Marc Verhaegen - CV Fr.

 

Marc Verhaegen werd geboren te Antwerpen in 1943. Hij studeerde aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Brussel en Antwerpen en behaalde tal van eerste prijzen. Bij Eduardo del Pueyo en Frédéric Gevers haalde Verhaegen een eerste prijs piano met onderscheiding. Eerste prijzen harmonie bij André Souris en Emmanuel Geeurickx, kamermuziek bij Jef Maes en contrapunt bij Nini Bulterijs volgden. De diploma's fuga en compositie behaalde Marc Verhaegen tenslotte in de succesvolle compositieklas van Willem Kersters. In 1974 kwam er een belangrijke wending in de carrière van Verhaegen. Hij startte met de doceeropdracht van de theoretische cursussen aan het conservatorium van Maastricht en dit tot 1977. Hetzelfde jaar begon hij ook als leraar harmonie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. In 1990, werd hij directeur aan de Academie 'August De Boeck' voor muziek, woord en dans te Asse.

De composities van Marc Verhaegen werden meermaals bekroond. In 1979 ontving hij de prijs Albert De Vleeshouwer voor het werk Duo voor hobo en contrabas. Vier jaar later viel hem de prijs Jef Van Hoof te beurt voor zijn Toccaresque voor vierhandig piano. In 1985 kreeg Verhaegen de Peter Benoit-prijs voor de compositie Trio voor viool, piano en cello.

In 1993 tenslotte ontving hij voor het werk Capriccio voor klarinet en piano de prijs van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone kunsten van België.

Marc Verhaegen kreeg heel wat compositieopdrachten van onder andere de Beethoven Academie, BRTN Radio 3, K.U.Leuven, en vele andere verenigingen.

 

Marc Verhaegen - CV NL 

Marc Verhaegen est né à Anvers en 1943.

Il poursuit ses études musicales au Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles et d’Anvers et obtient de nombreux Premiers Prix.

Premier Prix de Piano avec distinction dans la classe d’Eduardo del Pueyo et de Frédéric Gevers,

Premier Prix d’Harmonie auprès des professeurs André Souris et Emmanuel Geeurickx, de Musique de Chambre dans la classe de Jef Maes, de Contrepoint chez Nini Bulterijs, Marc Verhaegen obtient également les diplômes de Fugue et de Composition avec grande distinction dans la classe de Willem Kersters.

En 1974, sa carrière musicale prend un tournant important avec l’obtention de la charge de professeur de cours théoriques au Conservatoire de Maastricht, et ce jusqu’en 1977, tandis qu’il enseigne parallèlement l’harmonie au Conservatoire Royal de Musique d’Anvers.

En 1990, Marc Verhaegen entre en fonction comme Directeur de l’Académie de Musique, des Arts de la Parole et de la Danse ‘August De Boeck’ à Asse.

 

Les oeuvres de Marc Verhaegen ont été plusieurs fois sélectionnées en concours.

En 1979, il reçoit le Prix Albert De Vleeshouwer pour son oeuvre ‘Duo voor hobo en contrabas’. Quatre ans plus tard, son oeuvre ‘Toccaresque’ pour piano quatre mains est récompensée par le Prix Jef Van Hoof, tandis que l’année suivante, son ‘Trio voor viool, piano en cello’ se voit attribuer le Prix Peter Benoît.

Enfin, en 1993, son oeuvre ‘Capriccio’ pour Clarinette et Piano est consacrée par  le Prix de l’Académie Royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique.

 

Marc Verhaegen a reçu de multiples commandes de composition, entre autres pour l’Académie Beethoven, pour la BRTN, pour Radio 3, pour la K.U.de Leuven et nombre d’autres associations.