Curator Hilde Van Canneyt stelt Kortrijk Vlaandert voorFoto Dirk Vermeirre
Kortrijk Vlaandert wordt deze zomer voor het eerst georganiseerd. Het is een kunst(wandel)route die een soms confronterende, maar altijd verrassende indruk wil nalaten bij de cultuurminnende bezoekers van Kortrijk. Door hen hedendaagse kunst op niet voor de hand liggende en unieke locaties te tonen, krijgen ze de kans om de stad en haar vele, vaak nog altijd te weinig bekende troeven te ontdekken..

De kunstenaars stellen telkens in duo hun werk voor: een gevestigde waarde uit een van de Vlaamse provincies krijgt het gezelschap van een aanstormend artistiek talent. Enkele artiesten uit Walloniƫ en Nederland plaatsen de tentoonstelling in een breder regionaal perspectief.

De kunstenaars gaan in dialoog met de locatie die hen is toegewezen en dat leidt ongetwijfeld tot resultaten die zowel de ervaren kunstminnaars als de prille kunstliefhebbers zal weten te boeien. In het schitterend gerestaureerde historische schoolgebouw van het lyceum Onze-Lieve-Vrouw ter Engelen ('t Fort) exposeren kunstenaars met Kortrijkse roots of met een specifieke Zuid-Westvlaamse affiniteit. In de marge van de kunstwandeling worden nog tal van nevententoonstellingen, evenementen en lezingen gepland.

Kortrijk een beetje steviger op de (kunst)kaart zetten en een frisse creatieve en kunstzinnige wind door de Groeningestad laten waaien, is een van mijn betrachtingen als curator. Met veel enthousiasme wil ik dit project laten uitgroeien tot een volwaardig kunstproject. Ik ben ervan overtuigd dat onze kunstwandeling daarin zal slagen.

Kunst stelt vragen, plaatst vraagtekens, biedt stof tot nadenken, en gaat kritisch, maar niet zonder humor met onze hedendaagse samenleving om. We hopen dat Kortrijk Vlaandert menige discussie en debat over zin en onzin van kunst zal uitlokken en zo de zomer in Kortrijk artistiek zal kleuren. De geselecteerde kunstenaars en de locaties zullen niemand onberoerd laten, zoveel is zeker.Hilde van Canneyt

Hoornstraat 21
9000 Gent


interviews met hedendaagse kunstenaars
http://hildevancanneyt.blogspot.com/

restauratie van schilderijen
http://www.hildevancanneyt.com/