De groentetuin Aardbeien
plantafstandgrondtypebegietenmaanstand
40 cm
zuurminnend
dikwijls
eerste kwartier

Aardbeien zijn in (bijna) iedere moestuin terug te vinden. Er bestaan vele soorten aardbeien. De aardbeiplant is meerjarig, wat wil zeggen dat deze meerdere jaren na elkaar op dezelfde plaats mag geteeld worden. Iedere plant produceert trouwens op het einde van het seizoen uitlopers, die nieuwe planten voortbrengen. Aardbeien worden gegeten in salades, maar zijn ook erg lekker al ze verwerkt zijn in desserts.

Aardbeien prefereren een voedzame grond, die best wat aan de zure kant mag zijn. Er bestaan 2 variėteiten: enerzijds bestaan er soorten die de smaakvolle vruchten voortbrengen in de periode juni-juli en september-oktober, anderzijds is er de variėteit die vruchten oplevert in de periode juni-juli. Indien u het hele seizoen door aardbeien wenst, is het dus aan te raden om beide variėteiten te kweken. De zon is een belangrijk element bij de aarbeienteelt, want zij zorgt voor het rijpen van de vruchten.

uitlopers
↑ Uitlopers van de aardbeiplant ↑

Aarbeien kunnen niet gezaaid geworden; koop dus steeds uw planten bij een erkend tuincentrum. Aardbeien worden uitgeplant vanaf augustus t.e.m. oktober. De afstand tussen de planten moet minimaal 40 cm bedragen en de afstand tussen de rijen onderling moet zo'n 50 cm bedragen. Aardbeien kunnen meerdere jaren achtereen op dezelfde locatie blijven staan en dit voor gemiddeld 3 jaar op rij.

Wat de verzorging betreft, moet ik u het volgende meedelen: let er op dat de planten nooit voor een lange periode droog komen te staan! Geef ze dus bij langdurige droogte ruimschoots water. Eenmaal de planten over gaan tot productie van uitlopers, moet u deze tijdig verwijderen, opdat de planten daar geen onnodige energie hoeven in te steken. U hoeft ze echter niet allemaal te verwijderen: laat er 1 ą 2 zitten per plant. Wat absoluut moet gebeuren als u aardbeien wil hebben, is een net spannen over de planten. Indien u dit niet zou doen, bent u er aan voor de moeite, want de goedgemutste merel zal met veel plezier iedere morgen uw smaakvolle vruchten verorberen.

Oogsten start vanaf de maanden juni t.e.m. september (tot aan de eerste vorst eigenlijk). Pluk de aardbeien als ze mooi roodkleurig zijn.

MIJN ERVARINGEN
Ook ik heb lange tijd aardbeien gekweekt, maar helaas had ik in het begin ook steeds weer te lijden onder die vraatzuchtige vogels. Ondertussen weet ik wel beter en hangt er een net over mijn planten. Ieder jaar heb nu aardbeien, met matig succes. Matig, omdat ik vreemd genoeg dit jaar geen enkele aardbei gezien heb aan mijn struikjes en vorig jaar (2012) heb ik er gewoonweg geen geplant. Ik moet wel bekennen dat ik het eigenlijk niet de moeite vind om zelf planten aan te kopen, aangezien ik in de winkel genoeg kans heb om een bakje te kopen. In zo'n bakje zitten nl. evenveel aardbeien als ik er in een heel jaar tijd kan oogsten uit mijn tuin! Ik wil u zeker niet ontmoedigen! Als u bv. een groot lapje groot ter beschikking heeft, is het zeker de moeite waard om de teelt eens uit te proberen! Maar ik met mijn 3 planten, neen, dat is echt te weinig om ervan te kunnen genieten!

© 2012-2017, C.P.