Piet Swerts

Geboren op 14 november 1960 te Tongeren. Eerste muzikale studies in 1970, eerste composities in 1972, eerste orkestwerk in 1975. Latijns-Griekse aan het O.L.V.-College te Tongeren, kunsthumaniora aan het Lemmensinstituut. Laureaatstudies piano bij Robert Groslot van 1978-1982. Prijs Lemmens Tinel met grote onderscheiding van 1982-1985, Hoger Diploma Piano bij Alan Weiss en compositie bij Jan Hadermann, Eerste prijzen notenleer, praktische harmonie, harmonie, contrapunt, fuga, compositie, piano, pianist-begeleider, kamermuziek, orkestleiding., Docent piano, compositie, analyse sinds 1982 aan het Lemmensinstituut, sinds 2004 lid van de departementale werkgroep artistiek onderzoek, alsook hoofdcoŲrdinator voor de jaarlijkse muziekstage. Als gastprofessor gaf hij lezingen aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam, de elektroakoustische afdeling van de Universiteit van Huddersfield in Engeland, het Polytechnisch Instituut in Castelo branco in Portugal, het North Kareli Polytechnic, conservatorium van Joensuu, Finland, en dit najaar het Conservatorium van Barcelona in Spanje.

Als autodidactisch componist werd hij een tiental keer bekroond, Volgde in de zomer '81 zomercursus compositie bij Lutoslawski en Kotonsky in Polen. Sinds '85 tot 2005 dirigeerde hij aan het Lemmensinstituut het Ensemble Nieuwe Muziek , waarmee hij o.m. creaties van Geysen, Goeyvaerts en Andriessen heeft verzorgd.In '93 werd zijn vioolconcerto 'Zodiac' uit 154 werken uit 28 landen geselecteerd als plichtwerk voor het Elisabeth Concours voor viool '93, waarvoor hij samen met Albert Delvaux in 1961 als enige Belg ook de "Grand Prix International Reine Elisabeth-Composition 1993" kreeg (onder de juryleden waren o.m. Gorecki en Donatoni ). Hetzelfde jaar verscheen zijn Marcuspassie in opdracht van het Lemmensinstituut op dubbel CD onder leiding van de componist bij Vox temporis.In het voorjaar '97 (december) verscheen er bij Eufoda een eerste, nieuwe CD met het volledige piano oeuvre van de componist (1985-1995) door hemzelf gespeeld: Eufoda 1251 Piet Swerts speelt Piet Swerts. Zijn nieuwe opera (in opdracht van de Vlopera) Les liaisons dangereuses (1994-1996) ging onder grote belangstelling op 17 december in Gent in wereldpremiŤre, deze nieuwe productie liep tot half januari 1997. Zij werd in het Engelse operamagazine Opera Now uitgeroepen tot het operaevenement van het voorbije seizoen. In 1998 werd zijn Clarinetconcerto voor Walter Boeykens in opdracht van het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Vlaanderen gecreŽerd, en het Lauda Sion voor soli, koor en orkest voor de inwijding van het gerestaureerde Dirk Bouts schilderij Het laatste avondmaal in opdracht van de hogeschool Groep T. Sinds 1994 componeert hij ook voor harmonieorkest. Als dirigent dirigeerde hij talrijke programma's (veel 20ste eeuwse muziek) met het Symf.ork.v.Lemmensinstituut, het Universitair symf.ork, kamerorkest Aria van de Munt, kamerorkest Simple symphony, Belgian Brass solists, orch.Nat. de Lille de France (FR), ensemble instr. de BesanÁon (FR), symf.ork. van cons.v.Katowice (PL), Ensemble Nieuwe muziek, Shangai Symphony orchestra (CHIN) en talrijke harmonieorkesten in muziekstages (DL),concerten, in Nl, Dl. en BelgiŽ.

De Vlaamse Gemeenschap subsidieerde contracten voor zijn opdrachtgevers zoals het Koninlijk Philharmonisch Orkest van Vlaanderen, Europalia Aldebiezen, Lemmensinstituut, het internationaal Tromp Concours (NL), de Internationale Fagotdagen Amsterdam (NL), de Vlaamse Operastichting, I Fiamminghi, het VRT-radiokoor en -orkest, de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth, Jeugd en Muziek Antwerpen, Brussel, Gaggini strijkkwartet, Rubiostrijkkwartet, Flanders Recorder Quartet, Arco Balenoensemble, Beethoven Academie, Groep T, vzw Artes en ook orkesten uit Frankrijk, Nederland, en recentelijk ook Japan (Tokio Kosei orchestra). Piet Swerts werkt sinds 1985 hoofdzakelijk in opdracht.

Zijn laatste opdracht betrof een saxofoonconcerto voor Nobuya Sugawa, EMI-artiest, waarvan de cdopname plaatsvond in Tokio, op januari 2005 met het Tokio Kosei Wind Orchestra.

In maart bracht hij een concertreis met pianist Marc Erkens, met drie concerten in het geboortehuis van Claude Debussy in St-Germaine-en-Laye in Parijs.

In september 2005 ging de tentoonstelling Leven in Steen, 4 miljard evolutie in de museumsite in Leuven open, waarvoor hij 60í orkestmuziek componeerde, die op Cd werden gezet door het VRO en VRK.

In oktober 2005 ondernam hij een concertreis naar Caracas, Venezuela onder auspiciŽn van de Belgische ambassade in het kader van een Belgo-Venezolaanse week, waarin hij drie concerten gaf met o.m. eigen werk ism. Het Fesnojiv, de Federale Organisatie van Nationale Jeugd- en Kinderorkesten van Venezuela, het Simon Bolivar Orchestra.

In november 2005 ging zijn full cd kamermuziek in release bij PHAEDRA in FalndersíFields vol.45

In december van dit jaar zal hij de Amerikaanse premiŤre van zijn pianoconcerto Wings zelf gaan verdedigen in Oregon, alsook in maart 2006 in Troyes, Frankrijk. Wings werd ondertussen reeds verschillende malen met succes gebracht in Japan, Duitsland, Nederland, Canada, China en Singapore en in april 2006 in San Francisco, US.

Voor het academiejaar 2007-2008 heeft hij iov. de concertvereniging van het Lemmensinstituut aanvaard om een avondvullend oratorium te componeren gebaseerd op het Hooglied, project dat in samenwerking met het conservatorium van Joensuu in Finland najaar í07 zal gecreŽerd worden in beide landen.

In april 2006 geeft hij nog 3 recitals in het geboortehuis van Debussy in St-Germaine-en-Layes en in het najaar van 2006 zal hij op tournee gaan in China.