overheid staat niet stil. Ze wil steeds meer met de computer werken. Dat heet 'e-government'.

Wat is 'e-government'?
'Government' is Engels voor ''. De 'e' staat voor ''. Het is dus eigenlijk de overheid op computer.
Voor veel zaken moet je op het zijn. Denk maar aan een geboorte, huwelijk,... De overheid helpt je daarmee verder. Medewerkers lossen je problemen op aan de loketten. Dat kost vaak tijd. En je moet een heleboel invullen. De overheid wil dat gemakkelijker maken. Daarom kan je de loketten ook vinden op de computer. Je vindt ze in gemeentehuizen of in de bib. Ze heten dan 'e-loket'. Maar je kan ze ook thuis vinden op internet. Je vindt er alle info en nodige papieren. Je wil je papieren voor de belastingen invullen? Je wil een nummerplaat voor de auto? Je wil een verhuis melden bij de dienst bevolking? Dat kan vaak allemaal met de computer. Het is handig en snel. Zo werkt ook de nieuwe pas.

Hoeveel mensen hebben al een nieuwe pas?
Elf gemeenten begonnen met de nieuwe pas. In Vlaanderen waren dat Borsbeek, Geraardsbergen, Jabbeke, en Tongeren. Het was een test van de regering. Ongeveer 66.000 mensen kregen de identiteitskaart. Nu beginnen ook andere gemeenten ermee. Elke Belg ouder dan 12 jaar moet de nieuwe pas tegen 2007 hebben.

Hoe ziet de kaart eruit?
De identiteitskaart lijkt op een kaart van de bank. Het is je oude identiteitskaart in het klein. Je vindt er je naam, plaats en . En verder man of , land en het nummer van de kaart. De pas is 5 jaar geldig. Rechts staat je foto. Links zit de 'chip' voor de computer.

Waar dient de 'chip' voor?
Al die gegevens staan ook op de 'chip'. Zo kan een ze lezen. Je hebt daar wel een toestel voor nodig. Alle instellingen in het land moeten zo'n 'lezer' krijgen. Je kan hem ook zelf kopen. Je sluit het toestel aan op je . Dan kan je je eigen gegevens nakijken. Of je kan papieren van de overheid invullen.

Hoeveel kost de pas? De overheid betaalt 196 miljoen euro voor alle nieuwe kaarten. Een kaart maken kost ongeveer 10 euro. De gemeenten mogen beslissen over de prijs voor hun inwoners. Meestal betaal je ook ongeveer 10 euro.

(dit is een artikel uit de krant "Wablieft")