Fré Desmyter werd geboren op 17 april 1967 te Nieuwpoort.

In 1987 verhuist Fré naar Brussel en houdt zich op in het jazzmilieu waar hij bevriend wordt met o.a. Otti van der Werf, Bo van der Werf, Stephane Galland, Eric Legnini, Bilou Donneu, Eric Vermeulen, Jeroen Van Herzele, Marc Lelanghe
In 1989 studeert hij bij Rob Madna aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in Hilversum waar hij in 1994 afstudeert. In 1991 startte zijn internationale carrière als jazzpianist bij het GVA-Quintet met Laurent Blondeau, Bo van der Werf, Bilou Donneux en Nic Thys. Met deze formatie ontving hij de Sabam- en de Nicolas D’Or prijs op het Jazzfestival te Luik in 1992.

In 1995 is hij medeoprichter van de jazzafdeling aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij doceert er samen met Bert Joris, Frank Vaganee, Dré Pallemaerts, Ron Van Rossum en Peter Hertmans.Heden geeft hij les aan de jazzafdeling van het conservatorium “De Singel” in Antwerpen .
Gedurende een lange periode verdiept hij zich in de studies van de Oosterse geneeskunst en de macrobiotiek.Hiervoor reist hij de wereld af om onderricht te krijgen bij gevestigde waarden zoals Michio Kushi, Alex Jack, Charles Millman,…Desalniettemin laat hij zich blijken met concerten voor de radio of is hij te zien op het podium met het Brussels Jazz Orchestra, of met Bert Joris, Jasper Blom, in duo met Philippe Aerts.

In 2002 wordt Fré Desmyter aangesproken door percussionist Chris Joris om voor een avond in te zitten bij zijn kwartet. Dit is meteen ook het begin van een intense muzikale periode waaruit een mooie vriendschap bloeit. Een jaar later wordt de CD Out of the night” opgenomen. Een hommage aan Chris’ overleden vrouw.
De plaat wordt gelauwerd door de pers en ontvangt de “Klara-prijs 2003” voor beste Belgische CD. De plaat wordt een bestseller. Fré Desmyter is ook te zien op de DVD “Chris Joris Live Into the light", die eind 2004 op de markt kwam.
Tot op heden is Fré Demyter nog steeds actief bij het “Chris Joris Quartet” samen met Pierre Vaiana (sax) en Chris Mentens (cb), alsook bij “The Chris Joris Experience” met Frédéric Malempré(perc), N’Faly Kouaté (kora), Cécile Broché (vl) en de voornoemde leden van het kwartet.

In 2003 houdt hij zich meer op in Duitsland vanwege een nieuw project met name “AHOAR”. Dit omvat een kwartet op basis van eigen composities samen met 2 Irakese topmusici djoze-speler Bassem Hawar, zanger-percussionist Saad Thamir en de Duitse bassist Dietmar Fuhr. Dit is een project met eerder meditatieve muziek waar een consensus tussen Irakese en westerse geïmproviseerde muziek wordt bereikt . AHOAR werd gecontacteerd door radiozenders Deutschland Funk en Deutschland Funk Berlin voor een live-concert. Later neemt Deutsche Welle een “performance” van AHOAR op die door Irakese journalisten naar Bagdad wordt gebracht om daar ten gehore te brengen.In 2004 begeleidt Fré Desmyter de Afrikaanse band van N’Faly Kouaté & Dunyakan op tour in Canada, België en Engeland, waarbij de concerten uitgezonden werden door BBC World en verschillende Canadese TV- en radiostations.

Eind 2004 start Fré Desmyter zijn eigen formatie waarbij hij zich weer helemaal in de jazzmuziek verdiept, het “FRÉ DESMYTER QUARTET” Een project waarvoor hij zelf componeert en de muzikanten stimuleert om thema's te improviseren. Deze muzikanten zijn John Ruocco (sax), Manolo Cabras (contrabas), Marek Patrman (drums).

Festivals:

European Jazz Festival (Mexico City), Jazzfestival de Pointe-à-Pitre (Guadeloupe), Jazz à Liège, WOMAD (Londen), Festival Van Vlaanderen, Jazzfestival Düsseldorf, Wereldexpo in Seville, Parkjazz (Gent, Kortrijk), Polé Polé (Gent), Jazzfestival Worms, Jazz Maastricht, Jazzfestival Cristalnacht, Audi Jazzfestival, Nuits d’Afrique (Montréal)...

Radio-opnames :

KLARA (VRT) duo Fré Desmyter, Kurt Van Herck.

VPRO “De Wandelende Tak”: Chris Joris Quartet.

KLARA “Gouden Vleugel” : “High Voltage” met “Il Solisto del Vento”.

BBC World : N’Faly Kouyaté & Dunyakan.

Deutschland Funk: ”AHOAR”

Deutschland Funk Berlin : “AHOAR”

Radiostations  Montréal en Canada  : ‘Faly Kouyaté & Dunyakan’.

RTBF : GVA Quintet “live”in Jazz à Liège.

TV-opnames :

Canvas kultuurmazine rond Chris Joris (Chris Joris Quartet)

TV Monréal : N’Faly Koyaté & Dunyakan